Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak dosáhnete rychlejšího wifi připojení?

V dnešní době za pár set korun měsíčně dosáhnete skutečně rychlého připojení, ale ne vždycky dostanete to, za co si zaplatíte. Často se stává, že stahování i odesílání souborů může být mnohem pomalejší, než předpokládáte. Jak si rychlost wifi můžete zvýšit a jak zjistíte svou rychlost wifi?

Maximální rychlost není rozhodující údaj

Především ovšem záleží na tom, jakou rychlost wifi vám poskytne váš dodavatel internetového připojení. Je důležité, co za údaj máte uvedený ve smlouvě. Důležitější než maximální rychlost internetu je agregace, to znamená, že budete-li mít připojení 100 Mb/s s agregací 1:1, internet bude mnohem rychlejší, než připojení 250 Mb/s s agregací 1:10. Co ale agregace znamená? Právě ta rozhoduje o tom, mezi kolik uživatelů se rychlost internetu takzvaně rozpočítá. Například v panelovém domě mohou mít lidé rychlost i 500 Mb/s, ale když se k internetu najednou připojí několik desítek uživatelů najednou, rychlost internetu rapidně klesne. I proto je nejvýhodnější agregace 1:1. Tak má jistotu, že se o rychlost internetu s nikým jiným nemusíte dělit.

Jak zvýšit rychlost wifi?

Ať vlastníte mobilní telefon, tablet nebo počítač, na všech svých zařízeních si najděte tu nejvyšší specifikaci wifi, kterou vaše zařízení umožňuje. Podle toho si pak vyberte router. Díky tomu využijete rychlost wifi na maximum. Než si ale router vyberete, prozkoumejte, zdali vůbec může šířit takovou rychlost, jakou vám váš poskytovatel internetu nabízí. Dnes už existují tak chytré routery, že umí přiřadit prioritu jednotlivým zařízením. V praxi to znamená, že počítač, který zrovna aktivně využíváte, disponuje vyšší rychlostí internetu než zařízení, které se nachází v režimu spánku nebo je vypnuté. Zkrátka a dobře rozpozná, jaké zařízení aktuálně potřebuje ten nejvyšší výkon a internetové připojení tomu přizpůsobí. Zvýšit výkon routeru ovšem můžete také tím, že ho občas restartujete nebo mu vymažete paměť.

Bydlíte v relativně novém domě nebo bytě? Pak je možné, že jste router zapojili do LAN zásuvky, ale neuvědomili jste si, že možná existuje ještě jeden, původní router od předchozího poskytovatele internetového připojení, ukrytý u pojistek nebo ve stupačkách. Jenže ten může omezovat rychlost vašeho nového routeru. Původní router může být zastaralý, není aktualizovaný, případně nemá dostatečnou propustnost. Raději se proto před používáním nového routeru ujistěte, že se v jeho blízkosti nevyskytuje žádný jiný, případně má-li ve vašem nejbližším okolí router i někdo další, měl by si jeho majitel zkontrolovat propustnost signálu. Je-li nějaký router nepoužívaný, je zapotřebí ho zcela vypnout, případně ho lze nechat pouze v LAN režimu. Důležité je ovšem také všechna zařízení aktualizovat na nejnovější softwarovou verzi.

Kabelové připojení je vždy rychlejší

Zařízení, která nemusíte mít na wifi, připojte přes kabel. Využívejte LAN zásuvku pokaždé, máte-li možnost napojit na ni jakékoliv vaše zařízení v domácnosti, například Apple TV, telefon, PlayStation a další elektroniku, která ke svému provozu potřebuje připojení k internetu. Tak získáte dostatečně silné internetové přípojení například pro mobilní zařízení nebo tablet. Čím více zařízení se pere o jeden router, tím slabší bude internetové připojení.

Máte problémy s tím, že se váš e-shop nebo web načítá pomalu? Pak možná není problém v internetovém připojení, ale v samotném webhostingu. S vaším poskytovatelem těchto služeb se proto domluvte na vhodném řešení.

Kde by měl být router umístěn?

Často mají lidé problém s internetem jenom kvůli tomu, že mají v domácnosti špatně umístěný router. Ten by měl být umístěn ve středu bytu nebo domu na co nejvyšším místě. Zároveň by se neměl pohybovat v blízkosti kovových předmětů. Stranu routeru, jež směřuje ke zdi, lze odstínit s pomocí speciálních fólií. Tak se bude signál odrážet do míst, kam zrovna potřebujete. Některé routery také disponují anténami, které můžete namířit libovolným směrem, aby byl signál po celém bytě či domě. Máte-li možnost anténu routeru vyměnit za novější, výkonnější, udělejte to.

Změřte si aktuální rychlost wifi

Nevíte, jakou máte ve svém domě nebo bytě rychlost? Změřte si ji pomocí online nástrojů. Rychlost wifi si na telefonu, tabletu i počítači změříte na těchto stránkách:

Online měření rychlosti rovněž na svých oficiálních stránkách umožňují přímo poskytovatelé internetového připojení.

Máte-li již router několik let starý, není na škodu zkontaktovat svého dodavatele připojení a vyjednat s ním dodávku nového, modernějšího routeru, díky kterému bude vaše připojení zas o něco rychlejší. Jen mějte na paměti, že připojení přes síťový kabel bude vždy rychlejší než připojení, které se šíří vzduchem.


Vydáno
29. 12. 2021
Kategorie
Tagy