Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak se naučit cizí jazyk za pár měsíců?

Podnikáte a vaše klientela se rozrostla i do zahraničí? Nebo máte zahraniční obchodní partnery a potřebujete se s nimi dorozumět, abyste nepřišli o peníze? V tom případě počítejte s tím, že to vás bude stát pár měsíců dřiny, ale výsledek vás možná překvapí.

V článku Proč se učit cizí jazyky? jsme vám ukázali, jakými způsoby se dá jazyk naučit a proč bychom se měli aspoň jeden jazyk naučit všichni. Teď to bude článek o něčem trochu jiném. Nebudeme vám radit, jakými způsoby se dá jazyk učit celý život, ale jak dosáhnout toho, abyste mluvili a rozuměli cizímu jazyku za co nejkratší dobu.

Dvacet minut denně

Rozhodně ne méně. Tolik času byste měli věnovat cizímu jazyku. A to nejlépe i o víkendech nebo alespoň šest dní v týdnu. To je základ úspěchu. Pokud se budete učit cizí jazyk jenom tehdy, když si na to vzpomenete, moc se toho nenaučíte.

Učte se slovíčka, ne gramatiku

Slovní zásoba je ze všeho nejdůležitější, gramatika přijde na řadu až potom, co budete mít aspoň takovou slovní zásobu, že se domluvíte v běžných denních situacích. Budete-li se půl roku biflovat gramatiku, ale vaše slovní zásoba bude čítat sto padesát slovíček, stejně si s nikým moc nepopovídáte. A bude úplně jedno, že naprosto přesně víte, kde používat předpřítomný čas, kde předbudoucí a kde předminulý.

Mluvte

Můžete číst cizojazyčné knihy, koukat na cizojazyčné filmy, poslouchat podcasty v cizím jazyce, ale bude to mnohem pomalejší, než když budete každý den mluvit. Ale s kým mluvit, když zrovna nikoho po ruce nemáte? Ale no tak, žijeme v jedenadvacátém století a to znamená jediné. Do svého telefonu si můžete stáhnout nepřeberné množství aplikací, díky kterým se spojíte s lidmi z celého světa, kteří fungují jako online lektoři. Mnohým z nich můžete zavolat klidně i o půlnoci a budou se s vámi chvilku v jazyce, který se chcete naučit, bavit. Anebo si s dotyčným můžete třeba jenom psát. Tak se třeba dozvíte i něco zajímavého ze společnosti nebo kultury národa, jehož jazyk chcete ovládat. Aspoň spojíte příjemné s užitečným. Některé aplikace jsou zcela zdarma, za jiné sice zaplatíte drobný poplatek v řádech stokorun, ale jistě to stojí za to. Online lektoři si obvykle účtují od dvou set korun za hodinu. A to je velmi slušná cena.

Lístečky, všude samé lístečky

Přesně tak. Na každou věc, kterou v bytě máte, si nalepte lísteček, jak se daná věc nazývá v onom cizím jazyce. Sedíte právě teď na toaletě? Polepte si záchodové prkýnko, toaletní papír, dlaždičky, sprej na pohlcování zápachů a nezapomeňte ani na hygienické potřeby. Že to má být vtip? Ale ne, takto si názvy věcí zapamatujete velmi rychle, protože je budete mít před očima každý den.

Přemýšlejte jinak

Přemýšlejte v jazyce, který se chcete naučit. Kdykoliv vás v hlavě něco napadne v duchu si zkuste přehrát, jak byste to řekli v cizím jazyce. Vypadne-li vám nějaké slovíčko z hlavy, v online slovníku si ho najděte, napište a zasaďte ho do věty, kterou byste mohli reálně použít. Dříve nebo později se k němu zase vrátíte a po třetím nebo čtvrtém opakování si ho do hlavy, ať chcete, nebo ne, vtlučete.

Vytvářejte věty, nepapouškujte slova

Slovíčka se mnohem snáze naučíte, pokud je budete dávat do kontextu. Kdykoliv se nějaké slovíčko naučíte, najděte si jeho použití ve větách a tyto věty se naučte. Jistě, ve škole nás učili, že si máme všechna slovíčka vypsat hezky pěkně pod sebe, a pak se je zpaměti naučit. Ale to není ten nejlepší způsob, jak se slovíčka naučit používat. Vždycky musí být ve větách, klidně jednoduchých, nerozvitých, ale zkrátka ve větách. Anebo ve slovních spojeních.

Pište si deník – v angličtině

Spousta z nás si píše deník. Sice ne každý to přizná, ale děláme to. Možná ne každý den ani každý týden, ale občas si sem tam něco napíšeme. Třeba jenom krátkou poznámku. Zaveďte si ještě jeden deník nebo zápisník, do kterého si každý den napíšete aspoň tři věty v cizím jazyce. Mohou to být věty, které budou popisovat, co jste ten den dělali nebo co vás zaujalo, pobavilo… zkrátka cokoliv, co vás zrovna napadne. Říkáte si, že to nemá cenu, když si stejně nemůžete ověřit, jestli máte větu napsanou správně? Samozřejmě že to cenu má. Je jedno, jestli je gramaticky špatně, důležité je – jak už jsme řekli – naučit se slovíčka používat.

Ostatně v angličtině si můžete psát i nákup do supermarketu nebo drogerie. Tak aspoň budete nuceni si slovíčka vyhledat, napsat je a pak si je ještě budete v obchodě číst. Nehledejte způsoby, proč to nejde, ale najděte řešení, jak nejrychleji svého cíle dosáhnout.


Vydáno
26. 7. 2022
Kategorie
Tagy