Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Propadli jste workoholismu? Víme, jak to poznáte

Dosud jste měli za to, že workoholismus je ctnost? Že je správné, když pořád pracujete a neustále na práci myslíte? V tom případě vás zklameme. Workoholismus vašemu psychickému ani duševnímu zdraví rozhodně neprospívá.

Práce člověk šlechtí, říká se. Ale záleží na tom, do jaké míry lze považovat svůj pracovní život za únosný a kdy za neúnosný. Takový člověk-workoholik už není zdravě pracovně vytížený, ale má na práci skutečnou závislost, takovou, s níž se potýkají například alkoholici. Workoholici si vůbec neuvědomují, že by mohli být závislí a že to negativně dopadá i na jejich rodiny a přátele.

Existuje několik jednoduchých a velmi nápadných znamení, která vám prozradí, že jste možná workoholiky právě vy.

Dovolená? Neexistuje

Dovolenou si berete jen ve chvílích nejvyšší nouze, většinou na nátlak své rodiny. Přesto kolegům, klientům nebo zaměstnancům zahlásíte, že samozřejmě po celou dovolenou budete na příjmu a mohou vám volat ve dne v noci. E-mail budete kontrolovat každé dvě hodiny a telefon budete mít v ruce prakticky pořád, jen s výjimkou, kdy vás někdo donutí jít se vykoupat do moře nebo do bazénu.

Trpíte migrénami a nespavostí

Jsou u vás časté nesnesitelné bolesti hlavy? A do toho nemůžete spát? Možná jste se nikdy nezajímali o to, co vám bolesti a nespavost způsobuje. Tyto projevy mohou být i psychického původu. Máte spoustu starostí, nevíte, co dělat dřív a chodíte spát s tím, že zítra nebudete vědět, kam dřív skočit. Každý z nás má občas hodně práce, ale když tento stav trvá dlouhé týdny, nebo snad měsíce, dříve nebo později se na vašem psychickém stavu podepíše.

Neumíte říkat „ne“

Jak umět odmítat své kolegy, zaměstnance, přátele nebo dokonce rodinu, jsme si vysvětlovali v článku Chcete být úspěšní? Naučte se říkat `NE`. To je pro vaši kariéru i osobní život velmi důležité. Není uměním všem všechno odkývat a udělat práci za ně. Případně neustále pomáhat svým přátelům a rodině, když si potřebujete vyřešit svoje vlastní povinnosti. Naopak uměním je říci `dost`, když víte, že jste si na sebe naložili více povinností, než je zdrávo.

Reagujete přehnaně

Stačí, aby se někdo zmínil, že nějak moc pracujete, a vyletíte jako čertík z krabičky. Kolikrát však projevujete přehnanou reakci i tehdy, když se jedná jen o maličkost, například když vám partner či partnerka vyčte, že jste nevynesli odpadkový koš nebo zapomněli koupit máslo. Není se také čemu divit, když jste ve stresu a víte, kolik se toho na vás valí, jste citliví na jakýkoliv nepříjemný podnět.

Ráno vstáváte s telefonem v ruce

Hned po probuzení, ještě se slepenýma očima, saháte po mobilním telefonu nebo počítači a kontrolujete e-maily, zprávy a nepřijaté hovory. Místo pozvolného, pomalého probouzení ihned začínáte přemýšlet nad tím, co uděláte jako první a co všechno musíte dneska stihnout. To rozhodně není zdravý způsob života, zakládáte se tak minimálně na žaludeční vředy.

Nestíháte se pořádně najíst

Snídani odbydete jogurtem nebo krajícem chleba. K tomu vypijete hrnek kávy a na další jídlo si vzpomenete až v pozdním odpoledni. Zatímco káv už jste do té doby vypili minimálně čtyři. Večer, když přijdete z práce domů, si uvědomíte, že jste celý den nic nejedli. Jenže buď jste moc unavení na to, abyste si uvařili něco teplého a dáte si opět jen pečivo, nebo naopak do sebe naházíte všechno, co vám přijde pod ruku. A pak vás bolí žaludek. Pravidelná vyvážená strava je ale základem zdravého životního stylu. Budete-li pokračovat ve stravování, jaké praktikujete doposud, pravděpodobně dostanete přinejmenším cukrovku.

Nemáte žádné koníčky

Možná koníčky máte, ale nevěnujete se jim. Anebo zkrátka a dobře vůbec žádné koníčky nemáte. Kde byste je také vzali, když na ně nemáte čas. A tak kdykoliv přijdete do společnosti, nemáte se většinou s lidmi o čem bavit. Kromě práce samozřejmě. O své práci jste schopní mluvit celé hodiny, jediný problém je v tom, že to nikoho nezajímá. Lidé mají práce dost přes den, když se vydají do společnosti, jistě by se rádi věnovali i jiným tématům.

Workoholismus vede k syndromu vyhoření

Dlouhodobý workoholismus má většinou jen jedno jediné vyústění. Vede k syndromu vyhoření. O tom, jaké jsou jeho projevy a jak ho poznáte, jsme referovali v článku Jak poznáte syndrom vyhoření?.

S workoholismem není radno si zahrávat a se syndromem vyhoření už vůbec ne. Obojí vede do profesní i osobní záhuby a kdo si jedním nebo druhým někdy prošel, řekne vám, že pak musel celý svůj život začít žít od začátku. Jiná cesta ven z tohoto bludného kruhu rozhodně není. Bohužel.

Pravidla, která byste měli dodržovat

Je zapotřebí striktně rozlišovat mezi osobním a pracovním životem a nastavit si mantinely, které nepřekročíte, ty pomohou spočívat například v těchto zásadách:

  • Budete pracovat pouze 8 hodin denně.
  • Ráno začnete den něčím, co vám udělá radost (např. sport, jóga, čtení, psaní, poslouchání vašeho oblíbeného podcastu nebo hudby).
  • Budete jíst pravidelně třikrát denně.
  • Večery budete věnovat sami sobě, své rodině nebo přátelům.
  • Budete chodit spát každý den ve stejnou dobu, nejlépe tak, abyste denně spali alespoň 7,5 hodiny.
  • Jednou za tři měsíce si vezmete dovolenou, buď alespoň týdenní nebo si prodloužíte víkend o pátek nebo pondělí.

Možná se teď takovým pravidlům smějete, ale právě tato pravidla vás udrží v dobrém psychickém stavu. Zároveň ve vás správné návyky vypěstují zdravý přístup k práci.


Vydáno
1. 7. 2022
Kategorie
Tagy