Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak otočit obrazovku?

Potřebujete z jakéhokoliv důvodu otočit obrazovku, ať na svém mobilním telefonu nebo na stolním počítači? Existuje pár jednoduchých řešení, která váš problém vyřeší.

Stačí znát ty správné klávesové zkratky. Otočení obrazovky docílíte rovněž přes přes pár kliknutí.

Windows

Máte-li na počítači systém Windows 10, pak přejděte do Nastavení a klikněte na kategorii Systém. Následně zvolte možnost Nastavení displeje a pak klikněte na ikonku Orientace obrazovky.

Do nastavení se ovšem můžete dostat ještě jednodušší cestou, klikněte pravým tlačítkem myši do jakékoliv části plochy a zvolte Nastavení obrazovky.

Obrazovku lze otočit na šířku, výšku i na šířku a výšku s překlopením.

Použít můžete i klávesovou zkratku. Váš počítač ovšem musí disponovat procesorem Intel s integrovanou grafickou kartou. Zároveň je zapotřebí mít nainstalovaný program Ovládací centrum grafiky Intel. Máte-li na svém počítači grafickou kartu NVIDIA či procesor od AMD, žádná defaultně nastavená zkratka vám fungovat nebude.

Otočení obrazovky pomocí zkratky:

  • Otočení obrazovky na šířku: CTRL + ALT + šipka nahoru
  • Otočení obrazovky na výšku: CTRL + ALT + šipka doprava
  • Otočení obrazovky na šířku s překlopením: CTRL + ALT + šipka dolů
  • Otočení obrazovky na výšku s překlopením: CTRL + ALT + šipka doleva

Jestli vám nebude nějaká klávesová zkratka fungovat, pak je možné, že se kryje se stejnou klávesovou zkratkou, kterou používáte v některém z dalších nainstalovaných programů.

Klávesové zkratky můžete změnit anebo deaktivovat. Smazání zkratky možná oceníte v případě, kdy si omylem s jejich pomocí neustále obrazovku překlápíte. Otevřete si Ovládací centrum grafiky Intel, případně zmáčkněte klávesy CTRL+ALT+F1. Následně si v programu otevřete záložku Systém. Zde můžete klávesové zkratky změnit nebo případně zcela zrušit.

Nastavení NVIDIA

Ze všeho nejdříve si nainstalujte ovladač grafické karty a spusťte si Ovládací panel NVDIA. V programu si otevřete rozbalovací seznam Monitor a vyberte možnost Otočit monitor. Používáte více monitorů? V tom případě si nejprve zvolte monitor, který chcete otočit.

MacOS

Většina monitorů je orientována na šířku. Zároveň se ovšem začaly vyrábět displeje, které podporují jak orientaci na výšku, tak i na šířku. Pokud ale takovou obrazovkou nedisponujete, pak níže najdete návod, jak obrazovku otočit.

Otočení externí obrazovky

Nejprve si otevřete aplikaci Předvolby systému (System Preferences) a pak klikněte na Předvolby zobrazení. V kolonce Displej vám vyjede rozbalovací nabídka Rotace/Otočení. Nyní si můžete vybrat otočení o 90, 180 nebo 270 stupňů. Vyberete-li otočení o devadesát stupňů, obrazovka se vám otočí doleva, v druhém případě se obrazovka otočí vzhůru nohama a ve třetím případě se otočí doprava. Dále si rovněž navolíte, jestli chcete docílit změny trvalé nebo dočasné.

Otočení interní obrazovky

Používáte Macbook? Ujistěte se, že máte zavřenou aplikaci Předvolby systému a zmáčkněte klávesu Alt (Option) + Command a levým tlačítkem klepněte na Předvolby systému. Stále však držte stisknuté obě klávesy. Jakmile se vám Předvolby systému otevřou, klikněte na Zobrazení a na Rotace/Otočení. Opět si můžete vybrat mezi otočením o 90, 180 nebo 270 stupňů.

Druhou možností je, že si otevřete menu Apple – Předvolby systému – Displej – Nastavení displeje. V postranním panelu si navolte svůj displej a klikněte na Otočení. Opět si můžete vybrat, o kolik stupňů se má obrazovka otočit. Svou volbu potvrďte stisknutím ikonky Potvrdit.

Potřebujete otočit displej na telefonu nebo iPadu? Přejeďte prstem z pravého horního rohu obrazovky směrem dolů a otevřete si Ovládací centrum. Následně klikněte na ikonku Zámek orientace na výšku. Ujistěte se, že tato ikonka není aktivní. Nakonec otočte iPhonem do strany.

Otočení obrazovky iPadu

Máte-li systém iOS 12 nebo novější, přejeďte prstem po obrazovce směrem z pravého horního rohu dolů. Otevřete si ovládací centrum, opět klepněte na Zámek rotace a zkontrolujte, je-li vypnutý, a otočte iPadem do strany. U starších systémů si otevřete Ovládací centrum a přejeďte prstem zezdola nahoru. Zase si zkontrolujte, zdali je Zámek rotace vypnutý. U některých iPadů se nastavuje otočení obrazovky přepínacím tlačítkem z boku zařízení.


Vydáno
24. 12. 2021
Kategorie
Tagy