Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Řeč těla o vás prozradí víc, než jste si mysleli

Přestože neřekneme jediné slovo, lidé, kteří rozumí řeči těla, se o nás dozví vše, co potřebují. Naše gesta nebo postoje mluví za nás, aniž bychom chtěli. Naše tělo hovoří svou vlastní řečí nezávisle na tom, jak chceme, abychom působili.

Neverbální komunikaci můžeme rozdělit do dvou skupin:

  • Paralingvistická neverbální komunikace čítá například povzdechy nebo další projevy dýchání, záchvěvy v hlase, pomalejší či rychlejší řeč.
  • Extralingvistická neverbální komunikace zahrnuje gesta, mimiku, držení těla nebo oční kontakt.

Podle řeči těla lze zjistit, jestli dotyčný lže, nebo mluví pravdu. Nejjednodušší je to u dětí a mladších lidí, kteří mají výraznější mimiku a gestikulace. Naopak takoví politici jsou vycvičení k tomu, aby gesta a mimiku téměř nepoužívali. Prozrazují na sebe jenom minimum informací.

Agenti CIA se vyznají nejlépe

Přeborníci na řeč těla jsou agenti CIA. Ti ze všeho nejdříve zkoumají běžné chování dané osoby a její řeč těla a následně získané informace porovnávají s tím, jak reaguje na přímá konstatování či otázky. „Nevím, zdali se mi to jenom nezdá, ale působíte poněkud nejistě.“ Člověk, jenž se nachází v úzkých, pak zareaguje svým vlastním způsobem, kterým reaguje vždy, když je nervózní.

Ale nyní přejděme k věci. Která gesta toho o vás prozradí víc, než si možná dokážete připustit?

1. Falešný úsměv versus upřímný úsměv

Usmívat se můžete, i když se necítíte vůbec komfortně. Někteří z nás se úsměvem snaží druhé přimět k tomu, aby jim důvěřovali, přitom oni sami lžou. Úsměv druhého nás většinou uklidní, vyvolá v nás sympatie, ale přitom může být falešný. Jak ale tedy poznáte, že to není takový úsměv, jaký byste očekávali? Dívejte se dotyčnému člověku do očí. Ústa dokážou lhát, ale oči nikdy. Pokud je úsměv myšlen upřímně, tvoří se člověku vrásky kolem vnějších koutků očí.

2. Dlouhý pohled do očí

Už odmala nám všichni vštěpovali, že když se někomu dlouze díváme do očí a neuhneme pohledem, znamená to, že jsme upřímní a druhý člověk to pozná. Ve skutečnosti tomu ale tak není. Lidé se někdy snaží dlouhým pohledem do očí naopak maskovat lež.

3. Zdvihnutým obočím dáváte najevo své překvapení

Anebo strach. Jste-li na pohovoru a váš potenciální zaměstnavatel vám sdělí výši mzdy, případně honoráře a vy zvednete obočí, může to znamenat dvě věci. Jste překvapení, že je to moc málo, nebo naopak víc, než jste čekali. Ať tak, či onak, člověk sedící naproti vám pozná, že vás suma překvapila a může mít zvídavé otázky.

4. Když jste shrbení, nevěříte si

Protože ten, kdo je sebevědomý, stojí nebo sedí vzpřímeně. Ramena drží vzadu a většinou také mírně gestikuluje. Naopak hrbící se člověk, který sotva promluví, a nedělá téměř žádná gesta, je považován za člověka nejistého či nerozhodného.

5. Sevřené čelisti značí obavy

Zadal vám klient úkol, který vám přijde příliš těžký? Pak možná nevědomky dáváte najevo své obavy či snad strach, že je úkol nad vaše síly a nevíte, jestli úkol zvládnete splnit. Stejně tak působí i svraštělé čelo nebo napnutý krk.

6. Horlivé přikyvování neznamená, že všemu rozumíte

Spíš právě naopak. Jestliže při konverzaci přikyvujete až příliš často, můžete tím dávat najevo, že se snažíte porozumět, ale přitom vůbec netušíte, o čem dotyčný člověk mluví. Zároveň jde ale také o gesto, kterým vyjadřujete předpoklad, že o vás dotyčný nemá valného mínění a nevěří vám.

7. Nápodoba gest vyjadřuje porozumění

Občas se může stát, že opakujete gesta a mimiku, kterou vidíte u člověka, s nímž zrovna konverzujete. To není vůbec na škodu. Naznačujete, že je vám člověk sympatický a cítíte k němu určitý druh náklonnosti.

8. Zkřížené ruce a nohy signifikují odmítnutí či nesouhlas

Když máte při konverzaci překřížené ruce na prsou nebo nohu přes nohu, může to znamenat, že vám není po chuti to, co vám dotyčný říká. Nebo tím dáváte najevo, že s ním nesouhlasíte. Také se možná snažíte bránit, fyzicky i emočně, tomu, co dotyčný říká.

9. Máte zamračený obličej

Někteří vyjadřují zamračeným obličejem hluboké zamyšlení nebo naopak zájem o danou problematiku. Na většinu lidí, se kterým ale hovoříte, to působí tak, že máte špatnou náladu a nebaví vás s nimi hovořit, či vás to přímo otravuje.

10. Přehnanou gestikulací se snažíte něco maskovat

Vyjadřujete častou a okázalou gestikulací své sebevědomí nebo zapálení pro věc? Pozor, na své okolí spíše působíte, že se snažíte něco zamaskovat, že překrucujete pravdu nebo dokonce vyloženě lžete a nechcete, aby to někdo poznal. S opulentními gesty raději šetřete, zde platí zlaté pravidlo `všeho s mírou`.

Chcete při pohovoru nebo před svými klienty působit co nejlépe? Pak se držte pěti důležitých zásad:

  • Seďte nebo stůjte vzpřímeně.
  • Usmívejte se i očima, ale jen ve chvílích, kdy to myslíte skutečně upřímně.
  • Mluvte srozumitelně, artikulujte a klidně v řeči dělejte krátké, dvou až třívteřinové pauzy. Tak dodáte svým slovům váhu.
  • Dívejte se lidem do očí, ale ne pořád a urputně. Sami jistě dokážete vyhodnotit, kdy je příhodné dívat se člověku do očí a kdy to naopak žádoucí není.
  • Gesta používejte umírněně, nemáchejte rukama příliš často, spíše volte gesta decentní a umírněná tomu, co říkáte.

Odborníci na řeč těla se z vás hned tak nestanou, ale čím dříve si začnete uvědomovat, co při konverzaci děláte, tím dříve začnete svá gesta a mimiku ovládat. Zároveň vám to pomůže v rozpoznávání gest a mimiky u člověka, s nímž mluvíte.


Vydáno
31. 10. 2021
Kategorie
Tagy