Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Prodávejte své zboží na platformě eBay

eBay je nákupní a prodejní platformou pro lidi z celého světa. Pořídíte tam i to, co byste jinde nesehnali. Jeho poznávacím znamením je, že všechno zboží na něm vystavené se většinou prodává za velmi nízké ceny. Kdo chce prodávat do zahraničí, měl by prodávat hlavně na eBayi. Proč?

Jak prodávat na eBay?

O eBayi slyšel každý, ale ne každý z nás se někdy odhodlal své zboží na platformě prodávat. Ačkoliv rok co rok českých prodejců na platformě přibývá, rozhodně existuje stále více těch, kteří se bojí. K tomu ale není žádný důvod. Je to stejně tak snadné, jako byste prodávali zboží doma v Česku. Jen k tomu musíte aspoň trochu ovládat anglicky jazyk. Anebo také nemusíte, stačí si jednoduše nainstalovat překladač a stránky eBay budete mít v češtině.

Nejvíce se vyplácí prodávat přes eBay elektroniku, automobilové součástky nebo například vybavení pro dům a zahradu. Co tedy všechno potřebujete udělat pro to, abyste mohli na eBayi prodávat ještě dnes?

Vytvořte si uživatelský účet

V první řadě se musíte na eBayi registrovat. Vytvořte si účet přes ikonku Register, která se nachází vlevo nahoře. Uvedete své jméno, příjmení a také e-mailovou adresu. Také si vytvořte vlastní heslo. Přihlásit se však můžete i pomocí Facebooku nebo Googlu. Jestliže už účet na platformě máte, jednoduše se přihlaste přes ikonu Sign in. Když nechcete jenom nakupovat, ale také prodávat, je zapotřebí si vytvořit podnikatelský účet. Na ten se dostanete přes modrou ikonu Create a business account. Opět budete vyzváni k vyplnění jména, e-mailové adresy a také telefonního čísla.

Vyplňte si profil

Zde si můžete změnit uživatelské jméno, nahrát fotografii nebo logo a další informace o vaší firmě. Čím víc toho vyplníte, tím budete pro své potenciální zákazníky důvěryhodnější. Ten, kdo nevyplní vůbec nic, riskuje, že přijde o výdělek, neboť nikdo nechce kupovat zboží od firmy, o které vůbec nic neví.

Jak změnit uživatelské jméno?

Uživatelské jméno by mělo být krátké a snadno zapamatovatelné. Poté, co kliknete na Account setting, pokračujte přes tlačítko Personal information. Dále klikněte na User ID a pak na Edit. Jméno musí obsahovat aspoň dvě malá písmena a nesmí obsahovat žádné mezery. Můžete ho měnit jednou za třicet dní.

Vyberte si platební metodu

V záložce Account settings se nachází ikona s názvem Payments. Když rozkliknete Payment options, můžete zadat údaje o platební kartě a účtu. Zároveň lze přidat například propojení s platební metodou PayPal.

Zadejte svou první nabídku

Vpravo nahoře se nachází ikonka Sell. Po kliknutí na ní se vám načte stránka, na níž si vytvoříte seznam nabídek. Vždy zadáváte anglický název předmětu, detailnější popis produktu a také samozřejmě minimálně jednu, nejlépe tři až čtyři fotografie produktu. Čím více fotek k produktu nahrajete, tím lépe. Zároveň ovšem musejí být kvalitní a nejlépe na pohled pěkné. Nebude vám nic platné, že prodáváte kvalitní věc, když nemáte pořízené kvalitní fotografie. Do popisu se také snažte dát co nejvíc informací. Nezapomeňte na rozměry a váhu produktu, materiál, případně také jeho využití.

Nastavte si formát prodeje

eBay svým uživatelům dává na výběr – buď lze předměty dražit v aukci, anebo je prodávat za fixní cenu, tedy Buy It Now. Jestliže zvolíte aukci, musíte nastavit její začátek a konec a trvá od jednoho do deseti dnů. Nejnovější statistiky také ukazují, že vyšší návštěvnosti u aukce se dočkáte v pondělí a přes víkend.

Stanovte cenu produktu

Zvolíte-li si prodej zboží za fixní cenu, můžete ji kdykoliv měnit. U aukcí je to možné pouze před prvním příhozem. Vždycky začíná na nejnižší možné ceně, aby přilákala co nejvíce zákazníků. Jakmile je zboží vydraženo, eBayi zaplatíte přidružené poplatky spojené s aukcí a prodejem na platformě.

Jakmile je zboží prodáno, dostanete jakožto prodejce zprávu z eBaye o uskutečněném prodeji. V tomto okamžiku musíte co nejrychleji vystavit fakturu a poslat ji tomu, kdo zboží vydražil nebo koupil za fixní cenu. Je dobré nevynechávat hodnocení prodávajících ani kupujících, čím více pozitivních zpětných vazeb nastřádáte, tím bude působit důvěryhodněji.

Zahraniční obchod

Nezapomeňte ani na správné a dostatečné balení zboží. Když posíláte zboží z jednoho konce světa na druhý, nikdy si nemůžete být jistí tím, jak se zbožím bude při přepravě zacházeno. Proto raději vždycky počítejte s tím nejhorším.

Dobré je brát v potaz rovněž to, že pokud nakupujete či prodáváte na e-shopech se sídlem mimo Českou republiku, pravděpodobně se budete muset stát identifikovanou osobou. Kdy tato situace nastane, se dozvíte v článku Fakturujete do zahraničí? Možná jste identifikovanou osobou.


Vydáno
18. 12. 2021
Kategorie
Tagy