Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Zakládáte web? Je pro vás lepší open source či řešení na míru?

Chcete mít vlastní webový portál nebo e-eshop? První otázka, kterou si položíte, by měla znít, jestli dáte přednost open source řešení anebo si najmete na tvorbu webu grafického designéra či designéry, kteří vám web vytvoří přesně na míru všem vašim požadavkům.

Co je open source řešení?

Open source je otevřený software s volně přístupným zdrojovým kódem. Open source řešení vám umožňuje vytvoření webu snadno a rychle a za slušné peníze. Nic nemusíte vytvářet, jen si upravujete jednotlivé šablony, které open source řešení umožňuje. Open source se navíc neustále vyvíjí, vývojáři zlepšují funkce a odstraňují chyby.

Jaké jsou výhody open source?

Open source řešení je výhodné z mnoha důvodů, nyní si uvedeme ze kterých:

1. Šetří čas

Řešení na míru vyžaduje čas a trvá dlouho, než designér navrhne stránky tak, jak si je představujete. Jeho pracovní čas pak musíte náležitě finančně ohodnotit a obvykle se cena pohybuje v řádech desítek až stovek tisíc korun.

2. Kvalitní provedení

O open source řešení se stará početná komunita vývojářů. Ti stále hledají nová řešení, odhalují chyby a nabízejí nejrůznější vylepšení.

3. Různé šablony

Na výběr máte z tisíců různých šablon. Je však dobré vybírat i podle technického provedení a pohlídat si rozložení a množství jednotlivých komponent. Nejprve si dobře rozmyslete, jak budete chtít mít web strukturovaný, zdali dáte přednost velkým fotografiím a malému množství textu, nebo zda naopak dáte větší prostor fotografiím či videím.

4. Úspora peněz

Šablona pro webový portál vás vyjde na několik set korun, případně zaplatíte nižší řády tisíců. Víc ale ne. Navíc můžete okamžitě začít web plnit texty a obrazovým materiálem. Redakční publikační systémy jsou obvykle přehledné a intuitivní, avšak ne úplně pro každého. Open source řešení se týká redakčních systémů WordPress, Joomla nebo například Drupal.

Které nevýhody open source má?

Je však dobré si zároveň uvědomit i všechny nevýhody, které s sebou open source řešení přináší:

1. Zbytečné funkce

Redakční systém obsahuje spoustu funkcí, které nejspíš nikdy nevyužijete. Zároveň celý redakční systém zpomalují.

2. Nižší výkon

S prvním bodem souvisí i tento druhý. Open source je pomalejší a nebývá optimalizován přesně podle vašich představ.

3. Velké projekty

Open source není vhodný pro výstavbu velkých webů. Ty pak bývají pomalé a jsou nevhodně strukturovány.

4. Zranitelný systém

Hromadné útoky se nevyhýbají ani open source redakčním systémům. Jsou dokonce mnohem zranitelnější než ty, které vám někdo navrhne na míru.

5. Rozšiřování systému

Jakmile se se systémem sžijete, budete mít tendenci instalovat si do redakčního systému na bázi open source nejrůznější plug-iny a takzvané zlepšováky. Tím si však nepomůžete, naopak můžete web zcela znefunkčnit.

Oper source je vhodné řešení pro start malého projektu a pro toho, kdo má čas se mu věnovat. Sice jsou redakční systémy přehledné, ale než se s nimi doopravdy sžijete a zjistíte, co kde funguje, zabere vám to několik desítek hodin času. Musíte se proto rozhodnout, na kolik si svého času ceníte.

Řešení na míru

Řešení na míru vám naopak umožňuje velkou míru volnosti. Vývojáři a grafičtí designéři vám navrhnou web, jaký chcete. Bude vás to stát sice spoustu peněz, ale nemusíte se vůbec o nic starat. Jen dodáváte texty a obrazový materiál.

E-shop nebo web na míru volte tehdy, pokud:

  • chcete mít více možností propojení se souvisejícími informačními systémy,
  • potřebujete mít a chcete mít další prostor pro růst nebo expanzi,
  • byste rádi přizpůsobili uživatelské rozhraní své cílové skupině,
  • trváte na rychlejším načítání stránek.

Sháníte ty správné lidi, kteří vám s vývojem webu nebo e-shopu pomohou? V tom případě se podívejte do sekce nabídek v oblasti vývoje a programování.


Vydáno
14. 12. 2022
Kategorie
Tagy