Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Proč se učit cizí jazyky? Trénujete mozek i kreativitu

Ve škole jste toho možná cizím jazykům moc nedali, ale čím jste starší, tím ucítíte naléhavější potřebu alespoň jeden cizí jazyk ovládat. Nejen proto, že například angličtinou nebo němčinou už dnes mluví kde kdo, ale i ze zcela jiných důvodů. Vždyť právě učení se cizím jazykům prospívá našemu zdraví i inteligenci.

Nikdy není pozdě začít

S učením se cizímu jazyku není nikdy pozdě začít. Ať je vám třicet nebo padesát, klidně začněte teď hned. Nemálo vědeckých výzkumů potvrdilo, že i když se začneme učit cizí jazyk v pozdějším věku, jsme schopni dosáhnout stejné úrovně, jaké dosáhli lidé, kteří se učí cizí jazyk od školy. Už dávno neplatí, že výuka cizích jazyků je nudnou záležitostí. Učit se nemusíme jen z učebnic, cvičebnic a posloucháním zinscenovaných poslechů, které nám ve většině případů nic nedají, protože nás nebaví. Můžeme vybírat z nepřeberného množství metod a úplně nejlepší je, když jich zkombinujete hned několik najednou.

Poslouchejte svou oblíbenou hudbu

Najděte si na internetu text k vaší oblíbené písničce, vytiskněte si ho, nebo si ho stáhněte třeba do telefonu, a kdykoliv si svou oblíbenou písničku pustíte, sledujte zároveň psaný text. Na internetu ho jistě také najdete přeložený do českého jazyka. Pak společně s poslechem můžete sledovat českou variantu textu. Tím se nejen učíte nová slovíčka, ale také správnou výslovnost.

Pusťte si film s originálními titulky

Jde o nejméně násilnou a nejoblíbenější metodu učení se. Je jedno, zda jde o romantický či dobrodružný film nebo třeba o horor, komedii nebo thriller. Musí vás hlavně bavit. Sledujte film nejprve s originálními titulky, tak se naučíte výslovnost. Napodruhé si pusťte film s českými titulky. A napotřetí? Film si opět pusťte s originálními titulky. Uvidíte, že teď už toho určitě pochytíte víc než napoprvé.

Čtěte knihy a časopisy

Sice jde o pracnější formu učení, ale když se bude jednat o knihu nebo časopis, který vás zajímá, pár minut denně u toho jistě vydržíte. Nemusíte si ve slovníku hledat každé slovo, stačí, abyste pochopili podstatu, hlavní myšlenku textu. Už za pár týdnů sami poznáte, že si toho ve slovníku hledáte čím dál méně, a přitom rozumíte více.

Podcasty a audioknihy jsou `in`

I při poslechu podcastů či audioknih se můžete učit. Především tedy výslovnost. Čím více toho budete mít naposloucháno, tím pro vás bude cizí jazyk přirozenější a srozumitelnější. Ze začátku možná pochytíte jen každou desátou nebo dvacátou větu, ale postupem času se porozumění textu zlepší.

Pravidelnost je ze všeho nejdůležitější

Existuje samozřejmě mnohem více způsobů, jak se cizím jazykům můžete věnovat. Záleží jenom na tom, co baví zrovna vás. A nebojte, nemusíte se cizí jazyk učit denně hodinu nebo dvě. Ani půlhodinu. Stačí patnáct minut třeba před spaním nebo ráno po probuzení. Jen mějte na paměti, že důležitější než počet minut strávených výukou je pravidelnost. O víkendech si ale samozřejmě můžete odpočinout.

A nyní si řekneme něco o hlavních důvodech, proč je dobré svůj mozek cizími řečmi trénovat.

1. Oddálíte stárnutí mozku

Možná si myslíte, že jste ještě mladí a netýká se vás to, ale věřte, že jednoho dne se vás to týkat může. Učením posilujete mozek a předcházíte tím Alzheimerově chorobě. Mnozí věhlasní experti se také shodli na tom, že pravidelným učením se cizímu jazyku můžete oddálit až o několik let stařeckou demenci.

2. Zvyšujete si svůj inteligenční kvocient

I to je vědecky dokázáno. Vědci tvrdí, že když při komunikaci nerozumíte každému slovíčku, jste  ostražitější a bedlivě posloucháte. Také věnujete větší pozornost řeči těla. Díky tomu si trénujete takzvanou praktickou inteligenci.

3. Jste kreativnější

Kolika jazyky mluvíte, tolikrát jste člověkem. Je to sice klišé, ale je tomu skutečně tak. Každý nový jazyk, který se učíme, nám pomáhá rozvíjet naši kreativitu. Na různé problémy se proto můžeme dívat z různých úhlů pohledu. Nejde ale jen o problémy jako takové, na celý svět se díváme jinak. Přesně tolika řečmi, které ovládáme, a ani není třeba mluvit jako rodilý mluvčí.

4. Lépe předvídáte

V každodenním životě se vám schopnost domluvit se cizím jazykem bude hodit i ve chvílích, kdy se ocitnete v situaci, v níž jste se nikdy předtím neocitli. Máloco vás rozhodí tak, abyste se dostali do úzkých. A také lépe zareagujete. Uvažujete mnohem racionálněji než lidé, kteří umí jen svůj rodný jazyk.

5. Rychleji zapadnete do společnosti

Přiznejme si, že čím dál více lidí kolem nás ovládá alespoň jeden cizí jazyk. Často po nás chtějí alespoň jeden cizí jazyk také potenciální zaměstnavatelé při ucházení se o novou práci. Někdo po vás třeba může chtít napsat obchodní e-mail v cizím jazyce, nebo udělat rešerši ze zahraničních zdrojů. Na to nepotřebujete ovládat cizí jazyk dokonale, ale určitá míra znalostí se v tomto případě rozhodně hodí.

6. Zvýšíte si koncentraci

Jsou lidé, kteří nezvládají plnit více než jeden či dva úkoly najednou. A pak jsou lidé, kteří zvládají střídat více úkolů levou zadní. Že vy takové štěstí nemáte, a když po vás někdo chce víc věcí najednou a rychle, dostáváte se do úzkých? Studiem cizích jazyků, jak tvrdí studie provedená na Pennsylvania State University, si zlepšíte výkonnost v pracovním i osobním životě. Nejenže tedy zvládnete vykonat větší objem práce, ale také se mezi jednotlivými úkoly budete lépe orientovat a už vám nebude činit takový problém přeskakovat z jednoho na druhý.

Učením se cizímu jazyku si rovněž zlepšujete úroveň i svého mateřského jazyka, a to jak v hovorové, tak psané podobě. Stejně tak si tím rozšiřujete slovní zásobu rodného jazyka.

Tak si běžte pustit film a pak si třeba poslechněte nějakou hezkou písničku. Vždyť i Jan Amos Komenský byl zastáncem myšlenky `škola hrou`. A učení skutečně může být zábava. Když si ho zábavné uděláte.


Vydáno
26. 10. 2021
Kategorie
Tagy