Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Potřebujete zjistit vlastníka domény?

Plánujete si založit vlastní webové stránky nebo blog, ale doménu, kterou jste chtěli pro sebe, už je obsazená? Možná postačí, když kontaktujete majitele domény a domluvíte se s ním na jejím odkupu. Jenže jak majitele domény vypátráte?

Existují speciální webové stránky, díky kterým na majitele domény přijdete snadno a rychle. Pokud hledáte majitele domény s koncovkou .CZ, navštivte stránky CZ.NIC. Na těchto stránkách jednoduše zadáte libovolnou doménu, ovšem bez předpony www. Koncovku .cz vepsat musíte. Poté zmáčkněte tlačítko Hledat.

Majitel domény

Jakmile se vám ukáže vlastník domény, společně s ním se také zobrazí kontakty na různé osoby a firmy. Skutečného vlastníka najdete v kolonce Držitel. Může se ale také stát, že vám stránky žádného vlastníka nenajdou. To poznáte podle toho, že se na obrazovce objeví informace Záznam nenalezen. Pro vás je to však dobrá zpráva, jelikož to znamená, že doménu zatím nikdo nevlastní a můžete si ji tím pádem zaregistrovat vy. Na druhou stranu ale není žádoucí otálet s registrací příliš dlouho. Může se vám snadno stát, že vám ji někdo vyfoukne přímo před nosem.

Chcete znát více informací o majiteli domény? Prostřednictvím formuláře, který najdete na CZ.NIC, si najdete, co chcete. Namísto domény však musíte do tohoto formuláře zadat takzvaný identifikátor. To je unikátní kód držitele domény, jenž obsahuje údaje o držiteli. Nespoléhejte se ale na to, že se vám o vlastníkovi domény podaří najít úplně všechno. Většina údajů vám stejně zůstane skryta a bude označena za neveřejné.

Zjistili jste vlastníka domény, ale nevíte, jak pokračovat dál? Jistě budete chtít majitele domény kontaktovat, abyste se s ním domluvili na možném odkupu. Jenže zjistit kontaktní údaje nemusí být vždy úplně snadné. Pokud se vám nepodaří zjistit žádné kontaktní údaje přímo na stránkách CZ.NIC, musíte na to jít odjinud. Můžete si podle jména majitele projít sociální sítě nebo přímo jeho webové stránky. Je-li držitelem domény OSVČ nebo firma, lze kontaktní údaje zjistit z rejstříku firem a živnostníků. Dále také můžete:

  • vyhledat doménu skrz vyhledávač a podívat se, zdali se o ní na jiných stránkách nedočtete víc
  • podívat se, jestli na doméně někdy v minulosti už nějaký obsah náhodou nebyl; s tím vám pomůže Internet Archive
  • napsat zkušební e-mail na info@nazevdomeny a poptat se; třeba se e-mail nikomu nedoručí, ale třeba ano, za zkoušku nic nedáte
  • vyčkat na expiraci domény a jestliže ji majitel neprodlouží do 60 dnů od uplynutí lhůty, do které lze doménu obnovit, zaregistrujete si ji vy

Stále se vám nedaří se s vlastníkem domény spojit? Možná není na škodu vymyslet si alternativní název domény, třeba s jinou koncovkou.

Zahraniční domény

Pokud potřebujete najít vlastníka domény se slovenskou koncovkou .SK, zajděte si na slovenskou verzi webových stránek SK-NIC. Přes vyhledávací políčko si opět snadno vyhledáte majitele domény a ověříte si, jestli už je doména skutečně obsazená a má svého majitele, či ještě ne.

Hledáte majitele domény s koncovkou .COM? Vyzkoušejte nástroj umístěný na adrese https://www.whois.com/. Nečekejte však, že se o majiteli něco dozvíte. Informací je tu skutečně poskrovnu. U většiny informací bude uvedeno Not Disclosed, tedy Nezveřejněno. Dozvíte se jen to, z jaké země majitel pochází, a případně u koho si doménu zaregistroval.

Hledáte-li majitele domény pocházející ze zemí v rámci Evropské unie, zadejte si do vyhledávače adresu: https://whois.eurid.eu/cs/.

Dále si můžete vlastníka domény rovněž zjistit přes následující stránky:

Spekulanti s doménami

Dejte si však pozor na spekulanty s doménami. Jestliže už nějakou doménu vlastníte, případně chcete-li ji teprve od někoho odkoupit, nejen na českém trhu se objevují takzvaní doménoví spekulanti, kteří číhají na to, až někdo zapomene zaplatit prodloužení domény. Chytré počítače volnou/propadlou doménu zaregistrují a spekulanti ji ihned odkoupí. Proč? Protože mnoho domén má několikanásobně vyšší cenu, než je cena jejich registrace. Může se proto stát, že za registraci domény utratíte dvě stě korun, ale když se dostane do rukou spekulanta, může vás přijít i na dvě stě tisíc korun nebo víc. Jakmile si proto nějakou doménu a webhosting pořídíte, vždy si pečlivě hlídejte termín platby za prodloužení domény. Jinak se vám může stát, že veškerá vaše práce a budování značky přijde vniveč. Alespoň do doby, než si lidé zvyknout na to, že máte svůj webový portál nebo e-shop na jiné doméně, samozřejmě pod jiným názvem.


Vydáno
27. 12. 2021
Kategorie
Tagy