Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Kde sehnat fotografie pro váš web?

Máte vlastní webové stránky, píšete blog nebo hledáte obrazový doprovod k vašim příspěvkům na sociálních sítích? Pokud nefotíte vlastní fotografie nebo nevytváříte například vlastní piktogramy, pak se vám nejspíš bude hodit přehled těch nejzajímavějších a uživatelsky nejoblíbenějších fotobank.

Fotografie či jiný obrazový doprovod se vám bude hodit při psaní každého článku. Je prokázáno, že lidé se vždycky nejdříve podívají na fotku a až poté čtou text. Fotografie by měly být něčím zajímavé a zároveň by měly odpovídat textu. Samozřejmě je vždycky lepší, když si pořídíte vlastní fotografie, ale pokud nemáte tu možnost, nebo potřebujete ušetřit čas, představují pro vás fotobanky vhodný zdroj k obrazovému doprovodu.

Vybírat můžete mezi placenými i neplacenými fotobankami.

Fotobanky ZDARMA

Pixabay

Nevýhodou fotobank, které poskytují fotografie zdarma, je především menší výběr, u mnoha vyhledávaných hesel je dokonce nulový. Na druhou stranu Pixabay čítá relativně slušnou zásobu fotografií na nejrůznější témata. Stahovat fotografie můžete bez jakéhokoliv omezení. Kromě fotografií tu najdete i vektory, piktogramy a videa. Vše, co zde najdete, lze použít i pro komerční účely a to bez uvedení zdroje.

Unsplash

Patří mezi největší fotobanky a tak rozhodně máte z čeho vybírat. Najdete zde velmi široký, na fotobanky poskytované zdarma až nevídaný výběr fotografií. Lze však vyhledávat pouze klíčových slov v anglickém jazyce. Ke stahování fotografií si nepotřebujete zakládat účet a hned můžete začít fotobanku využívat.

Pexels

Nejenže v této fotobance lze vyhledávat pomocí klíčových slov v angličtině i v češtině, ale ještě na vás čeká bohatý výběr fotografií. Před stažením fotografie si vyberete, v jakém rozlišení chcete fotografii stáhnout.

Free Images

Každým dnem se fotobanka rozrůstá a tak i zde najdete široký výběr fotografií podle vámi zvolených klíčových slov. Vybírat můžete z několika kategorií, jako jsou například nejnovější či populární fotografie.

Picjumbo

V této fotobance můžete stahovat fotografie zadarmo, anebo si zaplatit měsíční členství, čímž získáte přístup k prémiovým fotografiím. Opět zde vyhledáváte fotografie podle klíčových slov v anglickém jazyce. Nevýhodou je ovšem fakt, že některé fotografie můžete stahovat pouze ve velikosti přes 10 Mb a ty jsou pro weby zbytečně velké a jen vám zabírají místo.

Rawpixel

Fotobanka nabízí volně ke stažení fotografie, ilustrace, obrázky v PNG a také různé typy pozadí. Ve verzi zdarma můžete stáhnout maximálně pět obrázků z jedné IP adresy, pak už si musíte zaplatit měsíční členství.

PikWizard

PikWizard poskytuje zdarma fotografie i videa. I zde je zapotřebí hledat dle klíčových slov v anglickém jazyce. Stažené fotografie jsou ve zbytečně velkém rozlišení, proto je nezapomeňte před vložením na web zmenšit.

PLACENÉ fotobanky

Shutterstock

Tato fotobanka, která je v českém jazyce, patří k těm dlouhodobě uživatelsky nejoblíbenějším. Shutterstock obsahuje na tři sta padesát milionů fotografií, videí, ilustrací, vektorů i piktogramů nebo také audio záznamů. Rovněž nabízí předplatné nejenom pro jednotlivce, ale i pro celé firmy. Vyzkoušet si ji můžete zdarma v podobě deseti stažených snímků, následně zaplatíte měsíčně částku od 29 eur.

iStock

iStock poskytuje svým uživatelům na devadesát milionů souborů. Kromě fotografií můžete za měsíční poplatek stahovat vektory i videa. Vyzkoušet si ji lze zdarma, fotobanka umožňuje volně stáhnout až deset fotografií. Za základní verzi zaplatíte měsíční částku 29 eur, za členství premium, které zahrnuje i stahování videí, zaplatíte 98 eur.

Adobe Stock

Fotografie, vektory, videa, písma, zásuvné moduly, 3D objekty, ilustrace i zvukové soubory, to vše Adobe Stock nabízí. Rovněž funguje v českém jazyce a v českém jazyce také můžete do vyhledávacího pole zadávat vhodná klíčová slova. Za deset standardních datových zdrojů zaplatíte měsíčně 30 eur, případně si můžete pořídit i měsíční členství za 160 eur, v němž máte sedm set padesát standardních datových zdrojů nebo dvacet pět videí v HD kvalitě. I v rámci této fotobanky můžete stáhnout až deset souborů zdarma.

DepositPhotos

Více než dvě stě milionů souborů nabízí fotobanka DepositPhotos. Stahovat můžete fotografie, ilustrace, vektory, audio soubory a také nabízí nástroje jako odstraňovač pozadí či převaděč obrázků, který zvyšuje rozlišení fotografií a jejich kvalitu. Zvolit si můžete mezi měsíčním členstvím za 36 amerických dolarů, přičemž můžete stáhnout až dvacet pět fotografií. Případně zaplatíte 199 amerických dolarů a k dispozici vám měsíčně bude na sto sedmdesát obrázků. Kromě toho máte na výběr ještě ze dvou dalších typů členství podle vašich potřeb.

123RF

Zde seženete fotografie, vektory, videa i audio soubory. Některé soubory si dokonce můžete stáhnout zdarma. I 123RF funguje v českém jazyce a na výběr máte ze dvou typů členství. Buď si zaplatíte měsíční členství na 10, 50, 150 nebo 350 stažených fotografií, anebo si zakoupíte balíček fotografií, který pak lze čerpat během celého jednoho roku. Případně můžete využít i slev ve chvíli, kdy si zakoupíte měsíční členství a zaplatíte za celý rok dopředu. Fotobanka nabízí až sto sedmdesát sedm milionů souborů, proto máte rozhodně z čeho vybírat.

Stahujete-li fotografie k online použití, měly by být v rozlišení 72 dpi. Fotky, které hodláte tisknout, například pokud je využijete na přípravu brožury či časopisu, by měly být v rozlišení 300 dpi a více.


Vydáno
20. 5. 2022
Kategorie
Tagy