Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Co je reverse charge a kdy ho využít?

Přenesená daňová povinnost (Reverse Charge) a její pravidla

Přenesená daňová povinnost (PDP), známá také pod anglickým označením Reverse Charge, přináší v daňovém systému významné změny a slouží jako ochrana před daňovými úniky. Namísto toho, aby daň hradil poskytovatel služby, je za ni zodpovědný odběratel. Zde se podíváme na to, jak to funguje a jaké to má důsledky pro podnikatele.

Co je přenesená daňová povinnost?

Přenesená daňová povinnost je upravena v Zákoně o dani z přidané hodnoty (DPH) a jeho přílohách. Na rozdíl od klasického režimu, kdy je daň hrazena a přiznávána poskytovatelem služby, při PDP se povinnost přiznání daně a jejího placení přenáší na odběratele služby na konci obchodního řetězce.

Kdy se uplatňují zásady pro režim PDP?

Přenesená daňová povinnost se vztahuje na obchodování mezi plátci DPH v rámci Evropské unie včetně České republiky. Zahrnuty jsou i identifikované osoby, které hradí DPH při obchodování s ostatními zeměmi EU. Tato povinnost se využívá při poskytování služeb a dodání zboží, na které se vztahuje trvalé a dočasné přenesení daňové povinnosti.

Dva režimy přenesené daňové povinnosti

Přenesená daňová povinnost platí pro poskytovatele služeb a produktů podle trvalého a dočasného režimu.

  • Trvalé použití režimu PDP: Podle Zákona o DPH, příloha č. 5, se tento režim uplatňuje především na dodání zlata, stavebních nebo montážních prací a nemovitých věcí.
  • Dočasné použití režimu PDP: Vláda stanovuje tento režim na omezenou dobu a týká se určitých částek nad 100 000 Kč. Patří sem například převod povolenek na emise skleníkových plynů, dodání mobilních telefonů nebo poskytnutí telekomunikačních služeb.

Den vzniku povinnosti přiznat daň

V rámci režimu PDP není povinnost přiznat plnění k datu přijetí úplaty, ale až k datu uskutečnění zdanitelného plnění. Tento den platí pro oba účastníky obchodu.

Hlášení povinná pro dodavatele a odběratele

Každý účastník má povinnost podat kontrolní hlášení:

  • Souhrnné hlášení o poskytnutých plněních: Dodavatel musí toto hlášení podat elektronicky do 25. dne následujícího měsíce.
  • Kontrolní hlášení: Odběratel musí podat kontrolní hlášení nejpozději do 25. dne dalšího měsíce.

Příklad z praxe

Při vystavování faktury v režimu PDP, například dodavatel stavebních služeb vystaví fakturu bez vyčíslené daně z přidané hodnoty. Odběratel, například prodejna obuvi, má povinnost tuto daň přiznat a uhradit. Zároveň si může danou částku odečíst, pokud má nárok na odpočet daně.

Přenesená daňová povinnost je klíčovým prvkem českého daňového systému, který slouží k prevenci daňových úniků a podvodů. Je důležité být seznámen s touto povinností, zejména pokud podnikáte v rámci Evropské unie.


Kategorie