Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Co je freelancer a jak se jím stát?

Kdo je IT freelancer?

Pojem IT freelancer nemá jednoznačnou definici, protože každý externista funguje trochu jinak. Obecně je to nezávislý odborník v oblasti informačních technologií, který nepracuje na plný úvazek pro jednu firmu, ale má více klientů. Většinou pracuje na dílčích projektech externě, a může buď pracovat na dálku nebo osobně konzultovat se svými klienty.

Hlavní rozdíl oproti klasickému zaměstnání v IT spočívá v tom, že freelancer musí nejen řešit zakázky klientů, ale také se starat o svou vlastní propagaci, cenotvorbu a financování.

Zamysli se, zda je freelancing pro tebe

Před tím, než se rozhodneš stát se IT freelancerem, je důležité zvážit všechny aspekty tohoto způsobu práce. Freelancing s sebou přináší určitou míru nejistoty a vyžaduje maximální disciplínu a schopnost propagace. Není to tedy pro každého, a je důležité dobře promyslet, zda je to pro tebe ta správná volba.

Vyber si jedno zaměření

V IT je důležité mít specializaci. Každý freelancer si na začátku kariéry vybírá jedno konkrétní zaměření, ve kterém se cítí nejlépe a ve kterém se dále zdokonaluje. Můžeš se zaměřit například na programování, datovou analýzu nebo testování softwaru.

Pusť se do vzdělávání

Získání potřebných znalostí a dovedností je klíčové, zejména pokud přicházíš do IT z jiného odvětví. Existuje mnoho kurzů a školení, které tě mohou připravit na práci v IT oboru. Neboj se investovat čas a peníze do intenzivního vzdělávacího programu, který ti poskytne potřebné znalosti pro práci jako IT freelancer.

Vytvoř si působivé portfolio a promysli propagaci

Kvalitní prezentace tvých zkušeností a prací je klíčová pro úspěch freelanceru. Vytvoř si webové portfolio, kde ukážeš své dosavadní práce, certifikace a dovednosti. Dobře promyšlená propagace ti může pomoci získat nové klienty a projekty.

Vyřeš formální náležitosti

Pokud se rozhodneš pracovat jako freelancer, musíš řešit i formální náležitosti spojené s podnikáním. Většina freelancerů pracuje jako OSVČ, takže budeš potřebovat živnostenské oprávnění. Nezapomeň také oznámit zahájení podnikání finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečení.

Nastav si správnou cenu za svou práci

Jako freelancer si musíš určit cenu za svou práci. Buď si vědom svých schopností a zkušeností a stanov si realistickou cenu, která odpovídá tvému úrovni. Nezapomeň také na to, že můžeš cenu své práce postupně zvyšovat s nabývajícími zkušenostmi.

Hledej první klienty

Hledání prvních klientů může být obtížné, ale s trochou trpělivosti a aktivního hledání můžeš najít zajímavé projekty. Využij pracovních portálů, freelance platform nebo sociálních sítí jako LinkedIn k propojení se s potenciálními klienty.

Získej podporu na začátku své cesty

Pokud se rozhodneš absolvovat IT kurz a stát se freelancerem, nezapomeň využít podpory, kterou ti můžeme poskytnout v rámci programu Career Lab. Tento program ti může pomoci s prvními kroky na trhu práce a připravit tě na úspěšnou kariéru jako IT freelancer.

Stání se IT freelancerem může být náročné, ale s odpovídající přípravou a podporou můžeš dosáhnout úspěchu a nezávislosti ve své pracovní kariéře.


Kategorie