Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Co je prokura a co může prokurista?

Co je prokura a jaká jsou oprávnění prokuristy?

Prokura, jak známe ze zákona, může být laicky veřejností chápána jako poněkud neznámý pojem. Nicméně v obchodních kruzích je prokura běžným nástrojem zastupování podnikatele, regulovaným § 14 Obchodního zákoníku. Co tedy prokura přesně znamená a jaká jsou oprávnění prokuristy?

Co je prokura a jak vzniká?

Prokura je formou zastoupení, kterou podnikatel uděluje prokuristovi k vykonávání všech právních úkonů spojených s provozem podniku, i těch, které by jinak vyžadovaly zvláštní plnou moc. Udělení prokury je obvykle provedeno písemně, přičemž ústní udělení je možné pouze v případě, že prokurista nebude činit písemné právní úkony. Udělení prokury je účinné až po zápisu do obchodního rejstříku. Pokud je prokura udělena více osobám, může každý prokurista jednat samostatně nebo je třeba souhlasu všech, nebo alespoň dvou z nich.

Oprávnění prokuristy

Prokurista má široká oprávnění a může vykonávat ve prospěch podnikatele všechny právní úkony spojené s provozem podniku. Při písemných úkonech prokurista připojuje k podpisu dodatek označující prokuru a svůj podpis. Je však důležité poznamenat, že prokurista nemá právo zcizovat nemovitosti nebo je zatěžovat, pokud mu to není v rámci udělené prokury výslovně povoleno. Podnikatel může omezit oprávnění prokuristy vnitřními pokyny, avšak tato omezení nejsou platná vůči třetím osobám. Po smrti podnikatele může prokurista vykonávat pouze úkony v rámci obvyklého hospodaření a je povinen oznámit tuto skutečnost soudu.

Prokura je tedy důležitým nástrojem zastupování podnikatele a zajišťuje efektivní provoz podniku. Je však nezbytné, aby podnikatel a prokurista byli obeznámeni s podmínkami a omezeními udělené prokury, aby se předešlo případným komplikacím v budoucnu.


Kategorie