Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Nepoddávejte se stresu, ovládněte ho v 8 krocích

Je toho na vás zkrátka moc. Musíte vydělávat, platit hypotéku, elektřinu a další energie, starat se o domácnost, děti a ještě při tom musíte vypadat, že všechno zvládáte levou zadní. Ale bohužel to tak většinou není. Dusí vás úzkost, protože máte stresu až nad hlavu. Stres se dá ovšem zvládnout. Stačí jen vědět, jak na to.

Které metody zvládání stresu jsou ty nejúčinnější?

Zapište si je do diáře a každý den je mějte na očích. Stres i úzkosti nás provázejí každý den, ale když nad nimi zvítězíme, přestanou nás ovládat.

1. Soustřeďte se na to, co je skutečně důležité

Mnohdy vás vystresuje i sebemenší maličkost. Třeba to, že jste zapomněli v obchodě koupit máslo. Jenže jsou mnohem horší a důležitější věci, které se v našich životech mohou odehrát. Když vás rozhodí taková maličkost, co budete dělat, když půjde skutečně do tuhého? Schválně si zkuste napsat, co vás za poslední týden nebo čtrnáct dní rozhodilo, a racionálně zauvažujte nad tím, jestli šlo skutečně o věc, která za ty nervy stála.

2. Co nemůžete ovlivnit, neřešte

Reálně můžete ovlivnit jen zlomek věcí, kterými se trápíte, a které vám způsobují stres. Jestliže se trápíte například současnou koronavirovou pandemií, je to jedna z věcí, kterou nemůžete nijak ovlivnit. Musíte se v ní a s ní naučit žít, ale ovlivnit ji nemůžete, proto nemá cenu se jí trápit. Stejně tak se nesmíte trápit například tím, že si na vás zasedl kolega či kolegyně v práci. Nemá-li k tomu žádný důvod, je to jeho problém, ne váš. Přestaňte se mučit myšlenkami na to, co jste udělali špatně a zaměřte se spíše na to, co ještě můžete ve svém (nejen) pracovním životě zlepšit.

3. Reagujte přiměřeně

Při sebemenším náznaku stresu cítíte úzkost, jste podráždění, nepříjemní a máte špatnou náladu? Ihned začněte myslet na něco hezkého. Nebo si něčím udělejte radost. Zajděte si do divadla, do kina nebo na kávu. Něco hezkého si kupte. Je samozřejmé, že vám nepůjde změnit myšlení hned, ale naučte se se stresem žít a ovládat ho. Nepůjde to hned a chce to notnou dávku sebeovládání, ale když se vám to povedete, v mnohém si usnadníte život. Když si třeba na sebe vylijete kávu, místo zuření a vzteku si řekněte, že se stávají mnohem horší věci, kávu si uděláte nebo koupíte novou a oblečení snadno vyperete. A že na sobě celý den budete mít fleky? To přeci nikoho nezajímá a každý má pochopení pro to, že se občas ušpiníte. Stává se to každému z nás.

4. Vyzkoušejte dechovou metodu

Je to osvědčená metoda 4-7-8. Jakmile pocítíte úzkost nebo stres, na chvíli se posaďte, zavřete oči a dýchejte. Nejdřív se na čtyři doby (čtyři vteřiny) nadechujte, pak zadržte na sedm dob dech a nakonec na osm dob pomalu vydechujte. Takto pokračujte ještě aspoň čtyřikrát za sebou.

5. Nestíháte? Zastavte se

Každý má nárok na chvilku odpočinku, i když zrovna není víkend ani nemáte dovolenou. Vezměte si aspoň jeden den volna a tento den využijte jenom sami pro sebe. Vypněte si telefon, nesledujte e-mail ani zprávy v televizi. Dělejte jen to, co sami chcete a co vás těší. Zajděte si na masáž nebo do posilovny, běžte na procházku, na nákupy, na kosmetiku, něco si kupte anebo jenom seďte celý den u televize nebo s knížkou na gauči a a užívejte si den absolutního volna, kdy nemusíte vůbec nic, jenom relaxovat. Ano, je to velmi těžké, pro mnohé dokonce nepředstavitelné. Jiní se zase budou vymlouvat na to, že si přeci nemohou vzít den volna jenom tak. Ale proč by nemohli? Všechno jde, stačí jenom chtít.

6. Nejste robot, tak se tak nechovejte

Nikdo není dokonalý a nikdo nezvládá všechno, co by chtěl. Máte den naplánovaný od rána až do noci do poslední minuty, abyste stihli úplně všechno? A skutečně musíte všechno stihnout? Nemusíte, protože jestli vám nejde o život, tak nemusíte vůbec nic. Neklaďte si na sebe příliš vysoké nároky. Naplánujte si každodenní rozvrh tak, aby vám vždycky alespoň hodina nebo dvě zbyly jen pro vás a pro to, co vás skutečně baví a těší. Každodenní zápřah nemůžete vydržet dlouho a dříve nebo později se vám dlouhodobý stres nahromadí ve zdravotní problém, který vás donutí zvolnit tak jako tak. Nenechte to zajít tak daleko.

7. Naučte se říkat `NE`

Možná vždycky na všechno kývnete a pak nestíháte. Jenže chcete dostát svým slibům a tak raději nebudete spát, než abyste svůj slib porušili. I když se jedná o vašeho nejlepšího kamaráda nebo kamarádku či člena rodiny, musíte se naučit říkat `ne`. Není to nutné vždycky, ale když cítíte, že je úkol nad vaše síly nebo už pro něj ve svém časovém rozvrhu nemáte místo, musíte říct `ne`, protože jinak sami sebe okrádáte o životní energii a opět si přivodíte stres a úzkosti. A takhle přeci žít nechcete.

8. Bavte se

Smích prodlužuje život, přivádí nás na jiné myšlenky a v neposlední řadě nás také dělá šťastnými. Máte přítele či přítelkyni, která vás dokáže rozesmát? Sejděte se. Nebo máte oblíbený film, který vám vždycky zvedne náladu? Pusťte si ho.

Nedělejte si život zbytečně těžký, snažte se ho mít naopak co nejhezčí. Každý žijeme jen jednou, a strávíte-li půlku života ve stresu a s úzkostí, rozhodně nebudete moct nikdy říct, že jste žili plnohodnotný život. Život má být také přeci o radosti a zábavě, ne jen o povinnostech.


Vydáno
10. 12. 2021
Kategorie
Tagy