Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak na psaní všemi deseti?

Ptáte se, k čemu to je? Tuto dovednost uplatníte ve svém každodenním životě nespočetněkrát, především pracujete-li na počítači a živíte se psaním či přepisováním. Psaní všemi deseti se ale může hodit i v běžné praxi všem lidem, třeba při psaní e-mailů nebo textů ve textovém dokumentu či při vytváření powerpointových prezentací nebo tabulek v Excelu.

Úspora času

Psaní všemi deseti je dovednost, kterou se naučíte na střední škole, například když studujete obchodní akademii. Psaní všemi deseti je předmět povinný a z počátku velmi náročný. Než se naučíte prsty na klávesnici ovládat, stojí to nemalé psychické i fyzické úsilí. Ale výsledek stojí za to, protože jakmile se jednou naučíte psát všemi deseti, už to nikdy nezapomenete.

Neovládáte-li psaní všemi deseti, ale na počítači jste zvyklí psát, napíšete zhruba čtyřicet slov za minutu. Mnohé výzkumy ale dokázali, že pro plynulé psaní je zapotřebí zvládat šedesát a více slov za minutu a toho snadno psaním všemi deseti docílíte.

Čtyři sta úhozů za minutu? Žádný problém

Z psaní na klávesnici, tedy přesného a rychlého, dokonce můžete skládat státní závěrečnou zkoušku. Ti nejlepší zvládnou psát čtyřmi sty úhozy za minutu a téměř bez chyb. Ano, čtyřistakrát uhodí do klávesnice během šedesáti vteřin. Zdá se vám to nereálné? Ale nikoliv, chce to jen trénink a pevnou vůli.

Výhody psaní všemi deseti:

  • budete psát plynule bez zbytečného hledání písmen, znaků a symbolů
  • ušetříte spoustu času
  • můžete se soustředit jen na své myšlenky
  • nemusíte sledovat klávesnici, ale plně věnujete pozornost obrazovce
  • soustředěným pohledem na monitor šetříte oči, které nemusejí těkat mezi obrazovkou a klávesnicí
  • snižujete napětí v oblasti krku a riziko zablokování krční páteře

Jak se naučit psát všemi deseti?

Možností existuje několik a dobré na tom je, že se to můžete učit v pohodlí svého domova.

  • Na internetu najdete spoustu online programů k procvičování psaní všemi deseti, některé jsou placené, jiné zcela zdarma.
  • Než se ale pustíte do samotného procvičování, důležité je naučit se správnému prstokladu.
  • Nemusíte trénovat hodinu denně, dokonce ani půl hodiny, deset až patnáct minut každý den bohatě postačí.

Základy psaní všemi deseti

Prstoklad je ze všeho nejdůležitější. Když nebudete mít na klávesnici správně rozložené prsty, bez chyb psát rozhodně nebudete:

  • ukazováček levé ruky položíme na klávesnici s písmenem F, ukazováček pravé ruky na klávesnici s písmenem J (na těchto klávesnicích se také nacházejí hmatové značky)
  • prostředník, prsteník a malík levé ruky patří na klávesnice s písmeny D, S, A, prostředník, prsteník a malík pravé ruky na klávesnice s písmeny K, L,Ů
  • oba palce míří dolů na mezerník

Kritické období

Experti tvrdí, že trvá přibližně tři měsíce, než psaní všemi deseti ovládáte na slušné úrovni. Nejkritičtějším obdobím je hned to počáteční, ale pokud vytrváte, a první dva tři týdny překonáte, už vás nic hrozného nečeká.

Bezplatné online aplikace, které můžete k tréninku psaní všemi deseti využít:

  1. Pisudeseti.cz
  2. Nedatluj.cz
  3. Typing.com

Otestujte se

Chcete si vyzkoušet, jak na tom aktuálně jste? Udělejte si osobní test. Jakmile budete mít za sebou pár týdnů online kurzu psaní všemi deseti, můžete si test udělat znovu a porovnat, o kolik úhozů či slov za minutu zvládnete napsat víc.

Máte výhodu při hledání práce

Umění psát všemi deseti vám pomůže i při hledání práce. Můžete si tuto dovednost napsat do životopisu, a když se budete ucházet o místo zapisovatele/zapisovatelky, asistentky nebo o jinou administrativní pozici, jistě tuto dovednost váš potenciální zaměstnavatel ocení.


Vydáno
16. 11. 2021
Kategorie
Tagy