Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

6 zásad pro bezpečné placení na internetu

V dnešní době téměř nehrozí, že by se někdo mohl dopátrat vašich hesel a bankovních údajů a peníze vám odcizit. Je však nutné držet se několika bezpečnostních zásad.

Více než 55 % Čechů platí na internetu přes online platební bránu. A ti, co platí jinými způsoby, například na dobírku nebo přes bankovní účet se do online plateb nepouštějí, protože mají strach, že o své peníze přijdou. Přitom už není čeho se bát. I samotné e-shopy se snaží pro své zákazníky platby maximálně zabezpečit. Je v jejich zájmu spokojenost zákazníka, neboť tak mají větší šanci, že se k nim budou rádi vracet.

Existuje šest zásad, díky kterým se platby na internetu stanou ještě bezpečnějšími. Žádnou z nich ovšem nepodceňujte, jednoho dne by se vám to mohlo vymstít.

1. Ujistěte se, že je e-shop bezpečný

Jak ovšem poznáte, že je daný e-shop zabezpečený? Jednoduše tím, že má v předponě url adresy HTTPS, tedy Hypertext Transfer Protocol Secure, nikoliv pouze HTTP. HTTPS umožňuje šifrovanou komunikaci, proto je mnohem bezpečnější.

2. Prověřujte a čtěte recenze

Nakupujete někde úplně poprvé? Pak si nejprve o e-shopu něco zjistěte. Zeptejte se ve facebookových skupinách, zdali má někdo s e-shopem zkušenosti, případně zapátrejte na internetu. Zákaznické recenze vám řeknou mnohé a dokážou vás varovat před mnohými nepříjemnostmi.

3. Vypněte si platbu na internetu

Chcete-li být maximálně opatrní, v internetovém bankovnictví si u všech platebních karet vypněte možnost placení na internetu. V případě, že budete chtít kartou zaplatit, zase si možnost plateb na internetu zapnete. Případně si můžete snížit limit částky pro placení na internetu. Zdá se vám to příliš složité? Nikoliv, v dnešní době vše trvá jenom pár okamžiků.

4. Využívejte 3D secure

Bezpečné placení na internetu znamená, že využijete dostupných zabezpečení, například právě 3D secure. Jak takové zabezpečení funguje? Vaše banka sdělí bance obchodníka údaje z platební karty. V tomto případě je proto nemusíte obchodníkovi sdělovat přímo. Tyto údaje pak stačí potvrdit pouze kódem, který vám přijde do SMS zprávy.

5. Nikdy si neukládejte údaje o platební kartě

Občas se můžete setkat s tím, že po zpracování internetové platby se vás e-shop zeptá, jestli si chcete platební údaje uchovat i pro příští nákup. Nikdy toto hlášení neschvalujte. Sice vám teoreticky uchování údajů může zrychlit a zjednodušit další nákup, na druhou stranu ale hrozí, že se hackerům podaří prolomit ochranné systémy, kterými e-shop disponuje, a citlivá data všech jejich zákazníků odcizí. Z tohoto důvodu se vám vyplatí raději zadávat platební údaje pokaždé znovu.

6. Plaťte virtuální kartou

Jak funguje virtuální karta? Jde o jakýsi mezisklad, který slouží k uložení peněz mezi vaším bankovním účtem a obchodníkem. Na virtuální kartu si uložíte libovolnou částku a bezpečně s ní platíte na internetu. Obchodník se vůbec nedostane k vašim bankovním údajům, proto nemusíte mít strach, že by vám je někdo zcizil. Virtuální kartu lze využívat nejenom na českých, ale také zahraničních e-shopech.

Až příště budete váhat, jestli zaplatit na dobírku nebo online, zkuste se pro jednou rozhodnout pro online platbu. Třeba si ji oblíbíte natolik, že jinak už platit nebudete.


Vydáno
24. 2. 2022
Kategorie
Tagy