Zadejte hledaný výraz...

Za útokem na Twitter zřejmě stojí organizovaná skupina

Za útokem na twitterové účty známých lidí stojí organizovaná skupina hackerů. Útočníci museli překonat několik bezpečnostních systémů, především ale lidský faktor. Lze předpokládat, že ani interní procesy ve společnosti Twitter nebyly nastaveny zcela správně. Uvedla to ve čtvrtek antivirová firma Eset.

Zatím neznámí podvodníci napadli twitterové účty známých a bohatých lidí, včetně šéfů velkých technologických firem, politiků, celebrit i samotných firem. Jménem skutečných vlastníků účtů hackeři tvrdili, že chtějí pomoci. Když jim někdo pošle tisíc dolarů, obdrží za to dvojnásobek, tedy 2 000 dolarů. Platbu žádali v bitcoinech. Podvodníci dostali kryptoměny za více než 120 000 dolarů.

Mezi napadenými byli kromě Muska například i bývalý americký prezident Barack Obama, bývalý viceprezident a nynější uchazeč o demokratickou nominaci na prezidenta Joe Biden, podnikatel a politik Mike Bloomberg, šéf společnosti Amazon Jeff Bezos, spoluzakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates, investor Warren Buffett, rapper Kanye West a jeho manželka Kim Kardashianová, stejně jako účty firem Uber nebo Apple. Bezos, Gates a Musk patří mezi deset nejbohatších lidí na světě. Na twitteru mají desítky milionů sledujících.

Napadení twitterových účtů není podle ředitele Bitschtock.com Martina Stránského neobvyklé, i když ne v tomto rozsahu. „V tomto případě bylo ke krádeži bitcoinů využito takzvaného sociálního inženýrství a každý z poškozených followerů (sledujících) se mohl rozhodnout, zda mu podvržená zpráva přijde dostatečně věrohodná a bitcoiny do neznáma pošle, či nikoliv. Spíše bych tedy apeloval na edukaci a zdravý rozum některých uživatelů,“ řekl Stránský.

Obecně je podle expertů nutné být obezřetný jak ve smyslu zabezpečení vlastních účtů na sociálních sítích, ale i e-mailu či jiných webových služeb. Tak lze minimalizovat riziko bezpečnostnímu incidentu vinou uživatele. Základem je důsledné používání silných hesel unikátních pro každou službu, ke které se uživatel přihlašuje, či používání tzv. dvoufaktorového ověření.

Zdroj: ČTK


Vydáno
16. 7. 2020
Tagy