Zadejte hledaný výraz...

Vytvořte si životopis, který zaujme

Někdo ho odbyde tím, že vyjmenuje školy, které absolvoval, a svá dosavadní zaměstnání. To však mnohdy k získání vysněné práce nestačí. Firmy jsou čím dál náročnější a na uchazeče přísnější. Jak tedy napsat životopis tak, aby skutečně zaujal?

Než začnete životopis neboli curriculum vitae (zkráceně CV) vytvářet, nejprve si rozmyslete, jak by měl vypadat, jakou by měl mít strukturu a co jím vlastně chcete dát najevo.

Nejen obsah je důležitý

Typografie a grafická podoba životopisu samozřejmě zaujme vždycky jako první. Buď je nudná, tedy ničím nezajímavá, nebo svého potenciálního zaměstnavatele překvapíte něčím neotřelým. Na internetu si můžete vybrat z nepřeberného množství schémat, podle kterých můžete životopis vytvořit, a také z nejrůznějších barevných a hezky graficky zpracovaných předloh. Některé jsou zcela zdarma, jiné za poplatek. Ale vězte, že taková investice se vám v budoucnu mnohonásobně vrátí.

Jaký zvolit formát?

Zamyslete se nad tím, v jakém formátu budete životopis uchovávat a rozesílat. Pokud se rozhodnete pro starý dobrý, avšak dnes již velmi zastaralý a na formátování složitý způsob psaní životopisu ve Wordu, pak byste měli vědět, že posílat životopis svým potenciálním zaměstnavatelům ve Wordu je značně amatérské, a navíc se snadno může stát, že si omylem vy nebo někdo z firmy, do které své CV posíláte, kus životopisu smaže. Proto je lepší životopis posílat jako PDF.

Optimální délka životopisu je jedna strana A4, maximálně však dvě A4. Delší životopis už může vzbudit značné rozpaky a kde kdo se může ptát: Kdo má takhle dlouhý životopis? Snad jedině člověk, který mění zaměstnání jak na běžícím pásu.

A nyní už přichází na řadu samotná tvorba životopisu

Začněte tím, že do životopisu napíšete své jméno, příjmení, kontaktní adresu, e-mail a telefon. Váš potenciální zaměstnavatel musí kontakt najít hned na první dobrou, nikdo ho nechce hledat na konci životopisu nebo někde uprostřed.

K životopisu rovněž můžete připojit svou fotku. Není to nutné, ale možná tím získáte body navíc. Navíc každý je rád, když ví, s kým má tu čest. Na druhou stranu, pokud si myslíte, že se někdo může rozhodovat, zda někomu dá, nebo nedá práci, hlavně podle vzhledu, fotku klidně vynechejte.

Postupujete chronologicky, od nejnovějšího k nejstaršímu

Na první straně životopisu by se měly nacházet informace co nejaktuálnější, proto nezačínejte vypisovat, co jste studovali před deseti nebo dvaceti lety. Naopak začněte tím, kde pracujete nyní nebo kde jste pracovali naposledy. A následně vypište i další povolání, která jste kdy vykonávali, pěkně sestupně, od aktuálního roku až po první rok, kdy jste si začali vydělávat.

Není ale třeba vypisovat všechny pozice, které jste zastávali, pokud to není relevantní vůči pozici, o kterou se teď ucházíte. Do strukturovaného životopisu ani nemusíte vypisovat všechny brigády, na kterých jste kdy byli.

Jakmile máte vypsány své pracovní zkušenosti, postupte k nejvyššímu dosaženému vzdělání. Opět vystudované školy a obory řaďte chronologicky, od nejnovějšího k nejstaršímu, nikdy ne naopak. Takže na prvním místě bude například magisterské nebo doktorandské studium, na poslední místě bude absolvovaná základní škola.

Osvědčení, certifikáty a diplomy

Po vzdělání přichází na řadu absolvované kurzy, školení a stáže. V této sekci rovněž můžete uvést, jak jste jazykově vybaveni a zdali vlastníte například nějaké mezinárodně uznávané certifikáty.

Další na řadě jsou schopnosti a dovednosti. Umíte psát všemi deseti? Napište to. Pokud ovládáte nějaké softwary, umíte programovat nebo máte jiné schopnosti vztahující se třeba k IT nebo technickým profesím, určitě se o nich nezapomeňte zmínit. Vlastníte-li řidičský průkaz, nezapomeňte to uvést. Máte komunikační a organizační dovednosti, které se zakládají na vašich předchozích zkušenostech? Pak vypište, díky jakým pracovním pozicím či dobrovolnickým činnostem jste tyto dovednosti získali.

Vlastnosti do životopisu

Samozřejmě ty v životopisu nesmí chybět. Popište se v pár jednoduchých bodech. Nevyprávějte, vyprávět můžete v motivačním dopise, ale ne ve strukturovaném životopisu.

HR manažeři vyžadují po uchazečích často i motivační dopis. Jak by měl vypadat, o tom jsme se více rozepsali v článku Nepodceňujte životopis ani motivační dopis.

Stále si nevíte rady, s čím začít? Najděte si na internetu šablony pro tvorbu strukturovaných životopisů a nechte se vést.


Vydáno
4. 12. 2021
Kategorie
Tagy