Zadejte hledaný výraz...

Trump zakázal obchodovat s čínskými vlastníky TikToku a WeChatu

Americký prezident Donald Trump vydal příkaz, kterým Američanům zakázal blíže nespecifikované obchodní transakce s čínskými společnostmi, které vlastní platformy TikTok a WeChat. Trumpovo nařízení začne platit za 45 dnů. Aplikace TikTok patří společnosti ByteDace, WeChat společnosti Tencent Holdings. Tento krok nejspíš vyvolá tvrdou odvetu ze strany Číny.

Trump v exekutivním příkazu uvedl, že platforma TikTok může být používána k dezinformačním kampaním ve prospěch čínské komunistické strany a že Spojené státy musejí podniknout agresivní kroky proti majitelům TikToku, aby chránily svoji národní bezpečnost.

Trump nedávno pohrozil zákazem TikToku v USA, pokud se její majitel ByteDance do 15. září nedohodne na prodeji svých aktivit ve Spojených státech s americkou společností Microsoft. Ta již potvrdila, že s ByteDance jedná a Trump avizoval, že poté mu již TikTok nevadil, protože data amerických uživatelů by zůstala v USA a nehrozilo by, že se k nim dostane čínská vláda. (Trump dal Microsoftu 45 dní na převzetí TikToku)

Tiktok má ve Spojených státech sto milionů uživatelů. Aplikace WeChat není v zemi tak oblíbená. Celosvětově má více než jednu miliardu uživatelů, převážně v Číně. Hojně ji také využívají Číňané žijící mimo vlast jako hlavní platformu pro komunikaci s rodinou a přáteli. Její majitel Tencent je druhou nejhodnotnější čínskou firmou po internetovém obchodu Alibaba.

Analytici upozorňují, že není jisté, zda má prezident zákonnou pravomoc zakázat aplikace v USA. Formulace příkazů je nejasná. Zdá se, že jejím cílem je odstranit aplikace z obchodů Applu a Googlu. To by znamenalo, že by aplikaci nebylo možné distribuovat v USA.

Profesorka technologické etiky z Notredamské univerzity Kirsten Martinová upozorňuje, že příkaz nezakazuje Američanům používání Tiktoku. Takové nařízení by v podle ní nebylo možné vymáhat.

Někteří také upozorňují na logiku nařízení, které nazvalo TikTok hrozbou pro národní bezpečnost. „Buď jsme hrozbu tři roky přehlíželi nebo se prostě objevila najednou a přesto čekáme 45 dní,“ řekl odborník na čínsko-americké obchodní vztahy z výzkumného institut American Enterprise Institute Derek Scissors.

Dále čtěte:

Facebook spouští službu podobnou TikToku

Další země zavádějí pro Čechy povinnou karanténu

Zdroj: CNN, investing.com


Vydáno
7. 8. 2020
Tagy