Zadejte hledaný výraz...

Připravte se na důležitý pohovor

Každý si tím aspoň jednou v životě prošel. Tou chvílí, kdy se nás při pohovoru potenciální zaměstnavatel na něco zeptá a my mlčíme a netušíme, co odpovědět. To nebudí příliš důvěry. Jak se příště takové situaci vyhnout? A jak se vyhnout dalším nepříjemným situacím, které mohou při pohovoru nastat?

Raději počítejte se vším

Buď uspějete a nastartujete si tím třeba úspěšnou kariéru, nebo selžete a zavřete si dveře k příležitosti, která se možná už nikdy nebude opakovat. Pohovor je zkrátka velmi důležitá věc, na kterou je nutné se dobře připravit. Nepodceňte vůbec nic a natrénujte si odpovědi na všechny otázky, které dříve nebo později při pohovoru jistě přijdou.

Jak jste se o firmě dozvěděli?

Ze všeho nejdříve se vás váš budoucí zaměstnavatel, případně HR pracovník pravděpodobně zeptá na to, jak jste se o firmě dozvěděli. Neříkejte, že nevíte, nebo že si nepamatujete. Když skutečně nevíte, improvizujte. Zahlédli jste nabídku práce na sociálních sítích nebo na portálech nabízejících práci? Určitě zmiňte aspoň jednu věc, která vás na nabídce zaujala. Hlavně nezačínejte mluvit o tom, že vás nalákalo více dnů dovolené nebo sick days.

Co víte o firmě, v níž se ucházíte o místo?

Následovat bude určitě otázka, co o dané firmě víte. Pokud jste si předem nic nezjistili, ocitnete se ve velmi trapné situaci. Hlásíte se do firmy, o které nedokážete říct vůbec nic? Takového zaměstnance ani spolupracovníka žádná firma nechce. Než na pohovor vyrazíte, najděte si oficiální stránky firmy a zjistěte si, čím se zabývá, kde sídlí, případně jakých dosáhla úspěchů. Nemusí toho být moc, stačí zmínit jednu či dvě věci. Jistě to druhá strana ocení.

Jak byste se charakterizovali?

Také můžete být vyzváni k tomu, abyste se nějak popsali. To není výzva k tomu, abyste zmínili, jak rádi chodíte do hospody a hrajete fotbal, nebo se rádi díváte na seriály. Tato otázka míří k vaší osobnosti, povaze a dovednostem. Můžete říct, že jste spolehliví, čestní, pravdomluvní, puntičkářští, zodpovědní, zkrátka cokoliv, co souvisí s vaší profesionální stránkou. Klidně ale můžete zmínit i to, co děláte ve volném čase, ale nejprve si dobře rozmyslete, zdali je to pro pohovor relevantní. Pokud jste ovšem v něčem dobří nebo sportujete závodně, určitě to za zmínku stojí. Jistě neuškodí zmínit se o tom, že rádi čtete nebo se učíte cizí jazyky.

Jaké jsou vaše slabé stránky?

Pravděpodobně se vás dotyčný zeptá i na vaše slabé stránky. Neříkejte, že žádnou nemáte. Chvilku přemýšlejte nad tím, co si můžete dovolit říct, a co nikoliv. Máte problém s dochvilností? Tohle můžete přiznat, ale nezapomeňte dodat, že se snažíte pracovat na tom, abyste už nikam pozdě nepřišli. Máte vždycky strach z nového pracovního kolektivu? I to bez obav přiznejte, protože kdo strach z nového kolektivu nemá, že? Je-li ale vaším největším problémem prokrastinace nebo neschopnost se soustředit na práci, raději o tom pomlčte.

Proč si myslíte, že zrovna vy jste ten pravý či pravá?

Jistě dojde i na otázku, proč si myslíte, že by měla firma vybrat zrovna vás. Určitě najdete něco, čím byste mohli firmě pomoci, proč jste pro ni přínosem. Že nic nevymyslíte? Pak je na čase začít se ptát, jestli o tuto práci vůbec máte zájem nebo zda hledáte jakoukoliv práci bez ohledu na to, co budete dělat.

Co vás vedlo ke změně zaměstnání?

Nezřídka zaměstnavatelé či HR pracovníci pokládají otázku, proč jste se rozhodli v předchozím zaměstnání skončit, nebo proč uvažujete o tom, že začnete pracovat jinde. Nikdy za žádných okolností neříkejte, že se vám nelíbil kolektiv, nebo jste se neshodli s vaším šéfem nebo šéfovou. A nikdy nikoho za žádnou cenu nepomlouvejte. Haníte jednou, hanit budete i podruhé. Tím si pod sebou podřežete větev. Raději svůj odchod nebo změnu zaměstnání vysvětlujte tím, že chcete vyzkoušet něco nového. Toužíte se dál rozvíjet, přijímat nové výzvy.

V jaké výši si představujete finanční ohodnocení?

I to je jedna z otázek, která vás může na pohovoru potkat. Je špatně, když řeknete příliš málo, neboť to působí, že se podceňujete. Jenže není ani dobře, když řeknete moc. Kde se tedy nachází zlatá střední cesta? Určitě neříkejte méně, než kolik jste dostávali doposud. Přímé odpovědi se ale můžete vyhnout tím, že jste nad tím ještě nepřemýšleli, neboť to není to, co vás na této práci zajímá ze všeho nejvíc. Tím dotyčného jistě uspokojíte. Žádný budoucí zaměstnavatel nechce slyšet, že vás zajímají hlavně a především peníze.

Co byste chtěli vědět?

Na závěr pohovoru se občas setkáte s dotazem, jestli vás zajímá něco ohledně firmy. Neříkejte, že ne, nebo že nevíte. Tím dáváte najevo, že se o firmu nezajímáte a vůbec nic o ní vlastně nevíte. Vždycky je na co se ptát, i když o firmě nevíte vůbec nic. Ptejte se na hlavní náplň vaší práce nebo například na to, co se od vás očekává v prvních dnech a týdnech po nástupu. Nechte se i zavést na místo, kde byste pracovali. Tak budete působit, že se o nabízenou pozici skutečně zajímáte.

Pokud chcete na pohovoru skutečně zazářit, přineste si s sebou ukázky své práce. Například prezentaci výsledků, kterých jste dosáhli v předchozím zaměstnání. Možná to použijete, možná ne, ale vždycky je lepší být připraven.


Vydáno
27. 1. 2022
Kategorie
Tagy