Zadejte hledaný výraz...

Při budování chytré domácnosti byste měli myslet i na zabezpečení

Trend budování smart domácností, které se ovládají na dálku, je čím dál víc populárnější. Lidi láká možnost vidět, co se doma děje, ovládat teplotu, domácí spotřebiče či další prvky automatizovaného systému. Při tvorbě takového systému je však důležitá i obezřetnost – lidé by neměli zapomenout na dostatečné zabezpečení, aby se do domácí sítě nedostal nevítaný uživatel. Uživatelé však často nedbají na dobrém zabezpečení domácí sítě.

Odborníci upozorňují, že špatně zabezpečenou síť mohou případní útočníci využít na to, aby svoje oběti odposlouchávali, vytvořili si tzv. backdoor, ukradli důležitá data, získali administrátorský přístup k zařízením nebo kompletně ovládli zařízení v domácnosti nebo kanceláři.

Silné heslo

První věc, na kterou by se lidé při zabezpečení domácí sítě měli zaměřit, je heslo. Ideální je používat dlouhá hesla, která obsahují speciální znaky.

Zaheslovat je třeba také Wi-Fi router. Heslo na něj bývá přednastavené od výroby a podle odborníků je velkou chybou, že ho většina uživatelů nemění. Právě díky tomu dokáže útočník získat kontrolu nad celou sítí. Může změnit nastavení, heslo od Wi-Fi sítě, nahrát škodlivý software bez toho, aniž byste o tom vůbec věděli.

Pravidelné aktualizace

Uživatelé by měli myslet i na pravidelnou aktualizaci – ty se totiž vztahují ke známým zranitelnostem a slabinám. Napadnout zařízení je tak díky nim těžší. Uživatelé by proto měli usilovat o to, aby stahování dostupných aktualizací co nejautomatizovanější. Pokud tedy výrobce zařízení neumožňuje aktualizace, je lepší se poohlédnout po jiném.

Při stavění chytrých domácností či kanceláří je také vhodné poradit se s odborníky, kteří mohou pomoct zabezpečit ekosystém zařízení v co největší míře.

Dále čtěte:

Portál, který propojuje firmy s IT specialisty

Co je to analýza klíčových slov a jak mi může pomoci?


Vydáno
3. 12. 2020
Tagy