Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Ověřte si své rodné číslo

Jak jistě všichni víme, rodné číslo slouží k naší identifikaci. Používáme ho při komunikaci s úřady, lékaři i při mnoha jiných příležitostech. Je to nejdůležitější číslo v našich životech. Ale víte, jak probíhá takzvaná validace rodného čísla?

Z čeho se rodné číslo skládá?

Rodné číslo se u nás skládá z data narození, pořadového čísla a také z kontrolních čísel:

  • první dvojčíslí tvoří rok našeho narození
  • druhé dvojčíslí představuje měsíc narození (u žen se k němu přičítá číslo 50)
  • třetí dvojčíslí značí den narození
  • za lomítkem následuje čtyřmístná koncovka, která rozlišuje ty, kdo se narodili v tomtéž kalendářním dni, a má hodnotu 0000 až 9999

Rodná čísla, která byla přidělena před 1. lednem 1954, mají totožnou strukturu, jsou ale devítimístná a mají třímístnou koncovku. Navíc nejsou dělitelná jedenácti tak jako čísla vydávaná po tomto datu.

Jak již bylo řečeno výše, ženám je přidělováno ke druhému dvojčíslí číslo 50. Od roku 2004 ovšem existuje také možnost, že v případě, kdy jsou v daný den vyčerpána všechna platná čtyřčíslí, použijeme alternativní rodné číslo, u něhož je mužům k měsíci, v němž se narodili, přičteno číslo 20, a ženám číslo 70.

Validace rodného čísla

Jste si jistí, že je vaše rodné číslo správné? Proveďte jeho kontrolu. Ta je samozřejmě čistě formálního charakteru, abyste si ověřili, že používáte správné rodné číslo a třeba jste se náhodou v nějakém čísle nespletli.

  1. Nejprve si zkontrolujte, zdali sedí celkový počet čísel. Musí jich být 10.
  2. Narodili jste se po roce 1954? Zkuste, jestli je číslo dělitelné 11 (samozřejmě bezezbytku)
  3. Rodné číslo zapisujeme ve formátu RRMMDD/KKKK, RR je rok, MM je měsíc, DD den a KKKK kontrolní číslo

Odvození roku narození

Má-li rodné číslo devět či deset čísel a první dvě čísla jsou větší než 54, přičtěte k prvním dvěma číslům 1900, v opačném případě přičtěte číslo 2000.

Odvození měsíce narození

Druhé dvojčíslí představuje měsíc narození. Je-li větší než 12, pak od tohoto čísla odečtěte číslo 50.

Odvození dne narození

Představuje třetí dvojčíslí a nerozlišuje pohlaví ani století.

Odvození celého data narození

Skládá se z odvození roku, měsíce a dne narození.

Určení pohlaví

Máte správně určené číslo, které rozlišuje muže a ženu? V případě, že druhé dvojčíslí je větší než 50, jedná se o ženu.

Validace reálnosti jednotlivých čísel

Nyní přichází na řadu validace reálnosti čísel. To znamená, že si nemůžete být jistí reálností čísel, dokud si neověříte, jestliže jste se narodili například v únoru, že v daném měsíci není den vyšší než 29.

Ověření prvního dvojčíslí

První číslo tvoří jakékoliv dvojčíslí spadající do škály 00 až 99. Takto sice poznáme, že jde o číslo, ale nemůžeme si být jistí, že toto číslo bylo skutečně někomu reálně přiděleno. V tomto případě bychom ovšem museli prověřit, jestli jsou všechna rodná čísla desetimístná pro všechny ročníky od roku 1954, případně zdali je první dvojčíslí součástí devítimístného rodného čísla vydaného před rokem 1953 včetně.

Ověření druhého dvojčíslí

V tomto případě ověřujeme, zdali je druhé dvojčíslí převedené na číslo mezi 1-12 nebo 51-62. Taktéž můžeme zkoumat, jestli bylo některému muži k jeho měsíci narození přičteno číslo 20, nebo ženě číslo 70.

Ověření třetího dvojčíslí

Takovým číslem může být jakékoliv číslo mezi 1-31. Známe-li měsíc narození, pak jsme schopni ověřit, jestli počet dní danému měsíci skutečně odpovídá. V případě měsíců leden, březen, květen, červenec, srpen, říjen a prosinec se čísla mohou pohybovat na škále 1-31, ostatní měsíce pouze mezi 1-30. Pro měsíc únor samozřejmě platí, že musí toto dvojčíslí odpovídat škále 1-29 a rovněž je záhodno zkoumat, zdali rok, v němž se dotyčný člověk narodil, byl přestupný, či nikoliv. Přestupný rok přichází vždy jednou za čtyři roky, tedy například v roce 1900, 1904, 1908, 1912 a tak dále.

Pokud je třetí dvojčíslí větší než 50, odečtěte 50, pokud ne, výsledné číslo ověřte podle dnů v daném měsíci. Je mu rovno nebo je menší? Pak je nejspíš platné a správné.

Komu jsou rodná čísla přidělována?

  • fyzické osobě při narození
  • fyzické osobě, pro kterou o přidělení rodného čísla požádala Česká správa sociálního zabezpečení nebo okresní správa sociálního zabezpečení dle zvláštního právního předpisu
  • občanu, jemuž dosud žádné rodné číslo přiděleno nebylo
  • cizinci s povolením k pobytu v ČR
  • cizinci, jemuž byla na území ČR udělena mezinárodní ochrana, tedy azyl
  • cizinci, jenž o rodné číslo požádal, a to po splnění podmínek dle zvláštního právního předpisu

Rodné číslo vydává:

  • Matriční úřad, který přiděluje rodné číslo fyzické osobě na území ČR
  • Zvláštní matrika, jež přiděluje rodná čísla občanům narozeným v zahraničí
  • Ministerstvo vnitra – odbor správních činností přiděluje rodná čísla například cizincům, kteří nemají na území ČR povolení k pobytu nebo toto povolení nepřesahuje 90 dní, a zároveň o vydání rodného čísla po splnění podmínek zažádají
  • Ministerstvo vnitra – odbor azylové a migrační politiky přiděluje rodná čísla cizincům s povolením k pobytu delším než na 90 dnů nebo cizincům, kterým byla přidělena na našem území mezinárodní ochrana

Vše ostatní se o rodných číslech dozvíte v Zákoně č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel), ve znění pozdějších předpisů a také ve Vyhlášce č. 296/2004 Sb., kterou se provádí zákon o evidenci obyvatel, ve znění pozdějších předpisů.

Existuje i pár online nástrojů fungujících na počítačích, tabletech i mobilních telefonech, které vám s validací rodného čísla pomohou. Případně můžete využít validační funkci v PHP.


Vydáno
15. 12. 2021
Kategorie
Tagy