Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Paušální daň: Jednoduchý způsob pro OSVČ snížení daňových povinností

Paušální daň je daňový režim, který umožňuje OSVČ (Osoby samostatně výdělečně činné) platit jednotnou daň zahrnující sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň z příjmů. Tento systém usnadňuje podnikatelům plnění daňových povinností a snižuje administrativní zátěž, protože již nemusí podávat daňová přiznání ani přehledy pojistného. Přihlášení do tohoto režimu je dobrovolné.

Kdo může využít paušální daň? Od roku 2023 se paušální daň týká OSVČ, které mají příjmy do 2 miliony korun. Nezahrnuje plátce DPH ani dobrovolné plátce DPH, s výjimkou osob s registrační povinností k DPH, které jsou identifikované osoby.

Kromě toho, aby OSVČ mohlo využít paušální daň, nesmí být dlužníkem v insolvenčním řízení, nesmí být společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti a nesmí vykonávat činnost, ze které plynou příjmy ze závislé činnosti. Existuje však výjimka pro příjmy, ze kterých je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. To znamená, že OSVČ, které pracují na dohody, mohou využít paušální daň, pokud jsou odměny do 4 000 Kč za dohodu o pracovní činnosti a do 10 000 Kč měsíčně za dohodu o provedení práce.

Jaká jsou pásma paušální daně?

Paušální daň pro rok 2023 se platí ve třech různých pásmech na základě předchozích příjmů a výdajového paušálu, do kterého OSVČ spadá.

Pro koho jsou určena pásma paušální daně? První pásmo platí pro OSVČ s příjmy do 1 milionu Kč, bez ohledu na to, z jaké samostatné činnosti příjmy plynou. Dále se do prvního pásma může přihlásit poplatník s příjmy ze samostatné činnosti do výše 1,5 milionu Kč, pokud alespoň 75 % těchto příjmů tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit výdaje ve výši 80 % nebo 60 % z příjmů.

  • První pásmo je také pro poplatníky s příjmy do 2 milionů Kč, pokud alespoň 75 % těchto příjmů tvoří příjmy, u kterých lze uplatnit výdaje ve výši 80 % z příjmů. V tomto pásmu je paušální daň stanovena z minimální částky zdravotního pojistného, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně ve výši 100 korun.
  • Druhé pásmo je určeno pro poplatníky s příjmy ze samostatné činnosti, které nepřesáhly 1,5 milionu Kč, bez ohledu na to, z jaké samostatné činnosti tyto příjmy pocházejí. Druhé pásmo mohou využít i poplatníci s příjmy do 2 milionů Kč, pokud alespoň 75 % příjmů lze uplatnit jako výdaje ve výši 80 % nebo 60 % příjmů.
  • Třetí pásmo je určeno pro všechny poplatníky, jejichž příjmy ze samostatné činnosti nepřesáhly 2 miliony Kč.

Je možné si vybrat pásmo paušální daně?

Pokud OSVČ již nějakou dobu podniká a chce nově vstoupit do paušálního režimu, nemůže si pásmo vybrat libovolně. Musí jej zvolit na základě svých letošních příjmů. Podmínky vstupu do určitého pásma určují příjmy dosažené za předchozí zdaňovací období.

Lze přecházet mezi pásmy?

Pokud OSVČ očekává, že v nadcházejícím zdaňovacím období překročí limity pro současné pásmo, ale splní limity pro vyšší pásmo, může rovnou vstoupit do vyššího pásma.

Pokud po skončení zdaňovacího období zjistí, že její příjmy překročily limity pro současné pásmo, ale nepřekročily limity pro vyšší pásmo, stále bude mít stanovenu daň v paušální výši odpovídající vyššímu pásma. V takovém případě

Reference:


Kategorie