Zadejte hledaný výraz...

Oddlužení podnikatelů (OSVČ) – v poslanecké sněmovně

Oddlužení podnikatelů (OSVČ) – v poslanecké sněmovně

Ve spolupráci s Nebankovním registrem.cz jsem pro Vás připravili základní informace spojené s finanční krizí, která ve spojení s koronavirovou pandemií zřejmě nastane.

Drobní podnikatelé, zaměstnanci zastavených provozů či maminky na mateřské dovolené. Tito a mnozí další již začínají pociťovat důsledky zastavení naší ekonomiky. V této situaci lze velmi snadno vpadnout do finančních problémů a skončit v dluhové pasti.

Spousta lidí ve víře, že to je na pár týdnů, si vezme úvěry s tím, že je snadno splatí – Daniel Hůle, Člověk v tísni

Pro lidi s ekonomickými problémy existuje jako pomocná ruka nezisková organizace Člověk v tísni, mající poradní linku s číslem 774 392 950, na níž jsou odborníci připraveni od pondělí do pátku mezi 8.00 a 18.00 zdarma radit lidem ve složité finanční situaci.

Z výzkumu této instituce plyne, že mnoho občanů nebere v potaz hlubší rizika toho, že se nyní zadluží. Jsou totiž přesvědčení, že jakmile opatření skončí, bude vše zase v pořádku a dluhy bez problémů splatí. Toto je však pravda pouze částečně, neboť ekonomické cykly mají svá trvání a zotavení nebude okamžité. Stejně jako není okamžitý efekt jejího zastavení, bude mít setrvačnost i návrat k původnímu (lepšímu) stavu.

Současné chybějící příjmy budou znamenat menší utrácení a tyto nižší útraty budou prodlužovat pokles či stagnaci. Živnostníci a jejich podnikání bude procházet těžkým obdobím a je třeba připravit se i na možnou redukci napříč odvětvími.

Řešení je úvěr?

Jedním z řešení se nabízí úvěry. Před vzetím jakéhokoliv úvěru je však třeba se opravdu hloubkově informovat o možných důsledcích a promyslet možné dopady. V roce 2016 vyšla přísná regulace a nový „Zákon o spotřebitelských úvěrech“ znamenal velkou regulaci tohoto odvětví. Nebankovní instituce musely zpřísnit prověřování potenciálních klientů, důsledně prověřit jejich schopnost splácet úvěry, omezily se pokuty a sankce z prodlení, a především podlehli trvalému dohledu České Národní Banky.

POZOR. Toto se týká fyzických osob, Podnikatelské úvěry prakticky regulovány nejsou. 

Vezmete-li si tedy úvěr na své IČO, sankce nejsou prakticky nijak omezeny a v důsledku nesplácení se i z relativně nízké půjčky může stát časem obrovský dluh.

Cílem jsou ohrožené skupiny

Lidé žijící takzvaně z výplaty do výplaty jsou jednou z nich. Jedná se o nízkopříjmové skupiny, matky samoživitelky, studenty, rodiny, kde pracuje pouze jeden z rodičů.

Těmto skupinám ani ošetřovné 60% původního výdělku (nebo 424 Kč na den v případě živnostníků) nepokryje běžné výdaje a budou muset tyto výdaje buď omezit, nebo řešit právě úvěrem.

Osoby v exekuci či insolvenci musí splatit 30% svých dluhů do 5 ti let. Není zde žádná možnost splátky přerušit, nicméně osoby, které podali insolvenci v rámci nového zákona, mohou alespoň žádat odklad na 3 měsíce.

Oddlužení podnikatelů (OSVČ)

V poslanecké sněmovně je nyní v diskusi urychlení implementace evropské směrnice o oddlužení podnikatelů. Zvažuje se také uvalení takzvaného „CAPu“( = zastropování) sankcí u podnikatelských úvěrů, jež by mělo řešit právě situace, kdy je podnikatel v prodlení a z malé půjčky se stane kolosální dluh. V řešení jsou i exekuční a insolvenční pravidla.

Nyní je třeba uvést vše co nejrychleji do praxe.

Mezi iniciátory jsou vládní poslanci Patrik Nacher (ANO) a Kateřina Valachová (ČSSD), ale i opoziční Marek Výborný (KDU-ČSL), Jan Farský (STAN) a Lukáš Kolářík (piráti).

Čtěte také:

Ošetřovné – kdo má na něj nárok, v jaké výši a kdy jej dostane zde.

Informace pro živnostníky zde.


Vydáno
28. 3. 2020
Tagy