Zadejte hledaný výraz...

Nepodceňujte životopis ani motivační dopis

Potenciální zaměstnavatelé či klienti po vás obvykle vyžadují strukturovaný životopis, v mnoha případech také motivační dopis. A protože je většina z nás líná, posílá ty samé životopisy i dopisy stále do kola bez toho, aniž by je přizpůsobila pozici, o kterou se uchází.

Aktualizujte svůj životopis

Životopisy většinou ani příliš často neaktualizujeme, možná si jednou za dva tři roky vzpomeneme a do životopisu připíšeme svou aktuální pozici, ale ostatní neřešíme. Přitom to, co nám přišlo zajímavé před lety, už dnes může působit naprosto všedně.

Proto aktualizujte životopis pokaždé, než ho zašlete svému potenciálnímu zaměstnavateli nebo klientovi. Také si překontrolujte, zda vaše aktuální zaměstnání doopravdy koresponduje s tím, které máte v životopisu uvedené na prvním/poslední místě jako vaše současné působiště.

Myslete na to, o jaké místo se ucházíte

Nejčastěji vytváříme takzvaný strukturovaný životopis. Je přehledný a charakteristický tím, že jednotlivé pozice, na kterých jsme působili, a absolvované vzdělání zapisujeme do jednotlivých bodů, přičemž každý má svůj vlastní řádek. Do strukturovaného životopisu můžeme vypsat všechny své dosud absolvované pozice a vzdělání nebo si můžeme vybrat jen to nejzajímavější. Záleží na vás, ale vždy je dobré řídit se také tím, na jakou pozici se hlásíte. Obdobné pozice, které jste zastávali, můžete vytučnit nebo jinak v životopisu zvýraznit.

Napište to kulantněji

Dejte si záležet také na vypisování zálib. Není ve vašem zájmu uvádět, že ve volném čase rádi chodíte do hospody a ve zbytku volných chvil sledujete seriály na Netflixu. Dá se to napsat mnohem kulantněji a zajímavěji. Například tak, že s přáteli rádi objevujete nové podniky ve městě a mezi vaše koníčky také patří sledování detektivních či historických seriálů. Působí to na vás lépe? Mělo by.

Na co nezapomínat?

Absolvovali jste kurz cizího jazyka ukončený mezinárodně uznávanou zkouškou? Nebo za sebou máte kurz psaní všemi deseti či několikahodinový seminář Marketing na sociálních sítích? Nebo úplně jiný, který považujete za hodný zmínky? Určitě všechny dokončené certifikované kurzy či zkoušky do životopisu vepište.

Hodí se také zmínit, zda disponujete řidičským průkazem a rovněž i jakými skupinami či podskupinami řidičského oprávnění. Umíte-li řídit loď nebo letadlo? To rozhodně zaujme, proto to v životopisu zmiňte.

Na samém konci životopisu také uveďte další dovednosti a schopnosti, například jaké počítačové programy a softwary ovládáte, co se týče například financí, úpravy fotografií, stříhání videa, programování nebo tvorby tiskovin.

Kontaktní údaje jsou důležitou součástí životopisu

Součástí strukturovaného životopisu by samozřejmě měla být také kontaktní adresa, e-mailová adresa a telefon, aby se vám klient mohl ozvat v případě, že například ztratí vaši e-mailovou zprávu.

Buďte originální, ale ne za každou cenu

Máte v životopisu svou fotografii? Určitě ji do něj vložte. Už ale dávno neplatí, že by fotka měla vypadat jako fotografie na občanský průkaz nebo cestovní pas. Ani kostým nebo kravatu si na focení rozhodně brát nemusíte. Čím originálnější fotografie, tím lépe. Toto pravidlo ovšem neplatí v případě, že se ucházíte o místo v advokátní kanceláři, bankovním institutu nebo třeba na poště. U kreativních profesí je ale originalita žádaná.

Lepší PDF dokument než textový

Životopis posílejte vždy jako PDF dokument. Ten se nedá přepsat, zatímco text vytvořený ve Wordu nebo jiném podobném programu určeném k psaní může být snadno přepsatelný. Často se stává, že si vy nebo potenciální zaměstnavatel omylem kus textu smažete a vůbec si toho nevšimne.

Zaplaťte si korektora

Nepodceňujte ani dokonalou gramatiku, jakmile v životopisu nasekáte chyby, buďte si téměř stoprocentně jisti, že se vám nikdo neozve. Nemáte-li ve svém okolí nikoho, kdo gramatiku ovládá na jedničku, vyplatí se vám zaplatit si profi korektora, který vám za pár set korun životopis zkontroluje. Věřte, že se vám tato investice v životě mnohokrát vrátí.

Jakou roli ve vaší prezentaci hraje motivační dopis?

Důležitou součástí vaší prezentace je kromě životopisu a osobního pohovoru také motivační dopis. Přestože ho po vás potenciální zaměstnavatel nemusí chtít, nic nezkazíte tím, když mu ho společně se strukturovaným životopisem pošlete. V lecčems může rozhodnout ve váš prospěch.

Představte se z jiné, lidštější stránky

Strukturovaný životopis o vás toho moc neřekne. Maximálně se z něj zaměstnavatel dozví, co máte vystudováno a čím se živíte. Motivačním dopisem se představíte i z trochu jiné stránky. Napište o svých zálibách i o úspěších, kterých jste dosáhli a to v osobním i pracovním životě. Také se zmiňte o svých přednostech a dobrých vlastnostech. Ty negativní samozřejmě vynechejte. Jste spolehliví, upřímní a pečliví? Napište to.

Buďte přirození

Pište spisovně, ale ne příliš formálně. Motivační dopis by vás měl jako osobnost vystihnout či alespoň nějak ohraničit, proto buďte přirození. Opět se snažte nedělat žádné gramatické chyby. A dbejte i na vysokou stylistickou úroveň textu.

Jaká by měla být jeho délka?

Délku motivačního dopisu držte na maximálně tisíc pět seti znacích včetně mezer. Jakmile bude příliš dlouhý, může to potenciálního zaměstnavatele od čtení odradit. Pokud si ale myslíte, že máte co říct, neopakujete se a jde o informace pro zaměstnavatele přínosné, může mít až tisíc osm set znaků včetně mezer.

Do dopisu nezapomeňte připojit místo a datum, které samozřejmě musí korespondovat s datem, kdy dopis odesíláte.

 

Dobře sestavený strukturovaný životopis a čtivý motivační dopis se může stát pevným základem vašich budoucích pracovních úspěchů. Proto jim věnujte čas a vyšperkujte je k dokonalosti.


Vydáno
23. 10. 2021
Kategorie
Tagy