Zadejte hledaný výraz...

Jak zmenšit velikost fotky?

Záleží na tom, zdali chcete použít sofistikovanější nebo naopak co nejjednodušší způsob zmenšení fotografie. Použít můžete online nástroje i aplikace, které lze spustit na Androidu i iOS.

Stává se to občas každému z nás. Chceme poslat fotografii e-mailem, ale je příliš velká. Co s tím? Jak nejrychleji můžeme vzniklý problém vyřešit? Existuje hned několik možností, záleží na tom, jestli budete zmenšovat fotky na počítači nebo v mobilním telefonu.

Jak zmenšit velikost fotky na mobilu?

Systém Android

Pro mobilní zařízení fungující na systému Android je nejlepší aplikace Photo & Picture Resizer. V ní si můžete upravit rozměry fotografie, a to tak, že si nastavíte vlastní parametry nebo využije ty přednastavené. Taktéž si můžete nastavit maximální velikost obrázku nebo fotografii jednoduše oříznout.

Systém iOS

Vyzkoušejte aplikaci Image Size. V aplikaci lze pracovat s pixely, centimetry i milimetry. Můžete si nastavit kvalitu obrázku, jejím snížením zmenšíte i velikost fotografie. Taktéž můžete obrázky překlápět a otáčet. Aplikace funguje i na systému Android.

Jak zmenšit velikost fotky na počítači?

Windows a program Malování

V tomto programu na počítačích se systémem Windows jsme začínali snad úplně všichni. První verze počítačové aplikace Malování vyšla už v roce 1985 a především starší generace na ni stále nedá dopustit. Na Windows 11 funguje už nová verze Malování, je mnohem modernější a propracovanější. A jak zmenšit v Malování fotku?

  • Najděte si v aplikaci nabídku nástrojů a zvolte Změnit velikost či Resize.
  • Poté se vám otevře okno, v němž můžete změnit velikost obrázku a to buď v pixelech nebo v procentech.
  • Program ale nenabízí možnost zadat rozměry v centimetrech, v milimetrech ani v palcích.

MacOS

Na Macu si otevřete náhled fotografie, obrázku, to uděláte snadno přes tlačítko Náhled. Pak klikněte v horní nabídce nástrojů na ikonu Upravit velikost. Otevře se vám okno, v němž lze změnit velikost v pixelech, bodech, palcích, centimetrech i milimetrech. Svou volbu už jen potvrdíte a máte hotovo.

Adobe Photoshop

Ve Photoshopu upravují fotky pokročilí fotografové a grafici, kteří ho dokonale ovládají. Photoshop je sice uživatelsky náročnější, ale zato má spoustu užitečných funkcí. Najděte si v horní liště Obraz Velikost obrazu. Pak si v okně nastavte rozměry v pixelech nebo centimetrech, případně i v dalších jednotkách. Lze si nastavit i rozlišení fotografie.

Online nástroje pro zmenšování fotek

Zmenšujete fotky jen příležitostně a nechce se vám stahovat žádné aplikace? Zvolte si vhodný online nástroj. Tím pravým pro vás může být například Bulk Resize Photos. Fotku nahrajete a zmenšíte u ní velikost, upravíte kvalitu, případně i formát.

Mezi oblíbené online nástroje na úpravu fotek řadíme taktéž:

  • Compressor.io
  • Tinypng.com
  • Webresizer.com
  • Iloveimg.com

Nástroje, jako jsou Tinypng.com nebo ShortPixel, navíc umožňují zmenšit fotografii bez toho, aniž byste museli snižovat její kvalitu.

Posílání fotek ve velkém rozlišení

Potřebujete poslat e-mailem fotku, která má víc než 25 MB, ale chcete zachovat její kvalitu? Pak existují i další řešení, při kterém fotku zmenšovat nemusíte. Velké soubory posílejte například přes Úschovnu, přes níž lze poslat soubor do velikosti 30 MB. Kromě Úschovny je vám k dispozici také Google Disk, Dropbox nebo OneDrive.

A co je rovněž dobré vědět, je, že se vás e-mailový klient při odesílání e-mailu sám zeptá na to, zdali chcete přílohu zmenšit. Potvrdíte-li volbu, příloha se automaticky zmenší.


Vydáno
17. 12. 2021
Kategorie
Tagy