Zadejte hledaný výraz...

Jak upravovat fotky na Instagram?

Instagram je sociální síť, která slouží především ke sdílení fotografií. Přesto k postování fotografií není příliš vstřícná. Všechny mají stejný čtvercový tvar a to je pro mnohé fotografy velmi frustrující. Musíte si s fotkami skutečně vyhrát, aby zaujaly. U každého uživatelského účtu ihned poznáte, jestli si dotyčný dává na úpravě fotek záležet, nebo publikuje jednu za druhou bez ladu a skladu.

Na výšku nebo na šířku? Všechno jde!

Také jste si určitě všimli, že ať postujete fotografii na výšku nebo na šířku, vždycky má ten samý čtvercový formát. Ale co když chcete mít ve feedu, tedy v náhledu všech fotek, fotografie na výšku? Toho docílíte jedině tak, že k fotkám přidáte rámeček. Ten může být barevný, ale také bílý nebo černý. Je ovšem dobré mít všechny fotky ve stejném barevném rámečku. Proč? Protože jinak bude váš instagramový profil působit chaoticky. Zároveň pokud si vyberete barvu, jako je černá, šedá nebo jiná tmavá, může působit temným dojmem. Proto vybírejte pečlivě.

Rámeček si můžete vytvořit v jakékoliv aplikaci na úpravu fotek, například ve Photoshopu, Lightroomu nebo například v Afterlight či Canva.

Teplé nebo studené barvy?

Fotografie by rovněž měly mít stejný barevný nádech, tedy filtr. Buď ho ladíte do teplých barev nebo studených. Teplé odstíny mají takové barvy, které obsahují větší či menší podíl žluté. Naopak studené odstíny v sobě žlutou nemají, zato obsahují černou, šedou či bílou barvu.

Mějte v tom řád

Někdo rád publikuje fotky, které jsou výrazně barevné, někdo naopak barvy potlačuje, jiní dokonce publikují pouze černobílé fotografie. Nic není špatně. Záleží na tom, co se líbí vám osobně. Avšak jakmile se pro nějaký barevný filtr rozhodnete, držte se ho alespoň pár měsíců. Rozhodně by nemělo nastat to, že v skutečnosti bude každá fotografie jiná. Ať chceme, nebo nechceme, lépe se kouká na uživatelský profil, který je vyladěný. A pokud ho chcete mít skutečně hezký, nějaký čas vám úprava každé fotky samozřejmě zabere.

Víc než tři témata nepřicházejí v úvahu

Rovněž byste se měli držet zásady, že publikujete fotky, které se týkají maximálně dvou až tří témat. Chcete-li si získat nové sledující neboli followers, měli by během vteřiny nebo dvou z vašeho profilu poznat, o čem je. To znamená, že můžete mít na svém Instagramu cestovatelské fotky, fotky knih, zvířat, automobilů, jógových ásan či čehokoliv jiného, ale míchat všechno dohromady se nevyplácí. A nezapomeňte střídat fotografie celků a detailů, i to vám pomůže profil vylepšit.

Střídejte text s fotografiemi

Nemusíte však sdílet pouze fotografie. Velmi oblíbené bývají i instagramové profily, u nichž se střídá fotografie s textem, případně můžete sdílet vždy tři fotografie najednou a pak tři textové příspěvky najednou. I to vypadá velmi dobře. Rovněž lze publikovat jednu fotku na šířku a druhou fotku s rámečkem na výšku. Jakmile pravidelné střídání dodržíte, ve výsledku bude takový profil vypadat velmi lákavě.

Oblíbené aplikace

A nyní si představíme ty nejoblíbenější aplikace na úpravu fotek.

1. Lightroom

Je uživatelsky velmi přívětivý a existuje i ve verzi pro mobilní telefony. Navíc je zcela zdarma, respektive si vystačíte s tím, co zdarma opravdu je. V Lightroomu si můžete vytvářet i vlastní presety, tedy přednastavení barevného schématu, jas, kontrast a tak dále, které pak aplikujete i na další fotografie. Tak nemusíte upravovat každou fotku zvlášť od samého začátku.

2. Snapseed

Využijete ho zejména tehdy, pokud rádi pracujete s jasem nebo sytostí. V aplikaci například jednoduše zesvětlíte obličej. Oblíbený je také HDR efekt.

3. PicsArt

I tuto aplikaci na úpravu fotek se vyplatí si stáhnout. Umí přidávat do fotografií nejrůznější efekty, například sněžení, třpyt nebo déšť. Také se vám bude hodit v případě, že byste rádi využili maskové efekty, které odrážejí světlo.

4. VSCO

Obsahuje velmi originální a zajímavé filtry (část je ovšem za poplatek) a zároveň lze v aplikaci sledovat i další uživatele. Je to jedna z nejoblíbenějších aplikací všech známých influencerů.

A nezapomínejte na to, že denní světlo na fotografiích vždycky vypadá lépe než to umělé. Poroto se snažte fotit především ve dne.

Plánujte dopředu

Co vám může s plánováním příspěvků na Instagram pomoci? Plánovací aplikace, díky kterým dopředu zjistíte, jak bude nejnovější fotografie s těmi ostatními ladit. Rovněž si v aplikaci nastavíte i čas, kdy chcete připomenout zveřejnění příspěvku. Které z nich patří k těm nejpoužívanějším?

  • Planoly – pomáhá s plánováním stories i feedu; má intuitivní ovládání a umožňuje nahrávat až deset fotografií najednou; taktéž přináší výsledky postovaných fotografií, to znamená, že uvádí veškeré dostupné informace o publiku, které vaši fotku zhlédlo, a další statistiky
  • Preview – v této aplikaci můžete upravovat fotky a zároveň plánovat
  • Adobe Spark Post – jde o designovou aplikaci, která umožňuje animovat texty na fotkách; obsahuje i vlastní filtry nebo automatické přebarvení příspěvků

Sledujte oficiální účet Instagramu na sociální síti. Jestliže ho používáte pro své obchodní aktivity, vždy se díky němu dozvíte o všech novinkách mezi prvními.


Vydáno
6. 1. 2022
Kategorie
Tagy