Zadejte hledaný výraz...

Jak to bude s TikTokem v Evropě

Dohoda ByteDance s Microsoftem ohledně odkoupení TikToku v USA, Kanadě, Austrálii a Novém Zélandu vyvolala otázky ohledně budoucnosti této aplikace v Evropě.

Mateřská společnost TikToku, ByteDance, se sídlem v Pekingu je nucena uvažovat o prodeji poté, co prezident Donald Trump uvedl, že má v úmyslu zakázat aplikaci v USA kvůli obavě, že by mohla sdílet data s čínskou vládou. Tato obvinění TikTok opakovaně popřel.

Dohoda na odkoupení TikToku

Microsoft ve svém prohlášení uvedl, že bude pokračovat ve spolupráci s vládou USA na dohodě, ke které by mělo dojít do 15. září. Není zatím jasné za jak velkou částku TikTok odkoupí, TikTok se k tomu prozatím odmítl vyjádřit.

Pokud dojde k dohodě, vyvstává otázka, zda společnost ByteDance bude pokračovat v provozu aplikace v celé Evropě. Michael Norris, výzkumný a strategický manažer v AgencyChina uvedl, že ohledně působení TikToku v Evropě je zatím společnost ByteDance přesvěčená, že aplikace bude na evropských trzích i nadále.

Po dohodě by tak Microsoft provozoval TikTok ve čtyřech zemích, zatímco ByteDance bude fungovat ve více než 100 dalších zemích. Stejný produkt provozovaný různými stranami v různých jurisdikcích však Norrisovi připadá bezprecedentní.

Situace v Evropě

Přestože evropské vlády vznesly určité obavy, žádná z nich nedošla tak daleko, že by se rozhodla TikTok zakázat. Aplikace se v posledních několika letech stala velmi populární a podle aplikace Tower Tracker má více než 2 miliardy stažení po celém světě.

Mluvčí vlády Spojeného království uvedl, že na TikTok se vztahují pravidla ochrany osobních údajů stanovená v GDPR. Totéž platí pro všechny poskytovatele mobilních aplikací, kteří shromažďují a zpracovávají osobní informace.

Podle britských zpráv TikTok plánuje přesunout svou základnu do Londýna. Tento krok by měl údajně souviset s tím, že zakladatel ByteDance Zhang Yiming a tvůrce TikToku Alex Zhu se přestěhovali do Londýna. Jiné možné alternativy mimo USA zahrnují Singapur nebo Dublin.

Podle navrhované dohody by měl Microsoft převzít aktivity TikToku v USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. Slíbil, že zajistí, aby všechny soukromé údaje o amerických uživatelích TikToku zůstaly v USA. Zatím není jasné, kolik by mohl Microsoft za TikTok zaplatit. Agentura Reuters minulý týden uvedla, že ByteDance si cení aplikaci na více než 50 miliard dolarů. Tlak ze strany USA na prodej by však cenu mohl snížit.

Dále čtěte:

Schodek státního rozpočtu stoupl na 205 miliard korun

Trump dal Microsoftu 45 dní na převzetí TikToku

Zdroj: CNBC


Vydáno
3. 8. 2020
Tagy