Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Hypotéka pro OSVČ: Tipy, na co si dát pozor

Práce na živnost s sebou přináší mnoho výhod, ale také specifik a nástrah. S těmi se můžete potkat ve chvíli, kdy si chcete jako OSVČ žádat o hypotéku. Při jejím schvalování banky posuzují osobu samostatně výdělečnou jinak, než žadatele v pracovněprávním vztahu, a to primárně z pohledu příjmu. Na co si tedy dát jako podnikatel na volné noze pozor?

Daňový základ

Práce na živnost může nejednomu podnikateli zkomplikovat žádost o hypotéku. Mnoho z nich se potýká s tím, že jim banka žádost zamítne.

Banka obvykle vyžaduje doložit alespoň daňové přiznání za poslední 2 období. Narozdíl od zaměstnanců v pracovněprávním vztahu můžou podnikatelé vykazovat daňový základ několika způsoby. Ty podmínky hypotéky pro osvč mohou ovlivňovat. Jsou to:

  • Skutečné příjmy a výdaje,
  • paušální režim.

Uplatňování skutečných příjmů a výdajů je sázka na jistotu a je to nejjednodušší cesta k získání hypotéky pro živnostníky. Nevýhodou je, že platíte vyšší odvody v porovnání s paušálními výdaji.

V případě, že uplatňujete výdaje paušálem (nepleťe si s paušální daní), vaše příjmy mohou být pro hypotéku nízké. Mnoho bank má proto interní systém přepočtu paušálních výdajů, kde procenta z uplatněného paušálu sníží a vám se tak navýší daňový základ.

Paušální daň

Komplikace v žádosti o hypotéku často přichází v momentě, kdy OSVČ uplatňují tzv. paušální daň. Paušální daň je dobrovolná a její princip je založen na tom, že podnikatel měsíčně platí fixně stanovenou zálohu obsahující daň, sociální, ale i zdravotní pojištění. Na konci roku není potřeba podávat daňové přiznání.

Cílem bylo usnadnit administrativu podnikatelům. Banka však při žádosti o hypotéku nemá potřebné daňové přiznání pro posouzení vaší žádosti. Neházejte však flintu do žita – získat hypotéku s paušální daní není není nereálné. U většiny bank budete potřebovat výpisy účtu, a to za 6 měsíců až 1 rok.

Obrat

V některých případech můžete požádat o výpočet příjmů z ročního obratu. Banka vám v tomto případě vypočte mezi 15 až 30 procenty z ročního obratu a rozpočítá je na 12 měsíců. Výpočet je však velmi individuální, takže ne každá banka vám ho udělá. Zkušenosti s přiznáním hypotéky na základě obratu pro OSVČ se mohou velmi lišit. Banky navíc často berou v potaz obor, ve kterém podnikáte. 

 


Kategorie