Zadejte hledaný výraz...

Ekonomické dopady Koronaviru na občany – s mírným nadhledem.

Zpomalená ekonomika, výpadek příjmů, menší schopnost splácet své závazky. Jen několik málo problémů pramenící z koronavirové pandemie. Tipy, jak řešit (nejen je) naleznete v článku.

V Česku se postupně přijímají různá opatření, jejichž cílem je chránit občany před nákazou. Ruku v ruce s těmito opatřeními jde zpomalování kolosu naší ekonomiky.  Lidé hlásí snížené příjmy. Někteří zaměstnavatelé dočasně propouští. Obáváme se, jestli budeme mít z čeho platit nájem.

A budeme?

Budeme.

Nic netrvá věčně a tak jako byla doba velké ekonomické krize, po ní nastala doba růstu a v posledních několika letech jsme zažívali dobu ekonomického vrcholu. Hospodářství má tendenci tvořit sinusoidu, tedy neustále střídat krize a růst. Nepropadat panice že „dobře už bylo“, protože zaručeně „dobře opět bude“.

Pro některé, ba dokonce snad i většinu z nás však určité důsledky budou. Někteří z nás mají nyní sníženou výplatu, jsou doma s dětmi či si berou neplacené volno. Další pociťují následky uzavření sportovišť, posiloven, klubů, restaurací, kin a jiných zařízení. Jak ale mohou lidé situaci řešit a nespadnout přitom do dluhové pasti? A nepodlehnout zoufalství?

1. Lacoste bundu si můžeš koupit i zítra

Ekonomové tomu říkají odložená spotřeba. Znamená to, že věci, které nezbytně nepotřebuji , si v době výpadku příjmů zkrátka NEPOŘÍDÍM. Ano, nová bunda od Lacoste je super a dokonce na ni mám již našetřeno, v době Koronaviru je ale třeba myslet NEJPRVE na nájem. Pak na Lacoste. Navíc stejně máte roušku tak Vás nikdo nepozná, drahá bunda tak přijde skoro nazmar.

2. Večeře v luxusní restauraci počká

Bod, který bude platit, až se restaurace otevřou (pozn redakce). Jsme zvyklí stravovat se na určité úrovni. Jíst kvalitně je třeba, ale možná po dobu, kdy nemáme stabilní přísun peněz není nezbytné dát za večeři ve dvou 2500 Kč.  Jídlo z kvalitních surovin připravené doma je na nějaký čas zkrátka lepší. A víno si k ní doma dáte také. Číšníka dělá doma ten, kdo prohrál v kámen, nůžky, papír.

3. Dovča v Čechách je prima

Nezapomeňme, že VŠICHNI budeme pociťovat důsledky ekonomických výpadků. Myslela i na naše hoteliery, majitele zábavních zařízení, koupališť, kempů. V Řecku u moře je krásně, ale co naše Šumava? Dovča na ní Vás letos vyjde na ¼ ceny, co luxus  v mořských vlnách, odpočinete si tam ale úplně stejně a především podpoříte svoje spoluobčany! A jako vážně, Vaše děti konečně uvidí na živo českou kravičku a pohladí si ovci, máme tolik ekofarem, proč je nenavštívit namísto delfínů, které stejně skoro nikdy nevidíte? Kráva neuplave.

4. Váš pronajímatel je také člověk

Platíte každý měsíc drahý nájem, nyní Vám dočasně vypadl příjem a vy tedy řešíte jak se schovat, aby si Vás pronajímatel nevšímal. On je také člověk a tak jako Vy vidí, co se děje. Zavolejte mu v předstihu, pošlete malou část nájmu na další měsíc dopředu a domluvte se s ní, že možná nezaplatíte celou částku v termínu, ale kvůli tomu Vás určitě nemusí vyhazovat či Vám napařit penále. Domluvíte se na splátkách a malém odsunu a můžete bydlet beze strachu. Pronajímatel si stejně říká, že sežene dalšího a ten mu to tam akorát zničí, je rád za Vás, poněvadž po té době ví, že Vy jste alespoň „slušný člověk“.

5. Hypotéky budou mít úlevy

Spojte se se svým bankovním poradcem, banky připravují spousty úlev, zvažují dočasné nulové úroky na hypotékách a po domluvě se s ni půjde domluvit téměř na všem. Kromě snížení papírování tedy, ale to přežijete.

6. Opravdu nemáte?

Dojde-li k situaci, kdy je nutné vypůjčit si peníze, zvažte pečlivě, kam si jdete půjčit. Ideálně banka. Pokud to nelze, vězte, že roku 2016 vešel v platnost nový zákon o spotřebitelském úvěru, a je  regulován i NEBANKOVNÍ sektor. Nebankovky musí dodržovat velmi striktní pravidla stanovená Českou Národní Bankou, jsou pravidelně auditovány a pokutovány za jejich nedodržení. Musí Vás prověřit a půjčit Vám opravdu tolik, kolik jejich odborníci vyhodnotí, že zvládnete splatit. RPSN nesmí být nad morálním standardem trhu a pryč jsou nesmyslné vysoké penále z prodlení. A spousta z nich nabízí první půjčku zcela zdarma a NENÍ to již dnes pouze reklamní trik.  POZOR – stále však platí, že než se někomu upíšete, je lepší zkusit to bez půjčky. Když už to musí být, vybírejte pečlivě pouze solidní společnosti, a i když je to nadlidský výkon, pročtěte si obchodní podmínky – oni tam totiž MUSÍ napsat úplně všechno a vy jste tak v klidu. Trocha ekonomické literatury neuškodí.

7. Začněte si zapisovat příjmy a výdaje

Uděláte -li si malý domácí rozpočet, zjistíte velmi snadno, kde Vám peníze utíkají, aniž jste si toho doposavad byli schopni všimnout. Excel je na to super kamarád. Ale tužka a papír poslouží také. A VŠECHNO znamená zapsat VŠECHNO. Kafe z automatu za 55 Kč se také  počítá a doma by vyšlo na tři padesát.

8. Slevte ze svých nároků

Obecně se velmi snadno stoupá v životním standardu výše. A strašně špatně se z něj slevuje. Věřte však, že tak, jako dovedete žít se současným rozpočtem, dokážete to i s o čtvrtinu menším. Dokonce o polovinu. Stačí o svém životě více přemýšlet a plánovat. Tom Hanks na tom ostrově taky neměl žádné peníze a byl to chlápek z města. A přežil? Přežil.

9. Dámy – nekupujte rtěnky, v téhle době absolutně zbytečné. Pánové – bez dalších rad, není nač sázet, utkání nejsou, šetříte tedy automaticky

10. Držte si OPTIMISMUS.


Vydáno
20. 3. 2020
Tagy