Zadejte hledaný výraz...

ByteDance se zatím TikTok prodat nechystá

Skupina amerických investorů zahájila ambiciózní plán na odkoupení TikToku od čínského vlastníka ByteDance. To však neznamená, že by ho čínský technologický gigant chtěl prodat.

Velmi populární aplikace Tik Tok uvedla na začátku tohoto měsíce, že chystá změny ve firemní struktuře. Scénáře, o nichž se v této souvislosti hovoří, zahrnují zřízení nezávislé správní rady, nezávislého ředitelství a prodej podílu společnosti rizikovému kapitálu nebo soukromým společnostem.

Společnost ByteDance zkoumá své možnosti poté, co americký ministr zahraničí Mike Pompeo na začátku tohoto měsíce uvedl, že se USA diskutují o zákazu TikToku a dalších čínských aplikací z důvodu obav o národní bezpečnost.

Pentagon v lednu zakázal TikTok vládním mobilním zařízením. 20. července se zákaz rozšířil i na americkou sněmovnu reprezentantů. Prezidentská kampaň Donalda Trumpa vyzývala občany k podepsání petice zakazující reklamy TikToku na Facebooků a jeho dceřiné společnosti Instagramu. Generální ředitel Mark Zuckerberg veřejně zpochybnil spojení TikToku s čínskou vládou.

„I když jsou naše služby, jako WhatsApp, využívány protestujícími a aktivisty kvůli silné ochraně šifrování a ochrany soukromí, na čínské aplikaci TikTok se zmínky o těchto protestech cenzurují i ​​v USA,“ řekl Zuckerberg. „Je to jeden z důvodů, proč nepoužíváme Facebook, Instagram nebo naše další služby v Číně.“

Mezitím Indie zakázala TikTok a společnost opustila Hongkong. Tento střet událostí – konkurenční hrozby, možné zákazy na celém světě a nejistota mezi jejími uživateli – vedl skupinu stávajících akcionářů společnosti ByteDance k diskuzi o koupi většinového podílu ve společnosti.

Podle dostupných informací je aktuální předpokládaná hodnota TikToku mezi 25 miliardami a 40 miliardami dolarů. Zakladatel ByteDance Zhang Yiming ve snaze udržet plnou kontrolu nad společností, tyto úvahy prozatím brzdí.

O tom, že by američtí investoři rádi získali akcie TikToku vzhledem k jeho růstu, není pochyb. TikTok se však zmínil, že spekulace ohledně prodeje většinového podílu mohou být více přáním než realitou.

„Nebudeme se vyjadřovat k fámám ani spekulacím.“ uvedl TikTok ve svém prohlášení. „Jsme velmi přesvědčeni o dlouhodobém úspěchu společnosti a zveřejníme své plány, až budeme mít co oznámit.“

Dále čtěte:

Francie do roku 2028 nejspíš vyloučí Huawei z 5G sítí

Červený kříž: Koronavirus může vyvolat novou vlnu migrací

Zdroj: CNBC


Vydáno
26. 7. 2020
Tagy