Zadejte hledaný výraz...

8 tipů, jak uspět při pohovoru

Čeká vás důležitý pohovor a máte strach, že něco pokazíte? Pohovor by správně neměl být stres, ale podnětná konverzace nebo snad i zábava. Čím více se budete stresovat, tím hůře nakonec můžete dopadnout.

Každý z nás to alespoň jednou v životě zažil. Vybíráme si oblečení, přemýšlíme, jakou větou se uvedeme. Dokonce si naplánujeme i vhodný pozdrav a případně podání ruky. Na to nejdůležitější ovšem často zapomínáme. Proto si nyní povíme, na co bychom v žádném případě neměli zapomenout a jak docílit toho, abychom na pohovoru uspěli, i když třeba nebudeme znát odpověď na vše, na co se nás bude někdo ptát.

1. Mluvte pomalu a srozumitelně

Někdy se ocitneme v takovém stresu, že buď nejsme schopni vydat ze sebe žádné slovo, anebo mluvíme až příliš. Je třeba najít balanc. Než něco řeknete, dvakrát si rozmyslete, jestli to opravdu říct, nebo raději pomlčet. Kdykoliv se vás na něco náborový pracovník zeptá, vezměte si pár vteřin čas a rozmýšlejte. Je to rozhodně lepší, než vypustit z pusy něco, čeho bychom o pár minut později litovali. Navíc lidé, kteří mluví pomaleji a dělají pauzy, jsou obecně považování za přemýšlivější a chytřejší.

2. Zjistěte si o firmě nejdůležitější informace

Jít na pohovor do firmy, o které vůbec nic nevíte, je jako zavřít se do klece plné lvů a nevědět, jestli jsou nažraní, nebo hladoví. Vždycky musíte spíš počítat s tím horším. Proto si firmu vygooglete, najděte si její oficiální stránky a zjistěte si, kolik má poboček, zaměstnanců, čím se zabývá, jak dlouho působí na trhu i jak komunikuje se svými zákazníky a okolním světem skrze sociální sítě. Nemusíte si samozřejmě zapamatovat všechno, ale je dobré, když základní informace o firmě znát budete.

3. Mluvte jasně a dávejte přesně mířené odpovědi

Odkud jste se o naší firmě dozvěděl/a? To je jedna z nejčastějších otázek, na kterou můžete při pohovoru narazit. Když odpovíte, že nevíte, že to byla pouhá náhoda, nejspíš je také velká náhoda, že tu dnes ve firmě sedíte a ucházíte se o místo. Tak takhle ne. I kdyby to pravda byla, vymyslete si lepší odpověď. Například uveďte, že jste takové místo hledali dlouho a cíleně jste se také zaměřovali na hledání těchto nabídek a tím pádem jste našli i tuto nabízenou pozici. Anebo se zmiňte, že firmu sledujete už nějakou dobu, jak velký o ni máte zájem a bylo by vám tak ctí pro ni pracovat. To vždycky potěší a pohladí ego. Máte napůl vyhráno.

4. Nepodceňujte se

Není nic trapnějšího, než když se na pohovoru shazujete. To můžete dělat před přáteli v hospodě, ale u pohovoru to rozhodně žádoucí není. Naopak se klidně můžete trochu, jak se říká, přikrášlit. Nikdo nemusí znát vaše slabé stránky, ty se stejně nejspíš časem projeví. Raději zdůrazňujte vaše přednosti a dovednosti.

5. Nebuďte vtipní za každou cenu

Humor je věc velmi ošemetná. Někdy vyjít může, někdy ne. Většinou nevyjde a tím si dost bodů uberete. Neznamená to, že musíte být po celou dobu pohovoru vážní a vůbec se neusmívat, ale střílet od boku nejrůznější vtípky také není cesta, po které byste se měli vydat. Na druhou stranu, pokud vtipkuje i člověk, který s vámi pohovor vede, můžete se na jeho vlně samozřejmě lehce svézt. Je však dobré vědět, kde hranice zábavy končí.

6. Nepoužívejte telefon

Při pohovoru si nehrajte s mobilním telefonem, tabletem ani žádnou jinou věcí. Zaprvé tak budete působit dost nervózně, zadruhé si ten druhý může myslet, že ho vůbec nevnímáte. To ostatně platí i ve chvíli, kdy se neustále díváte na hodinky.

7. Projevujte zájem

Když vás dotyčný vyzve, abyste se zeptali na to, co vás zajímá, tak se ptejte. Hlavně neříkejte, že nevíte nebo že žádné otázky nemáte. To je ta nejhorší možná odpověď. Ptejte se na cokoliv, klidně i na banálnější otázky typu: Kdy začíná pracovní doba? S kolika lidmi budu v kanceláři sedět? Jezdí se také na pracovní cesty? Je lepší zeptat se na něco než na nic.

8. Přineste si svou dosavadní práci

Vždycky na toho druhého působí dobře, když si s sebou na pohovor přinesete svou dosavadní práci. Je jedno, jestli ji přinesete ve formě tabulek, obrázků nebo textu, ale vždy ji mějte vytištěnou a založenou v deskách. Působí to tak, že jste pečliví, zodpovědní, pořádní a že se chcete předvést v co nejlepším světle. Většinou sice na prezentaci ukázek vaší práce nedojde, ale o to tu vůbec nejde. Když se vás dotyčný zeptá, co si to nesete, můžete aspoň popravdě odpovědět, že je to vaše práce, na kterou jste pyšní.

Co když ani přes všechny tyto rady na pohovoru neuspějete? To vůbec nevadí. Můžete si být aspoň téměř stoprocentně jistí, že vy jste pro získání tohoto místa udělali maximum a nic jste nepodcenili. Příště to určitě vyjde.

 


Vydáno
9. 4. 2022
Kategorie
Tagy