Zadejte hledaný výraz...

Vyplatí se provoz cukrárny – kavárny?

marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
17. 10. 2016 15:22:33
Tady je taky jedna cukrárna v trochu větším městě a jsou tam defakto pořád fronty. Musí tam mít šílený obrat, ale mají k tomu i velkovýrobu a k tomu malou kavárnu...kafe dělají prodavačky. Vzhled je konzervativní...je to ve starém domě, takže jenom čistý interiér, dřevěné stoly, nic extra. Pečou klasický perník nebo makovec a mají od 7:00, takže montérkáři tam po ránu svedou bitvu o svačinu....mají vždy jen několik plechů.
A pak jsem nedávno byl v cukrárně v Jílovišti, což je podle mě zapadákov, ale je tam slušná kupní síla. Cukrárna luxusní, asi nová a ceny jak na Václaváku. Dveře se tam netrhly.
Podle mě, mít cukrárnu je zlatý důl, když to člověk dobře vede. Lidi jsou na cukru závislí, je to legální obchod s drogama.
---------- Příspěvek doplněn 17.10.2016 v 15:24 ----------
Pokud tam mají plyn, tak by majitelé museli být úplně debilní, aby pekli na elektřině!
17. 10. 2016 15:22:33
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230612
hnidopich
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
17. 10. 2016 15:35:25
Napsal marat;1332330
Podle mě, mít cukrárnu je zlatý důl, když to člověk dobře vede.
ještě to je "něco málo práce", ovšem to je ta "nejzanedbatelnější položka" :D
17. 10. 2016 15:35:25
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230611
marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
17. 10. 2016 15:44:45
Napsal hnidopich;1332333
ještě to je "něco málo práce", ovšem to je ta "nejzanedbatelnější položka" :D
Tak to všude, ale není to prodej šmejdu z Číny a závislý jsou všichni.:-) A je tu jen malá konkurence ze strany řetězců.
17. 10. 2016 15:44:45
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230610
saas
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
17. 10. 2016 15:58:42
Za určitých okolností to může být velmi lukrativní business. Obecně gastronomie vyžaduje se orientovat v celé řadě oborů - musíte se vyznat v cukrařině (receptech,postupech). V tom se vyznáte jedině praxí, to se nedá úplně naučit a navíc cukrářské recepty jsou poměrně málo odolné vůči chybám.
Nic ovšem není nemožné - poznal jsem např. holku co šla na pár měsíců studovat k Alainovi Ducassemu (má tolik restaurací s Michelinskými hvězdami, že jsem to odmítnul počítat) na http://www.ecolecuisine-alainducasse.com/en/theme/pastry-a-little-a-lot-passionately .To co jsem ochutnal od ní ochutnal bylo naprosto bombastické. Výhodou cukrářství je, že když to umíte tak na tom lidem vznikne závislost. Doporučuji vzít auto nebo letadlo a jet na pár dní do Francie nebo Itálie, klidně i Londýna a oblezte všechny možné cukrárny. Dojde Vám spousta věcí , jak co nadesignovat a co nabídnout a vytvořit. Trendem v designu jsou otevřené výrobny (za sklem). Jestli skutečně chcete vydělat zajímavé peníze, musíte nabídnout něco odlišného, ale ne zas natolik aby si to lidé neznali. Když budete dělat českou klasiku, tak musí být nejlepší v okolí. Vlastní výrobna Vám dává velké možnosti. Vybavení výrobny bude patrně patřit nájemcům - počítejte tedy s tím, že jim budete muset za vybavení zaplatit nebo si pořídit nové.
Dalším oborem je marketing - a to nejsou jenom hezké fotky na Facebooku, ale i propagace v místě prodeje. Nezapomínejte ani na personalistiku - výběr a trénink schopných zaměstnanců je alfa omega a potom je ještě musíte řídit.
Pokud Vám některé ze schopností chybí (např. nikdy jste nezaměstnával lidi a nevybíral zaměstnance), tak si k investici připočtěte částku další náklady (buď na někoho kdo to umí nebo na to když to párkát sám zkazíte). Obecně mějte v zásobě zhruba dvojnásobek toho co hodláte investovat, pokud jste zrovna nerozjížděl 4 cukrárny předtím, tak se plánem netrefíte, počítejte tedy s dvojnásobkem.
Takže pokud máte zkušenosti ve výše vyjmenovaných oborech nebo máte dostatek peněz tak hurá do toho. Pokud ovšem nemáte zkušenosti ani z cukrařiny ani ze zaměstnávání lidí a peněz máte tak akorát, tak předtím varuju. Zaměstnanci Vás budou vodit za nos a vy pak spláčete nad výdělkem.
17. 10. 2016 15:58:42
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230609
marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
17. 10. 2016 16:18:16
saas: Na nějaký speciality z Londýna se ti každý vykašle! Zejména, když Angličani mají úplně strašnou gastronomii. Česká cukrářská klasika je naprostá jistota úspěchu a nejsou to recepty o dvaceti ingrediencích vyráběné jak TNT.
17. 10. 2016 16:18:16
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230608
Tyjo, co za 10k město má nájem 30k?! To zní jak Rychnov, ale tam by zas neseděly ty tržby, 10k je moc pěkný na cukrárnu, těžko říct, zda bych takovým číslům věřil, s tím mají problém i menší restaurace občas.
17. 10. 2016 16:26:56
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230607
cargopro
verified
rating uzivatele
17. 10. 2016 16:30:35
cukrárnička, kavárnička to je dobrý bisnis pokud tomu rozumíš, výroba i přes ulici a třeba i super chlebíčky. Z té tržby co tam mastili vůbec nevycházej, ta je dost žalostná. Ale obávám se, že to je moc malé město, tam se bez zakázek do domu, většího města, firmy (dorty, zákusky,chlebíčky) neobejdeš. Jako chlap bych se do toho bez vyučení vůbec nepouštěl, všechno stojí a padá zřejmně na té paní. Na tak malé měso je nájem přes 30 tis darta. Tam bych rozhodně smlouval, ono v podstatě moc možností komu to pronajat asi nebude.
17. 10. 2016 16:30:35
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230606
dusivk
verified
rating uzivatele
(4 hodnocení)
17. 10. 2016 19:23:20
Na zákuscích z maragrínu se nedá zbohatnout. Zato za poctivý koláč z másla a pravou šlehačku ze smetany, ne ze spreje, ti lidi ruce utrhnou. Stejně tak za horkou čokoládu poctivé dělanou, ne ze sáčku, jako to mají v Nové Bystřici ;)
17. 10. 2016 19:23:20
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230605
saas
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
18. 10. 2016 00:25:49
marat: možná si do Londýna napřed zajeďte. Najdete tam skvělou gastronomii z celého světa. Jde o inspiraci ne slepé převzetí, cestovat by mělo víc českých restauratérů,
18. 10. 2016 00:25:49
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230604
Tirasa
verified
rating uzivatele
18. 10. 2016 10:11:40
Napsal dusivk;1332383
Na zákuscích z maragrínu se nedá zbohatnout. Zato za poctivý koláč z másla a pravou šlehačku ze smetany, ne ze spreje, ti lidi ruce utrhnou. Stejně tak za horkou čokoládu poctivé dělanou, ne ze sáčku, jako to mají v Nové Bystřici ;)
Přesně. První co mě napadlo. Může to mít klidně komunistický design, ale když tam budou dobré zákusky, ráda tam zajdu. Počítala bych s tím, že lidi nakupují zákusky i domů - narozeniny, různé oslavy, poutě, hody, slavnosti, Vánoce... Zaměřila bych se na kvalitu a věřím, že by to šlo. My třeba jezdíme pro dort asi 30 km, kolem desítek cukráren, protože to za to stojí.
18. 10. 2016 10:11:40
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230603
trx2010
verified
rating uzivatele
21. 10. 2016 10:48:50
Dělám v gastru téměř dvacet let. A chci vám jen říct že na základě zveřejněných údajů vám nikdo nemůže dát smysluplnou odpověď a nemyslím to nijak zle. Jinak neuvedl jste velikost provozovny, ale 37tis se mi zdá na město o 10tis obyvatelích poměrně dost velký nájem.
Ještě bych se rád zeptal jak jste zjišťoval tu tržbu konkurenční kavárny? Ono udělat na malém městě denně tržbu 30tis je trochu z říše snů.
Napsal Bohata;1332288
Zdravíčko,
hledám nějaké fórum, kde bych si nechal rád poradit. Doufám, že jsem nalezl správně
O co se jedná, v městečku, kde bydlím, se mi naskytla zajímavá příležitost a to, že mohu převzít komerční prostor, kde se nyní nachází cukrárna. Typická, klasicky komunistická cukrárna. Nemoderní styl. Prostor je perfektní, přímo na náměstí. Má vlastní výrobní prostory. Městečko má 10 tis obyvatel, plus aglomerace o vesničky (cca 2 tis obyvatel).
O prostor jednám přímo s majitelem nemovitosti, jelikož není spokojen s nájemníky. Prostory mu totiž ničí a vůbec komunikativně nespolupracují. Proto níže uvedené informace nebudou moc přesné, ale jen co jsem tak zjistil..nemám náhled do účetnictví.
Nynější prostor mají v pronájmu 3 majitelé, dva z nich pracují mimo cukrárnu a jeden se stará o celkový provoz (denně tak 3 hodinky, pak zmizí). Případný zisk si nějak dělí, nevím jak. Denní tržba je cca 10.000 ,-Kč .. Občas třeba jen 7.000,-Kč, ale naopak zase někdy i 17.000 – 20.000,-Kč.
Mají 3 cukrářky na HPP. 1 osobu na HPP jako obsluhu a na vykrytí několik brigádnic.
Plyn 3.100,-/měs
Voda 2.700,-/měs
Elektřinu jsem nezjistil, ale mohlo by to být kolem 3.000,-/měs.
Nájem 37.000,-/měs.
Účetní na vedení s.r.o. – nemám ponětí kolik (musím zjistit) ???
Svoz odpadu – 2.000,-/měs.
Internet – 500,-/měs.
EET - ???/měs.
Jaké mohou být ještě měsíční náklady?
Jak tak počítám, tak mi to přijde ztrátový, ale nevím, bohužel nemohu nahlídnout do jejich účta. Myslím si, že i tržby hodně šidí. Nicméně, kdyby to nešidily a vše řádně přiznávaly, jsou v zisku?
Mám vizi takovou, že kdybych to vzal, tak by byla změna zákusků, kávy a design interiéru. Vše moderně.
Ještě jsem zapomněl dodat, v tomto prostoru se cukrárna provozuje od dávných dob a na náměstí je ještě jeden provoz kavárny, kde mají denní tržby kolem 30tis..
Myslíte si, že to může být ziskuchopné?:-) Nějaké názory?
Děkuji za přečtení a za diskuzi.
21. 10. 2016 10:48:50
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230602
hnidopich
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
21. 10. 2016 11:34:05
Napsal trx2010;1333342
Dělám v gastru téměř dvacet let. A chci vám jen říct že na základě zveřejněných údajů vám nikdo nemůže dát smysluplnou odpověď a nemyslím to nijak zle. Jinak neuvedl jste velikost provozovny, ale 37tis se mi zdá na město o 10tis obyvatelích poměrně dost velký nájem.
Ještě bych se rád zeptal jak jste zjišťoval tu tržbu konkurenční kavárny? Ono udělat na malém městě denně tržbu 30tis je trochu z říše snů.
ono i ty náklady na výšku tržby trošku nesedí ;-)
21. 10. 2016 11:34:05
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230601
grizly007
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
21. 10. 2016 12:06:43
Pokud ta tržba na tak malé město je pravdivá tak to musí být nejvyžranější město ČR :)
21. 10. 2016 12:06:43
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230600
Bohata
verified
rating uzivatele
21. 10. 2016 12:30:18
Napsal trx2010;1333342
Dělám v gastru téměř dvacet let. A chci vám jen říct že na základě zveřejněných údajů vám nikdo nemůže dát smysluplnou odpověď a nemyslím to nijak zle. Jinak neuvedl jste velikost provozovny, ale 37tis se mi zdá na město o 10tis obyvatelích poměrně dost velký nájem.
Ještě bych se rád zeptal jak jste zjišťoval tu tržbu konkurenční kavárny? Ono udělat na malém městě denně tržbu 30tis je trochu z říše snů.
Celá provozovna má cca 170m2. Přímo na náměstí.
Tržbu u konkurenční kavárny jsem zjistil u servírky, která je známá z dětství. Mají i špatnější dny, ale většinou pod 20tis nejdou.
Na place mají denně 3-5 servírek + 2 cukrářky.
21. 10. 2016 12:30:18
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230599
Kurňa, teď mě zajímá ještě víc, co je to za město, nemůžeš alespoň naznačit?
21. 10. 2016 12:38:58
https://webtrh.cz/diskuse/vyplati-se-provoz-cukrarny-kavarny/strana/2#reply1230598
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit