Zadejte hledaný výraz...

Pití čaje

Pepa Ovocák
verified
rating uzivatele
11. 1. 2013 13:03:07
Teplotu nemerim, jen nechavam odstat a odhaduju a podle chuti pristi varku nechavam odlezet dele/kratsi dobu (piju zeleny caje). Ale zajima me zda teplotu merite az po zaliti/preliti. Pripadne o kolik se da pri prelevani zchladit. Teplomer mam akorat jako cidlo u multimetru, ale po x letech piti caje jsem se nedostal k tomu si teploty premerit...
11. 1. 2013 13:03:07
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849314
Jakub Kočí
verified
rating uzivatele
(35 hodnocení)
11. 1. 2013 13:13:46
Já si koupil rychlovarnou konvici, kde si nastavíš i 80°C pro zelený čaj, takže teplota je vyřešená. Spíš mám problém s délkou luhování. Ikdyž chuťově mi to vždycky vychází líp, když to nechám 2x déle než se doporučuje.
11. 1. 2013 13:13:46
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849313
Pepa Ovocák
verified
rating uzivatele
12. 1. 2013 00:50:56
Vzdycky jsem si myslel, ze by voda mela bejt prevarena. Co se tyce "sily" chuti caje, tak urcite doporucuju spis nasypat vice caje nez louhovat delsi dobu. V posledni dobe si obcas caj zvazim (dle navodu cca 6 - 8 g na 0,5l) a pak uz to sypu od oka. Kolik vazi lzicka caje jsem nezkousel, zalezi na caji (gunpowder vs. show mee apod.), bez vahy mozna zkusit vysypat celej pytel a rozdelit ho na stejny casti. Kazdopadne si naopak obcas rikam, ze na zelenej caj to mam dost tmavy (mozna bych mohl louhovat kratsi dobu). Prvni nalev samozrejme zalejvam chlanejsi vodou a louhuju kratsi dobu nez ty dalsi (zeleny caje vetsinou dle nalady od 1,5 - 2 do 3 minut).
Jinak k mym dlouhodobe nejoblibenejsim patri jednoznacne Lung Ching...
12. 1. 2013 00:50:56
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849312
Voda by se měla určitě převařovat - potvrdilo mi to i pár čajovníků.
12. 1. 2013 02:27:02
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849311
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
12. 1. 2013 07:54:12
s tim prevarenim vody to nema prakticky zadny realny zaklad, vetsina vysvetleni co jsem cetl je z hlediska chemickeho uplne nesmyslna, ale je pravda, ze neexistuje cajovna ci cajovy znalec co by vodu neprevaril a pak radeji nenechal pet minut odstat a zchladnout - nemyslim si ale ze ej to pro jakykoliv jiny duvod nezli tradice :)
12. 1. 2013 07:54:12
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849310
Momentalne nechavam zeleny caj japonsku senchu a kabuse luhovat prvy zalev okolo 45 sec .
Doteraz sa mi to stale podarilo preluhovat ked som to nechaval nad 1 min a to vodu mam ochladenu dost :)
Na japonske caje treba ist s maximalnym citom :)
12. 1. 2013 11:01:48
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849309
Slanecek
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
12. 1. 2013 19:36:39
Vodu vždycky převařuji. Ono mě to vlastně nijak nebrzdí, protože ji nejdřív naliju do konvičky, aby se konev ohřála, potom do hrnku, aby voda zchladla. Čekám cca minutu a pak zalévám lístky. O žádné velké zdržení nejde. Jak dávkujete senchu? Já tím „vystelu“ celou kyushu a luhuji 45 vteřin při 65 °C.
12. 1. 2013 19:36:39
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849308
Bylinky, bylinky, bylinky. :)
V podstatě pořád zalévám nějaké bylinky mixnuté se sypaným černým čajem...
Vodu určitě převařit. Ani nevím proč, ale je to vyzkoušené - Čaj zalitý nepřevařenou vodou bych nepil.
15. 1. 2013 09:47:43
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849307
Pepa Ovocák
verified
rating uzivatele
15. 1. 2013 17:09:04
Jeste me napada otazka kolik toho zelenyho caje vypijete za den? Vcera jsem zvladnul kolem 2,5l (2 x 3 0,5 l nalevy cinskyho zelenyho)...
15. 1. 2013 17:09:04
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849306
Jakub Kočí
verified
rating uzivatele
(35 hodnocení)
15. 1. 2013 20:53:07
Denně už několik let taky dávám 2.5 - 3l různých zelených čajů. Ale vždycky v BIO kvalitě.
15. 1. 2013 20:53:07
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849305
JerryBestie
verified
rating uzivatele
(16 hodnocení)
15. 1. 2013 21:31:53
Hmm, jste borci. :)))))))
Já si dám do rychlovarky vodu, hned jak to má kilo, tak do toho hodím jeden Pickwick z Globusu a nechám to louhovat. Protože na to většinou zapomenu, tak to vyndám po 30 minutách a protože je to už vlahé, dám to na ex. Jo a občas k tomu zakousnu Miňonku.
Ale vcelku mi to chutná. :D
15. 1. 2013 21:31:53
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849304
petrx
verified
rating uzivatele
(8 hodnocení)
20. 1. 2013 11:09:40
Napsal Slanecek;890490
Chutná někomu matcha?
A jakou má vlastně matcha chuť?
Byla mi dnes doporučena, našel jsem si dodavatele:
http://www.salviaparadise.cz/matcha-organic-p-504.html?baleni=200
a popis zní lákavě:
Matcha obsahuje největší množství antioxidantů, doposud naměřené v potravinách.
Přípravy čaje matcha začínají několik týdnů před sklizní, kdy se čajové keře zakrývají plachtou a zatemňují. Následkem nedostatku slunečního záření listy tmavnou a produkují tmavší odstín zelené. Právě v této době vzniká největší obsah aminokyselin a antioxidantů. Čaj se díky aminokyselinám stává sladší. Nejlepší čajové lístky jsou při sklizni vybírány ručně a zpracovávají se v pěti krocích – páření – sušení – třídění – mletí na žulových kamenech.. Před mletím jsou z čaje odstraněny všechny žilky, samotné mletí na nejemnější prach probíhá tempem 40g za hodinu. Dojde tak k dokonalému rozrušení membrán buněk v čaji a tím maximální vstřebatelnosti aminokyselin a antioxidantů. Z čaje neuniknou žádné látky tak jako při nálevu, jelikož konzumujeme pěnu i s čajovými lístky.
Popíjení čaje matcha vnáší energii pro tělo i mysl. Narozdíl od ostatních čajů má matcha díky zatemňování vedle kofeinu i vysoký obsah teofylinu, který prodlužuje stimulační účinek až na 6 hodin. Vzhledem k obsahovým L-theaninových aminokyselinám doplňuje energii, tudíž kofein po odeznění účinku nevyčerpává, tak jako u kávy.
Matcha má výbornou sladce smetanovou naturální chuť, z které je cítit příroda japonských svahů.Díky přípravě pouze do misky a úplnému rozpuštění čajového listu, vydrží i malá váha čaje velmi dlouho.
Příprava: Matcha má svůj zcela specifický typ přípravy. Připravuje se pouze do misky – ČAVAN, do které vložíme dvě až 3 vrchovaté bambusové lžičky – ČAŠAKU. Zalejeme vodou o teplotě max. 75 °C a našleháme bambusovou metličkou – ČASEN do nefritové pěny. Pěna po chviličce zhouste díky nabobtnání membrán čajového listu a matcha je připravena k podávání.
V domácích podmínkách a bez propriet se čaj připraví v širokém hrnečku, přidáním 100ml 75 °C vody a našleháním malou kvedlačkou.
Ale jak dosáhnout bez termostatu vodu o teplotě 75°C?
Napadá mě jedině vzít část vody po převaření (tj. přesně 100°C) a smíchat ji s vodou o teplotě místnosti (řekněme 22°C, možno změřit teploměrem v místnosti)
Množství dle vzorce
V100 == ((T*V) - (Tm*V))/(T100 - Tm)
kde
V ... celkový objem vody
V100 ... objem vody o teplotě varu (objem vody o teplotě místnosti činí V - V100)
T ... teplota, které chceme dosáhnout (tj. 75°C)
Tm ... teplota místnosti
T100 ... teplota varu (tj. 100°C)
20. 1. 2013 11:09:40
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849303
TB
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
20. 1. 2013 12:51:32
To už je hotová alchymie. Možná by bylo snadnější si jednou půjčit teploměr, uvařit v konvici určité množství vody a pak změřit za jak dlouho voda vychladne na 75 stupňů. Nemůže to trvat dlouho.
20. 1. 2013 12:51:32
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849302
teplomer stoji 300 tak ho kup a budes mit pokoj
20. 1. 2013 13:26:06
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849301
Riedl
verified
rating uzivatele
20. 1. 2013 13:36:26
no není to tak hrozný, prostě tu vodu nenaleješ horkou, ale pouzžiješ chladítko.. nicméně matcha podle mě rozhodně není čaj pro začátečníka.. můj osobní názor je, že chuťově je to extrémní verze senchy..
20. 1. 2013 13:36:26
https://webtrh.cz/diskuse/piti-caje/strana/6#reply849300
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit