Zadejte hledaný výraz...

Má zamestnávateľ právo siahnuť na tringelty?

hladamegrafikov
verified
rating uzivatele
5. 1. 2013 09:11:03
Ja len dopisem ze napr ani zamestn. mcdonaldu nemozu brat tringelt...a druhy priklad na slovensku COOP jednota kontroluje pokladne a nemozu tam mat navyse alebo menej ..pokial to tak je dostavju pokutu
5. 1. 2013 09:11:03
https://webtrh.cz/diskuse/ma-zamestnavatel-pravo-siahnut-na-tringelty/strana/3#reply848437
Arkor
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
5. 1. 2013 09:30:48
Správně má fungovat princip buď ten, že zákazník dá spropitné a:
a) číšník si je nechá protože zaměstnavatel mu dává malý plat, jelikož počítá s tím, že zbytek si vybere na spropitném (typické třeba v Turecku)
b) číšník spropitné přidá někam do kasy jako příjem zaměstnavatele, ten mu ovšem poskytuje takovou mzdu, aby to odpovídalo cca základu + spropitné za měsíc.
Dále k případům, kdy řešíte, že je to za obsluhu, a co za to, že Vám jídlo chutnalo, atmosféra byla příjemná, vybavení bylo, jak byste si představovali....to byste si měli před odchodem nechat nastoupit personál, a dát kousek obsluhe, protože byla rychlá a kvalitní, další spropitné kuchaři za dobré jídlo, atd.....
Pak je tedy spravedlivější postup, pokud se všechna dýška sbírají na jedno místo a na konci směny si je všichni lidé, co se ten podíleli na obsluze, rozdělí.
A pokud je někdo z tohoto řetězu pomalejší a veze se na výkonech ostatních, tak je to sice pro Vás koule na noze, ale moc s tím nenaděláte. Je to tak všude a je to záležitost zaměstnavatele, maximálně by bylo pak na snadě ho na tento nedostatek upozornit, aby si situaci sám vyřešil.
5. 1. 2013 09:30:48
https://webtrh.cz/diskuse/ma-zamestnavatel-pravo-siahnut-na-tringelty/strana/3#reply848436
Pro ty, kdo nemají problém s angličtinou, nabízím krátký výlet do historie spropitného http://www.nytimes.com/2008/10/12/magazine/12tipping-t.html. Připomínám, že spropitné (nebo tringeld) nikdy nepatřilo majiteli zařízení, ale obsluhujícímu personálu, který, pokud si ze své praxe pamatuji, se o něj při denní uzávěrce spravedlivě dělil. Jde o praxi hluboce zažitou a fakt, že z těch peněz nevidí stát ani haléř, považuji za správný.
5. 1. 2013 09:56:06
https://webtrh.cz/diskuse/ma-zamestnavatel-pravo-siahnut-na-tringelty/strana/3#reply848435
Bacon
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
5. 1. 2013 11:00:15
I podle mě je rozdělení spropitného po směně samozřejmé. Dokonce jsem kdesi viděl, slyšel, že se dělí i mezi kuchaře a ostatní personál.
5. 1. 2013 11:00:15
https://webtrh.cz/diskuse/ma-zamestnavatel-pravo-siahnut-na-tringelty/strana/3#reply848434
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit