Zadejte hledaný výraz...

AdSense od roku 2010

Napsal duben;435814
Pokud mas Adsense na webu od 1.1.2010 tak jsi mel dnes 15.1. posledni den kdy jsi mel sanci se registrovat jak ti uklada zakon. 18.1. to bude uz pozde, takze mozna budes platit penale.
Faktura z 8.ledna je bez DPH pokud jsi jeste nebyl platce DPH, vystavovat faktury vcetne DPH smis az od chvile kdy dostanes potvrzeny papir s kulatym razitkem na kterem bude datum a tvoje DIC. Od te doby jsi platce dane, do te doby nejsi.
Diky moc. Ty penale budou jak velke a z ceho se budou odvijet?
---------- Doplňující příspěvek odeslán v 17:53 ----------
a co kdyz zmenim cislo uctu v adsense, kde mam neco pres 15 EURO...zrusim ucet, zbytek penez se posle na muj udany ucet, ktery patri firme, ktera DPH odvede od adsense.
Musim porad byt platcem DPH, projde to? :D Zkousim vse mozne :rolleyes: Jako ze dan, doklad udela za me jina firma.
15. 1. 2010 17:51:01
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421769
duben
verified
rating uzivatele
(50 hodnocení)
15. 1. 2010 18:11:41
Napsal vecerapl;435825
Diky moc. Ty penale budou jak velke a z ceho se budou odvijet?
---------- Doplňující příspěvek odeslán v 17:53 ----------
a co kdyz zmenim cislo uctu v adsense, kde mam neco pres 15 EURO...zrusim ucet, zbytek penez se posle na muj udany ucet, ktery patri firme, ktera DPH odvede od adsense.
Musim porad byt platcem DPH, projde to? :D Zkousim vse mozne :rolleyes: Jako ze dan, doklad udela za me jina firma.
Takovej oser pro 15 EUR? ... Zmenis ucet, ale porad bude Google evidovat penize na tve jmeno, myslis ze pri kontrole reverse charge se na to neprijde?
Druha otazka je do souteze o lenost ... nebud linej, cislo na financni urad snadno najdes, zavolej jim a zeptej se. Oni nemaji jednotny cenik, ja to netusim a nekdy se da jen pozadat o prominuti kdyz je to par dni mozna z toho nebudou delat vedu.
Jinak jako vzdy, misto abyste jako "podnikatele" pohnuli vlastni prdeli a dojeli se na FU zeptat, poradit se co s tim, nebo si zaplatili konzultaci ucetni, budete radsi psat na forum kde spousta lidi pise co si mysli, spousty domenek a vy to pak berete za bernou minci. Jenze za chyby neplati zadny diskusni "expert" ale ty jako odpovedna osoba. Takze pusu mas, mluvit asi umis, financni urad te nekousne, ucetni ti rada poradi kdyz ji to zaplatis a budou to kvalifikovane rady.
Jeste dodatek, pokud chces kvalifikovanou radu, manzelka je ucetni, muzes si treba domluvit konzultaci po telefonu nebo osobne, samozrejme dle jejiho hodinoveho ceniku. Platis za kazdou zapocatou hodinu a pripadne cas na cestu a km.
15. 1. 2010 18:11:41
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421768
Napsal vecerapl;435782
Me spise zajima, kdyz vystavim faktury rekneme 8.ledna a diky adsense musim prejit na DPH, coz dnes nestihnu a asi tam zajdu po nedeli :( Tak z faktur z toho 8.ledna...musim z techto faktur odvezt 20% ? Jde o to, ze na urad pujdu treba prave 18.ledna.
Sorry, plátcem jsi se stal prvním dnem poskytnutí služby ekonomickému subjektu v jiném stítě EU od 1.1.2010. Takže pokud jsi měl na svých webech AdSense ještě 1.1.2010, tak jsi plátcem od 1.1.2010, ať chceš nebo nechceš, ať se pujdeš registrovat včas nebo pozdě, i kdyby ses neregistroval vůbec. Prostě jsi do toho spadl přes všechna upozornění které jsi si tady nebo jinde mohl přečíst.
Takže všechny služby, které jsi poskytnul od 1.1:2010 včetně už podléhají DPH a musíš z nich odvést státu DPH.
Je jen tvoje věc a tvoje riziko, jestli se tento fakt rozhodneš ignorovat nebo ne.
15. 1. 2010 20:07:05
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421767
Napsal Yardos;435921
Takže všechny služby, které jsi poskytnul od 1.1:2010 včetně už podléhají DPH a musíš z nich odvést státu DPH.
Preco to tak hovoris, ako by mal zaplatit nieco naviac?
To nie je pravda, je to len formalita, ze sa musis stat platcom DPH, pretoze v skutocnosti o nic viac nezaplatis.
15. 1. 2010 22:22:21
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421766
Václav Hodek
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
16. 1. 2010 00:36:37
Napsal vecerapl;435825
Nikoho nezajímá číslo účtu, ale podnikatelský subjekt, který službu poskytuje. Pokud google uvede a jakože uvede tvoje jméno, tak jsi ty povinen stát se plátcem i když máš účet třeba na kajmanech. Pochybuju, že někdo bude řešit, kam peníze odešli, resp. možná ano, ale to nic nemění na tom, že ty jsi poskytl službu.
---------- Post was amended at 0:44 ----------
Napsal Peter888;435973
Preco to tak hovoris, ako by mal zaplatit nieco naviac?
To nie je pravda, je to len formalita, ze sa musis stat platcom DPH, pretoze v skutocnosti o nic viac nezaplatis.
To si děláš legraci, že? Plátce DPH má spoustu věcí jinak počínaje zákonným předpisem toho co má být na daňových dokladech (neplést s účetními doklady od neplátce) a má povinnost odvádět státu DPH.
Možná nezaplatí nic navíc ze služeb poskytnutných do členských států nebo třetích zemí, ale to nic nemění na tom, že je povinen toto DPH odvést! Formálně je toto DPH určeno, ale současně se na něj vztahuje možnost odpočtu.
Navíc status plátce DPH ovlivňuje i vnitrostátní obchody a je tedy povinen odvádět DPH z těchto obchodů.
16. 1. 2010 00:36:37
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421765
Napsal vaclav.hodek;436029
Nikoho nezajímá číslo účtu, ale podnikatelský subjekt, který službu poskytuje. Pokud google uvede a jakože uvede tvoje jméno, tak jsi ty povinen stát se plátcem i když máš účet třeba na kajmanech. Pochybuju, že někdo bude řešit, kam peníze odešli, resp. možná ano, ale to nic nemění na tom, že ty jsi poskytl službu.
---------- Post was amended at 0:44 ----------
Navíc status plátce DPH ovlivňuje i vnitrostátní obchody a je tedy povinen odvádět DPH z těchto obchodů.
A ako ovplyvnuje?
To nie je pravda, aspon u nas na Slovensku.
Ak si zaregistrovany ako platca DPH podla §7a, tak sa na vnutrostatne obchody nic nemeni.
16. 1. 2010 10:38:42
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421764
Václav Hodek
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
16. 1. 2010 11:27:28
Napsal Jano99;436162
A ako ovplyvnuje?
To nie je pravda, aspon u nas na Slovensku.
Ak si zaregistrovany ako platca DPH podla §7a, tak sa na vnutrostatne obchody nic nemeni.
Slovenský zákon o DPH, § 7a, ods 2:
Ak zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom a ktorá má v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle zdržiava, dodáva službu, pri ktorej je miesto dodania podľa § 15 ods. 1 v inom členskom štáte a osobou povinnou platiť daň je príjemca služby, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň pred dodaním služby; žiadosť o registráciu pre daň táto zdaniteľná osoba nepodáva, ak je registrovaná pre daň podľa § 7.
§ 15, ods 1
Miestom dodania služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto, kde má táto osoba sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná prevádzkarni zdaniteľnej osoby, miestom dodania služby je miesto, kde má táto osoba prevádzkareň. Ak zdaniteľná osoba, ktorá je príjemcom služby, nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jej bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.
Závěr: Stejně jako u nás platí to, že se prostě staneš plátcem DPH.
Pokud jsi plátcem DPH, tak prostě platíš DPH ze všech obchodů včetně těch vnitrostátních. Případně uveď paragraf, který říká, že to tak není a že jsi jen plátcem DPH z obchodů s členskými státy. Číst celé znění vašeho zákona o DPH nebudu.
16. 1. 2010 11:27:28
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421763
Diky za informaci a chapu, ze ucet je vedeny pod mojim jmenem platce, ale toto jmeno jsem jeste pred 15.lednem zmenil na jmeno platce DPH a zmenil i ucet. Ikdyz v roce 2009 to bylo na me jmeno, zacatkem ledna jsem zmenil celou adresu i jmeno.
Tak ze ikdyby penize poslali na jiny ucet, tak to budou zrejme posilat s evidenci na to moje zmenene jmeno. Tudis moje jmeno tam nefiguruje a penize ani neprijdou na muj ucet. Na vic ucet pri tomto hned zrusim a chteji 10 euro, tak ze asi poslou jen par kacek
16. 1. 2010 13:03:24
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421762
Informoval jsem se na finančním úřadě v Brně (jeden z největších v republice).
Bylo mi řečeno, že už mají jeden případ, kdy kvůli platbám z Irska chce člověk přejít na plátcovství DPH. Nevědí si s tím prý rady, tak se dotazovali na ministerstvo financí jak to doopravdy je a zda-li je nutno být plátcem dph. Ministerstvo jim zatím neodpovědělo.
Co z toho plyne? Tři věci.
Zaprvé....Jednak je možné že si to tady vykládáme špatně, protože pokud ministerstvo financí 15 dní mlčí a finanční úřad neví, tak to nebude taková jasnačka jak se to tady jeví.
A zadruhé.... prostým výpočtem, jsem dospěl k tomu, že pokud se v Brně (na jednom ze čtyř úřadů) přihlásil doposud k placení DPH jen jeden člověk, tak to v celé republice bude cca 200 lidí. Zkusil jsem to pro zajímavost spočítat (sice s jistou statistickou chybou) a vyšlo mi, že je to cca 1,5 procenta podnikatelů, kteří jsou neplátci dph, mají web a na něm adsense. Takže buď o tom většina lidí neví, nebo na to prdí, nebo si to vykládáme špatně a zbytečně si přiděláváme starosti.
A konečně zatřetí.... pro mě osobně z toho plyne to, že se stejně plátcem dph chci stát, jelikož moje webové aktivity stále spíše peníze polykají a proto je pro mě snazší neplatit daň na straně výdajů a platit ji raději na straně přijmů, protože ty zatím nejsou tak veliké a i kdyby byly, tak mě dvaceti procentní zdanění nezabije, i když o jeho nevýhodnosti asi není u malých živnostníků pochyb.
17. 1. 2010 23:20:52
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421761
Michal Urva
verified
rating uzivatele
(16 hodnocení)
18. 1. 2010 03:48:44
Napsal vaclav.hodek;436208
Slovenský zákon o DPH, § 7a, ods 2:
Ak zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom a ktorá má v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle zdržiava, dodáva službu, pri ktorej je miesto dodania podľa § 15 ods. 1 v inom členskom štáte a osobou povinnou platiť daň je príjemca služby, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň pred dodaním služby; žiadosť o registráciu pre daň táto zdaniteľná osoba nepodáva, ak je registrovaná pre daň podľa § 7.
§ 15, ods 1
Miestom dodania služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto, kde má táto osoba sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná prevádzkarni zdaniteľnej osoby, miestom dodania služby je miesto, kde má táto osoba prevádzkareň. Ak zdaniteľná osoba, ktorá je príjemcom služby, nemá sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň, miestom dodania služby je jej bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava.
Závěr: Stejně jako u nás platí to, že se prostě staneš plátcem DPH.
Pokud jsi plátcem DPH, tak prostě platíš DPH ze všech obchodů včetně těch vnitrostátních. Případně uveď paragraf, který říká, že to tak není a že jsi jen plátcem DPH z obchodů s členskými státy. Číst celé znění vašeho zákona o DPH nebudu.
Blbost!!! Ak sa slovak zaregistruje ako platca podla paragrafu 7 alebo 7a vo vnutrostatnych obchodoch sa platcom nestava!!! Iba ked ob hoduje s inym clenskym statom uvadza na fakturach IC DPH a pod. V podpise mam odkaz na podrobny clanok k danej tematike.
18. 1. 2010 03:48:44
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421760
Napsal MichalU;437313
Blbost!!! Ak sa slovak zaregistruje ako platca podla paragrafu 7 alebo 7a vo vnutrostatnych obchodoch sa platcom nestava!!! Iba ked ob hoduje s inym clenskym statom uvadza na fakturach IC DPH a pod. V podpise mam odkaz na podrobny clanok k danej tematike.
Slovenský zákon o DPH jsem ještě neprocházel, ale to co tvrdíš (respektive co tvrdí tvůj zdroj) je dost podivné. V Česku a v ostatních státech EU platí, že buď si plátce DPH anebo nejsi plátce DPH se vším, co s tím souvisí. Jakmile jsi plátce, tak všechna tvoje zdanitelná plnění, ať jde o tuzemsko nebo cizinu, podléhají DPH.
  • U plnění v tuzemsku DPH vypočítáš, přidáš k ceně a odvedeš státu ty.
  • U plnění mimo tuzemsko je důležité jestli je příjemcem ekonomický subjekt nebo konečný spotřebitel.
    • Ekonomický subjekt: tahle povinnost spočítat DPH a odvést státu je u příjemce služby a ty si k ceně nic nepřipočítáš.
    • Konečný spotřebitel: DPH vypočítáš, přidáš k ceně a odvedeš státu ty, stejně jako u plnění v tuzemsku.
Tohle opravdu platí ve všech zemích Unie které se řídí směrnicemi Unie. Takže mi připadá zvláštní, že by to na Slovensku bylo jinak. Bylo by dobré, kdyby jsi svoje tvrzení podpořil odkazem na příslušný paragraf slovenského zákona o DPH. Až se tě finanční úřad zeptá, proč neplatíš DPH, tak ti asi článek na blogu v argumentaci nepomůže, ale odkaz na zákon ano.
18. 1. 2010 08:10:31
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421759
Václav Hodek
verified
rating uzivatele
(9 hodnocení)
18. 1. 2010 10:34:27
Napsal MichalU;437313
Já se s tebou přece nehádám. Nechci tu tvrdit, že nemáš pravdu. Chtěl jsem jen odkaz na paragraf, který to říká, abych si mohl přečíst, jak to máte. Z toho znění par. 7 a 7a to není moc zřejmé a naopak bych řekl, že z toho jasně vyplývá, že jsi proste plátce DPH, ale ten váš zákon o DPH jsem trochu proletěl a asi máš pravdu, že to tak je. Je tam rozlišovaný plátce a plátce del par. 7 a 7a, pričemž skutečně je tam veden jen v souvislosti se zahraničním obchodem.
---------- Doplňující příspěvek odeslán v 10:41 ----------
Napsal Přemek;437267
Informoval jsem se na finančním úřadě v Brně (jeden z největších v republice).....
Ono to je taky tím, že je na to nikdo pořádně neinformuje a hlavně to není obvyklé. Většina drobných podnikatelů nedodává do evropské unie a pokud dodává, je už dávno plátce DPH. Tento problém se skutečně týká hlavně v podstatě jen několika firem v oblasti IT, které ještě nejsou plátci DPH.
Pak si vem, že lidi buď nepřiznávají adsense vůbec, nebo ho zrušili nebo pozastavili reklamy a nebo o tom neví. Takže bych skutečně řekl, že se k DPH půjde registrovat pouze zlomek těch, co tyto věci provozují.
Ještě jsem se na to ptal účetní a ta dokonce říkala, že snad ani člověk nemusí být plátcem, pokud to druhá strana nevyžaduje, ale detaily neznám ani mě nezajímali. Říkal to člověk, co školí nové DPH normálně na odborných seminářích, tak zkusit případně zjistit.
18. 1. 2010 10:34:27
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421758
naniccz
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
18. 1. 2010 10:43:55
Přemek: Sice nejsem z Brna, ale když jsem se registroval k DPH, tak jsem se neptal, ani jsem neuváděl jako důvod příjmy z Irska. To znamená, že úřednice vůbec netuší, proč jsem se registroval. Takové případy budou jistě i v Brně, takže ta statistiky může být zkreslená.
18. 1. 2010 10:43:55
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421757
Napsal naniccz;437401
Přemek: Sice nejsem z Brna, ale když jsem se registroval k DPH, tak jsem se neptal, ani jsem neuváděl jako důvod příjmy z Irska. To znamená, že úřednice vůbec netuší, proč jsem se registroval. Takové případy budou jistě i v Brně, takže ta statistiky může být zkreslená.
Tak to mě se v Brně na důvod ptali, protože je tam rozdíl v tom, jestli se necháš přeregistrovat na plátce dobrovolně, nebo povinně. Tuším že je rozdíl v tom, po jaké době se můžeš navrátit k neplátcovství, ale jistě to nevím.
Nicméně myslím že platí že drtivá většina se na to vyprdne, protože jinak by finanční úřady evidovali asi podstatně víc změněných plátcovství, což se například v Brně neděje (ptal jsem se na to).
Také mi sice potvrdili, že bychom měli být plátci dph, ale s novelou platnou od 1.1.2010 nemají zatím zkušenosti, protože na ni ještě nebylo školení, takže trochu také vaří z vody a spíš ej to založený na jejich dobré obecné znalosti legislativy naší i států EU.
18. 1. 2010 13:51:09
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421756
A ejště mi na finančním úřadě také lehce vysvětlili, jak je to s hranicí přijmů 20 000, pod kterou člověk nemusí daně řešit....
Je tam háček v tom, že to musí být příjem z nahodilý. A to adsense na webu není. Respektive se to na adsense může vztahovat, ale to by ho člověk musel mít na webu jen občas. Asi tak jako když někdo někomu prodá třikrát doroka pytel brambor, pšenici a pět slepic. Pokud by ale prodával pytel brambor každé tři dny a měl z toho stabilní příjem, tak už to taky není nahodilá činnost, nebo jak se to oficiálně jmenuje. Takže pozor na to webaři :-)
18. 1. 2010 13:56:46
https://webtrh.cz/diskuse/adsense-od-roku-2010/strana/27#reply421755
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit