Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak napsat přehlasované U na klávesnici

Přehlasované U v českém jazyce běžně nepoužíváme. Avšak v cizích jazycích, především v němčině, se s tímto písmenem setkáváme častěji. Pokud pracujete s německým textem, je užitečné vědět, jak napsat na klávesnici písmeno ü, a to buď přímo nebo pomocí ASCII kódu.

Zápis přehlasovaného U nejjednodušším způsobem: Nejsnazší cesta k napsání ü je použít kombinaci dvou kláves na klávesnici. Na levé straně od klávesy Enter najděte klávesu ¨ a stiskněte ji. Poté stiskněte klávesu U. Tím získáte přehlasované Ü.

Postup: stiskněte klávesu ¨ a následně klávesu U.

Tento postup lze použít i pro ostatní samohlásky, pokud chcete v textu použít jejich přehlasovanou formu. Stejným způsobem můžete napsat přehlasované Ä, Ë, Ï, Ÿ nebo Ö.

Jak napsat přehlasované U pomocí ASCII kódu: Alternativní možností je použití ASCII kódu. Držte levý Alt a na numerickém bloku napište číslo 0252.

Postup: levý Alt + 0252.

Pro psaní velkého přehlasovaného U můžete před kombinací levého Alt + 0252 stisknout klávesu Caps nebo použít kombinaci levého Alt + 0220 pro přímý zápis velkého Ü.

Postup: levý Alt + 0220.

Jak napsat přehlasované U v HTML a Unicode: V určitých případech, zejména při programování nebo tvorbě webu, může být užitečné znát zápis přehlasovaného U pomocí HTML nebo Unicode. V tabulce níže jsou uvedeny všechny možnosti zápisu.

Malé ü Velké Ü
ü ; Ü ;
U+000FC U+000DC

Vydáno
24. 2. 2024
Kategorie
Tagy