Zadejte hledaný výraz...

Odvětví letecké dopravy bude po krizi menší a opatrnější

Odvětví letecké dopravy bude po krizi, kterou způsobila pandemie koronaviru, menší a opatrnější. Prohlásil to v pondělí generální ředitel Mezinárodního sdružení leteckých dopravců (IATA) Willie Walsh. Pochybuje také, že se letecké společnosti v blízké budoucnosti pokusí expandovat prostřednictvím akvizic.

Pandemie ochromila celé odvětví leteckého průmyslu. Mnohé společnosti po celém světě mají stále většinu letadel na zemi a letiště zejí prázdnotou kvůli cestovním omezením, jež negativně ovlivňují poptávku.

„Bude to menší odvětví. Nedojde k obnovení všech kapacit,“ řekl Walsh v rozhovoru, který byl zveřejněn v pondělí. Poukázal také na fakt, že části flotil jsou již po termínu „životnosti“, byly staženy z provozu a zaměstnanci byli propuštěni nebo umístěni do vládních programů podpory pracovních míst, tzv. kurzarbeitu.

„Bude to opatrnější odvětví. Neočekávám, že budeme svědky aktivit, jako jsou fúze a akvizice. Zejména proto, že lidé si budou hlídat hotovost, kterou mají.“ uvedl Walsch, bývalý ředitel společnosti IAG, vlastník British Airways. Dodal, že mnozí považují utrácení hotovosti za příliš riskantní. Domnívá se však, že dojde ke konsolidaci leteckých společností, které sníží svůj provoz, ale některé zřejmě čeká bankrot. „Leteckým společnostem bude nějaký čas trvat, než opraví své rozvahy,“ uvedl.

IATA uvádí, že se globální poptávka po cestování na předpandemickou úroveň v roce 2019 vrátí až v roce 2024. I když letecké společnosti, které přežijí, vyplní mezery, které zanechají ty, které selžou, budou muset být opatrné pokud jde o to, jak rychle obnovit své aktivity, upozornil Walsh. „Letecké společnosti nebudou schopny v krátkém čase riskovat provozování nerentabilních tras,“ řekl.

Walsh si však nemyslí, že krize podkopala obchodní modely leteckých společností, jako jsou například modely regionálních nebo nízkonákladových dopravců. „Nic nezměnilo konkurenční povahu tohoto odvětví,“ dodal.

Dále čtěte:

Ztráta letecké společnosti EasyJet se prohloubila

Pandemie stáhla Ryanair do miliardové ztráty

Zdroj: Reuters; IATA


Vydáno
24. 5. 2021
Tagy