Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Nejlepší warez fóra

Možná termín warez slyšíte úplně poprvé, ale také je dost dobře možné, že se s ním setkáváte den co den. Jsou skutečně warez fóra nelegální? Co všechno na nich najdete, a která jsou ty nejlepší z nich?

Co je warez?

Warez je v počítačovém slangu slovem, které označuje autorská díla, s nimiž je nakládáno nelegálně, je tedy porušeno autorské právo. Vzniklo z anglického slova wares (česky zboží), které pravděpodobně má co do činění se slovem softwares. Lidé, kteří jakkoliv s warezem pracují, jsou považování za piráty, neboť právě ti se starají o to, aby bylo autorské dílo rozšířeno mezi veřejnost.

Většinou vše probíhá následujícím způsobem:

  1. Nejprve se čeká na vydání nějaké dlouho očekávané verze komerčního softwaru.
  2. Protože je ale warezová komunita velmi široká, většinou získá novou verzi softwaru ještě předtím, než je oficiálně uvedena na trh.
  3. Software je následně poslán programátorovi, crackerovi, chcete-li, který je schopný ze softwaru odstranit ochranu proti kopírování.
  4. Jakmile je tato ochrana odstraněna, software se předá takzvanému kurýrovi, který ho rozšíří do všech možných FTP serverů.

Warez fóra se sice považují za nelegální, ale z právního hlediska tomu tak ve skutečnosti úplně není, jelikož uživatelé vkládají všemožný obsah, který ne vždy autorská práva porušuje. Navíc provozovatel warez fóra sám nic nevkládá.

Rizika stahování z neověřených zdrojů

Všichni známe internetové stránky, jako jsou uloz.to, czshare.com, dataport.cz, odkud stahujeme filmy, klipy, e-booky, nebo je tam případně nahráváme. Jenže na těchto stránkách mají soubory krycí názvy, u nichž nikdy nemáte jistotu, co se pod nimi ve skutečnosti skrývá. Mnohdy mohou soubory obsahovat viry, kterých se pak jen tak nezbavíte, zato snadno můžete přijít o všechna možná hesla.

Od komunity na Warez fórech se ale dozvíte všechno, co o daném souboru potřebujete vědět ještě předtím, než soubor stáhnete a otevřete. Předtím, než tak skutečně uděláte, je lepší si vždy ověřit kontrolní součet. O co jde?

Kontrolní součet slouží k ověření staženého souboru z hlediska toho, jestli s ním někdo nemanipuloval a nepřidal do něj škodlivý kód, který by váš počítač mohl zavirovat. Metod součtů je hned několik, ale nejznámější je MD5 a SHA:

  • MDR (message digest) je hashovací funkce a má 128 bitový výstup
  • algoritmus SHA-1 vytvořila americká NSA (Národní bezpečnostní agentura); funguje podobně jako MD5, ale je o něco delší; má 160 bitů
  • SHA-2 se vyskytuje ve dvou variantách – SHA-256 a SHA-512; čísla určují délku výsledku v bitech
  • existuje taktéž algoritmus SHA-3, který má při běhu na procesoru Core 2 rychlost 13 cyklů na jeden bajt

Která jsou ta nejlepší warez fóra?

Jen na českém internetu jich najdete bezpočet. Mezi ty nejoblíbenější a nejnavštěvovanější patří:

  • Warforum.cz
    • najdete zde naprosto všechno. Staré černobílé filmy i nejnovější alba, počítačové hry a grafické aplikace

Než ovšem začnete warez fóra navštěvovat, něco stahovat nebo naopak šířit dál, měli byste také vědět, že vás za to může čekat pár let za mřížemi. Například před devíti lety stanul před soudem moderátor warez fóra, kterého obžaloba obvinila z toho, že během šesti let zveřejnil 2066 děl a způsobil tím škodu držitelům práv ve výši osmdesát milionů korun. Za takový trestný čin můžete jít do vězení až na pět let.


Vydáno
7. 12. 2021
Kategorie
Tagy