Zadejte hledaný výraz...

Nejlepší české fonty, které jsou zdarma

Živí vás psaní? Nebo je psaním vaším koníčkem? Abyste z něj měli ještě větší radost, můžete si do počítače stáhnout krásné české fonty a to zcela zdarma. Kde je najdete?

S diakritikou bývá problém, ale ne vždy

Třeba vás také unavuje stále ten samý font, kterým už píšete několik let v kuse. Chcete v textovém editoru udělat radikální změnu? Stáhněte si písmo či písma, která vás budou skutečně bavit. Jenže ne každé písmo splní všechny vaše představy. Některá jsou velmi drahá, pohybují se v desítkách i stovkách dolarů, jiná ani nelze použít na český jazyk, v němž najdeme háčky a čárky.

Řešení ale přesto existuje. Zapátrejte po vhodném českém fontu na webových stránkách, které fonty poskytují zdarma. Jednou z takových stránek je například i Ceskefonty.cz. Cílem tohoto projektu je shromáždit co nejvíce fontů, které podporují české znaky. Majitel těchto webových stránek samozřejmě všechny fonty shromažďuje z veřejně dostupných zdrojů a zároveň vybírá takové fonty, jež jsou royalty free – tedy volně použitelné k soukromým i komerčním účelům.

Oblíbené české fonty

Times New Roman nebo Arial známe všichni. Pokud si ale chcete nějakým fontem psaní zpestřit, doporučujeme vám vybírat z těch, které patří mezi ty nejoblíbenější. Nebojte se, dají se směle aplikovat i na naši českou diakritiku.

1. Bariol

Toto bezpatkové písmo není nijak zdobné, ale jak se říká, v jednoduchosti je krása. Seženete ho v řezu Regular i Italic.

2. Canter

Moderní úzké písmo se hodí nejenom k vytvoření loga nebo reklamy, ale i na vaše webové stránky. Určené je spíše pro kratší, než delší slova. Dostupné je písmo hned v šesti řezech.

3. Lovelo

Písmo se hodí především do nadpisů a titulků a pro kratší slova. Vyjímat se bude i na vizitkách. Lovelo je dostupné ve dvou tloušťkách a v boldu.

4. Jaapokki

Stylový font připomínající japonštinu je dostupný i pro náš jazyk. A je třeba toho využít. Nejlépe ovšem vynikne v krátkých slovech.

5. Ikaros

Představuje elegantní bezpatkové písmo, které oceníte při psaní nejenom úderných titulků, ale i při psaní souvislého textu.

Nefungují vám fonty v textovém editoru? Vyzkoušejte následující postup:

  • Napište si v MS Word jakýkoliv text fontem, na který jste zvyklí.
  • Označte ho.
  • Klikněte na něj pravým tlačítkem myši a vyberte záložku Písmo. Přímo u textu si pak můžete vybrat požadovaný font.

Na internetu najdete spousty dalších fontů ke stažení zdarma i za poplatek. Ale počítejte s tím, že ne všechny lze aplikovat na český jazyk, a ne všechny lze využívat komerčně. Než si proto nějaké písmo stáhnete, ujistěte se, že funguje i s diakritikou a že ho lze používat nejenom k osobní potřebě, ale například i na e-shop, propagační letáky a jiné komerční tiskoviny.


Vydáno
28. 12. 2021
Kategorie
Tagy