Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Kdy musíte platit clo a DPH z Anglie?

V lednu 2021 došlo k poměrně velkým změnám, které se cla a DPH při nákupu zboží z Velké Británie týkají. V čem tyto hlavní změny spočívají?

Z Anglie nakupujeme jako diví, ale ten, kdo z ostrovů nakupuje poprvé, může být lehce zaskočen tím, jak vysoké poplatky na něj čekají. Jakmile Velká Británie vystoupila z Evropské unie, mnohé se změnilo.

Ne každou platební kartu můžete použít

První, co vás může zaskočit, je, že spoustu internetových obchodů vyžaduje při online nakupování platební kartu zaregistrovanou v Anglii. Tento problém se dá ovšem snadno vyřešit tak, že si objednáte platební kartu Revolut, kterou můžete mít úplně zadarmo anebo s pár set korunovým poplatkem měsíčně, s nímž získáváte ale také nespočet výhod.

Zároveň ovšem některé britské e-shopy zasílají zboží pouze po Británii a do jiných zemí nikoliv, ani to však neznamená, že si zboží nemůžete koupit. Stačí si objednat zboží na virtuální adresu, tedy lokální adresu v Anglii. Z této adresy si pak necháte přeposlat zboží do České republiky. Při nákupu z více e-shopů si můžete objednávky nechat sloučit do jednoho balíku, díky čemuž ušetříte na poštovném.

Clo a DPH z Anglie

Od letošního roku také platí povinnost zaplatit při dovozu zboží z Anglie DPH a to i u malých balíčků s nízkou hodnotou. Dříve se DPH nemuselo platit u balíčků do hodnoty 22 eur, ale to už bohužel neplatí. Tato skutečnost se vás netýká jenom v případě, jste-li v České republice plátcem DPH. Navíc si musíte nechat zboží proclít a to tím, že vyplníte celní deklaraci.

Jaké informace musíte v celní deklaraci vyplnit?

  • hmotnost produktu
  • celní kód zboží (HS kód)
  • popis, o jaké zboží jde
  • země původu
  • počet kusů
  • celková hodnota zásilky

Přeprava Českou poštou

V případě, že si necháváte poslat balík přes Českou poštu, ozve se vám prostřednictvím e-mailu, co všechno musíte k celnímu řízení doložit a zároveň vás požádá o plnou moc, aby vás v tomto řízení mohla zastupovat. Taktéž musíte vyplnit prohlášení, že zásilka obsahuje zboží pro soukromou potřebu fyzické osoby. Za každý den uložení zásilky si také Česká pošta naúčtuje poplatek 10 korun.

Jenže vyplnění formuláře je to nejlehčí, co vás čeká. Pak už budete jenom platit, a to za přijetí zásilky, za její uskladnění a za proclení a to každé zásilky zvlášť. Přestože se clo při dovozu zboží do hodnoty 150 eur z Británie neplatí, tedy alespoň u většiny výrobků, související poplatky s deklarací zboží vás mohou vyjít na pár set korun, někdy i několik tisíc. Poplatek za proclení se obvykle pohybuje mezi 300 až 500 korunami, ostatně jako u zboží z ostatních zemí mimo Evropskou unii.

Kdy je nutné zaplatit clo?

Jakmile si ovšem pořizujete zboží nad 150 eur, budete muset zaplatit taktéž clo. Placení se vyhnete jenom v případě, že dokážete, že pořízené zboží bylo skutečně vyrobeno na území Velké Británie.

E-shopy jdou zákazníkům vstříc

Než si zboží z Anglie objednáte, podívejte se do přepravních podmínek daného e-shopu, zdali případné poplatky hradíte vy, nebo je uhradí za vás. Mnoho britských internetových obchodů začalo po odchodu z EU nabízet svým zákazníkům garanci dodání zboží bez jakýchkoliv poplatků. Uhradí je totiž za vás. Ne každý e-shop ovšem takovou možnost nabízí.

Ze zemí mimo EU nakupujte s nejvyšší mírou ostražitosti. Z nevinného balíčku za tisíc korun se vám také může vyklubat pořádně mastný balík, který vás i s celním řízením nakonec vyjde na několik tisíc korun.


Vydáno
12. 12. 2021
Kategorie
Tagy