Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Je tvorba loga svépomocí opravdu ku prospěchu věci?

Každý, kdo se pustil do podnikání, brzy zjistí, že nejde jen o reputaci. Důležitá je také otázka loga, které si lidé zapamatují a budou si jej dávat do souvislosti s vašimi službami. Dáte tedy důvěru profesionálním grafikům? Nebo si ho vytvoříte sami, protože existují generátory log, které jsou přístupné pro všechny zdarma? Je důležité, v jakém oboru se chystáte pracovat a jaký máte na začátku rozpočet. Ve hře je dobrý dojem, nezapomeňte, že grafická stránka věci je důležitou součástí vaší prezentace. A nikdo nechce potenciální klienty odradit už na první pohled.

Začínající grafici a tvorba loga

Ušetřit peníze tím, že svěříte práci někomu, kdo je v oboru nováčkem? Pokud chcete opravdu uspět, nemusí to být právě dobrý nápad. Tvorba loga a tvorba brandu není jednoduchým procesem, jenž by se vyřešil během několika minut. Půjde o obrázek, který je spojený s vaší prací, je lepší, když si dáte více záležet. Pokud si pozvete na pomoc generátor, rozhodujete tím i o budoucnosti projektu. Může to být řešení pro moderní švadlenu, která chce být vidět i online a nedisponuje velkým rozpočtem pro reklamu. Pokud ale rozjíždíte nějaký startup nebo se chystáte nabízet různé produkty, bude vhodnější, když se na problematiku vizuální identity podíváte poněkud komplexněji. A z jakých důvodů ještě nejsou generátory pro loga vhodným společníkem?

  • Logo musí být originální. V těchto programech si vybíráte z různých přednastavených šablon.
  • Získáte logo jen ve větším rozlišení? Budete ho nejspíše zanedlouho potřebovat i v křivkách.
  • Pozor na autorská práva. Pokud jde o (téměř) kopii loga již existujícího, hrozí právní spor.

Vizuální identita je velmi široký pojem

Pokud chcete pracovat na své online prezentaci, jistě dobře tušíte, že s logem všechno teprve začíná. Na logo ze seznamu šablon nemusíte získat ochrannou známku, což je ve světě podnikání skutečná alfa a omega. Pokud využijete online generátor, který je zdarma (služby Canva, Wix a různé další), je třeba dodat, že pořád půjde jen o logo. Nemáte k dispozici zdrojové podklady k vizuální identitě. Chcete udělat letáky, reklamní plakáty nebo nějakou jinou grafiku? S logem bude muset pracovat profesionál a bude to pro něj práce navíc. Ale zaplatíte ji samozřejmě vy. Logo si samozřejmě můžete i navrhnout, projít si několik úvodních lekcí kurzu grafiky a mít větší přehled v oboru. V každém případě, grafici potřebují podrobnější zadání, se kterým mohou dále pracovat. Nebojte, není to těžké!


Kategorie