Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak založit společnost s ručením omezeným

Společnost s ručením omezeným patří spolu s dalšími obchodními společnostmi mezi obchodní korporace. Její vznik upravuje občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích.  Ty stanoví podmínky pro její založení, náležitosti společenské smlouvy a jiné. Založení společnosti s ručením omezeným není složité, má však určitá specifika, na která je třeba si dát pozor.

Založení s.r.o.

Založení společnosti s ručením omezeným provází několik zákonných požadavků, které je třeba splnit. Nejdůležitějším krokem je sepsání zakladatelského právního jednání. V případě více zakladatelů bude potřeba sepsat společenskou smlouvu. Pokud se společnost rozhodnete založit samy, postačí k tomu zakladatelská listina. V obou případech budete potřebovat pomoc notáře, který vám dokument vyhotoví ve formě veřejné listiny, konkrétně notářským zápisem.

Dalším požadavkem je splnění tzv. vkladové povinnosti společníka či společníků. Minimální výše vkladu u společnosti s ručením omezeným je pouhá 1,- Kč na podíl. I právě proto s.r.o. láká především začínající podnikatele, neboť k jejímu založení není potřeba velký finanční obnos. V praxi se ale vyplatí zvolit vyšší základní kapitál, neboť ten může v obchodních vztazích působit důvěryhodněji. 

Dvě fáze

Je třeba si dát pozor na fakt, že sepsáním zakladatelského dokumentu jste společnost pouze založili a učinili tak první krok k jejímu vzniku. Samotný vznik společnosti ale závisí na jejím zápisu do obchodního rejstříku, kdy společnost fakticky vzniká právě až dnem jejího zápisu. Pro zápis s.r.o. budete muset podat návrh na zápis společnosti do obchodního rejstříku, který nesmí být podán později než 6 měsíců ode dne založení společnosti. Pokud byste lhůtu prošvihli, rejstříkový soud vaši žádost o zápis společnosti zamítl a společnost by tak podle platné legislativy nevznikla.

Proč společnost s ručením omezeným

Možná váháte, zda zvolit právě společnost s ručením omezeným, můžete si ale být jisti, že s.r.o. má oproti jiným formám podnikání hned několik výhod. Jednou z největších je omezené ručení společníků, které chrání jejich majetek pro případ neúspěchu v podnikání. Omezené ručení vlastníků se uplatní i u akciové společnosti, k jejímu založení je ale třeba vklad do společnosti v minimální výši 2.000.000 Kč. U OSVČ se pak omezené ručení za dluhy z podnikání neuplatní vůbec.

Pokud si stále nejste jisti, zda společnost zvládnete založit sami, neváhejte se obrátit na odbornou pomoc a nechte si poradit od profesionálů. Můžete si vybrat mezi koupě ready made firmy a začít podnikat téměř okamžitě nebo si společnost nechat založit specialisty na míru.


Kategorie