Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Jak najít majitele pozemku snadno a rychle?

Sháníte nemovitost nebo pozemek a potřebujete najít majitele? Či se chcete ujistit, zda se k nemovitosti neváže věcné břemeno? Naštěstí na úřad chodit nemusíte, stačí zapátrat na internetu.

Díky katastru nemovitostí lze jednoduše získat údaje o:

  • parcelách,
  • stavbách,
  • bytech a bytových prostorech,
  • právech stavby evidovaných v katastru nemovitostí,
  • stavu řízení pro účely zápisu vlastnických a jiných práv oprávněných subjektů k nemovitostem v České republice či pro účely potvrzování geometrických plánů.

Jak najít majitele pozemku?

ikatastr.cz

Navštivte stránky ikatastr.cz a zadejte ulici, v níž pátráte, případně konkrétní adresu. Ta se vám zobrazí na mapě a vy pak následně jedním či dvěma kliky zjistíte vlastníka pozemku nebo nemovitosti. Najít si ho ovšem můžete i podle čísla parcely. V kolonce, kde je vepsán majitel pozemku, zároveň najdete i informaci o tom, zdali jsou k pozemku vázána věcná břemena.

Katastr nemovitostí ČÚZK

V České republice taktéž funguje online Nahlížení do katastru nemovitostí, v němž během pár desítek vteřin zjistíte údaje o vlastníkovi nemovitosti i pozemku. Ten spravuje Český úřad zeměměřický a katastrální. Sice není tak přehledný a uživatelsky přívětivý jako ikastr.cz, ale vyhledává relativně rychle a po pár minutách už se v něm začnete orientovat lépe. Jeho největší nevýhodou ovšem je, že musíte mít otevřené dvě stránky. Na jedné máte mapu, na níž si najdete číslo parcely nebo stavby, na druhé toto číslo zadáte.

Na oficiálních stránkách ČÚZK rovněž najdete ceníky za služby, které katastrální úřad poskytuje. Pokud hledáte informace pouze na ikatastru, vyplatí se vám zjištěné informace ověřit rovněž na stránkách ČÚZK. Je to zákonem stanovená instituce a tak si můžete být jistí, že jsou všechny zde uvedené informace správné a aktuální. Navíc u každé nemovitosti nebo parcely najdete zápis o případných věcných právech a dalších službách.

Katastr už není pro každého

Na jaře letošního roku vešla v platnost jedna důležitá novinka. Od června 2021 zrušil katastrální úřad možnost nahlížet do katastru nemovitostí všem, kdo o to mají zájem. Byl přístupný široké veřejnosti a lidé si v něm mohli zjišťovat údaje o jakémkoliv pozemku nebo nemovitosti, zároveň z něj také ve velkém stahovali data o vlastnících. To online portál zatěžovalo, a navíc katastrální úřad přišel s tím, že si soukromé subjekty budují vlastní databázi vlastníků nemovitostí, proto se této činnosti rozhodl zabránit.

Dálkový přístup do katastru

Plný přístup do Nahlížení do katastru nemovitostí má primárně sloužit k ověřování informací při prodeji nebo nákupu nemovitostí, například když si potřebujeme ověřit vlastnictví nebo účastníky řízení, jež na nemovitosti právě probíhá. Nyní už ale neplatí pro všechny, že tyto informace na portále uvidí. Můžete si ale zřídit dálkový přístup do katastru a to:

  • vyplněným a podepsaným formulářem
  • ten následně odešlete poštou na adresu Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, který sídlí Pod sídlištěm 1800/9 na Praze 8
  • případně můžete udělat autorizovanou konverzi formuláře na Czechpointu, který pak následně zašlete e-mailem na adresu cuzk@cuzk.cz nebo prostřednictvím datové schránky na ID: uuaaatg

Během několika málo pracovních dní získáte údaje pro registraci, kterou provedete na Dálkovém přístupu k údajům Katastru nemovitostí České republiky.

Jakmile si přístup zařídíte, můžete bez omezení získávat listy vlastnictví a kopie listin, například nabývací tituly, listiny uvedené v omezení vlastnického práva a spoustu dalších dokumentů.

Elektronická identita

Další možnost přihlášení do katastru představuje elektronická identita. Vlastníte-li bankovní účet u České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, MONETA Money Bank nebo u Air Bank, jednoduše se přihlásíte pomocí takzvané eidentity.

Existují i další varianty identifikace, jejich plný výčet najdete na eidentita.cz.

Nezapomínejte také na to, že některé podrobnější informace, které chcete v online katastru vypátrat, jsou za poplatek. Například za samotný Výpis z katastru nemovitostí v elektronické podobě zaplatíte 100 korun, informace o průběhu řízení stojí 50 korun.


Vydáno
17. 11. 2021
Kategorie
Tagy