Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Daňové přiznání v roce 2022

Pomalu, ale jistě se blíží datum pro odevzdání daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2021. Oním posledním dnem, kdy daňové přiznání můžete fyzicky podat, je 1. duben 2022.

Kdy odevzdat daňové přiznání?

Daňový řád říká, že osoby samostatně výdělečně činné a daňoví poplatníci musí odevzdat daňové přiznání nejpozději do tří měsíců po uplynutí daňového zdaňovacího období. Tento termín ovšem platí pouze pro daňové poplatníky, kteří se rozhodnou daňové přiznání podat fyzicky na finančním úřadu.

Ti, kteří se rozhodnou podat daňové přiznání elektronicky, mají tuto lhůtu podle zákona prodlouženou o celý jeden měsíc. Termín pro odevzdání daňového přiznání se tedy prodlužuje do 2. května 2022.

Využijí-li daňoví poplatníci služby daňového poradce, pak je nejzazší termín pro odevzdání daňového přiznání stanoven na den 1. července 2022.

Co s opravným a dodatečným daňovým přiznáním?

Budete-li mít v daňovém přiznání chybu, lze ji snadno a bez problémů napravit tak, že podáte opravné či dodatečné daňové přiznání. Podáváte-li nové daňové přiznání s již opravenou chybou ještě v termínu pro podání daňového přiznání, nazýváme ho opravným daňovým přiznáním. Po uplynutí stanového termínu pro odevzdání přiznání podáváte takzvané dodatečné daňové přiznání.

V jakém případě vám hrozí pokuta?

Každou chybu, kterou ve svém daňovém přiznání najdete, musíte napravit do konce měsíce následujícího po měsíci, v němž chybu v odevzdaném daňovém přiznání zjistíte. Pokud však tento termín nedodržíte, hrozí vám pokuta do 5 % vyměřené daně. Zároveň vám plyne povinnost zaplatit úroky z prodlení za pozdní splacení daně.

Jaké slevy můžete uplatnit?

Sleva na poplatníka

Základní sleva na poplatníka se pro rok 2021 zvýšila o tři tisíce korun. Nyní tedy činní 27 840 ročně. V plné výši ji může uplatnit úplně každý, kdo měl v předcházejícím roce nějaké zdanitelné příjmy.

Co se týká příjmů za rok 2022, pak stoupne základní daňová sleva na 30 480 korun ročně. Podnikatelé ji ovšem mohou uplatnit až v přiznání podávaném v prvním čtvrtletí roku 2023.

Sleva na dítě

Sleva na první dítě zůstává stejná jako v předchozím roce, činí tedy 15 204 korun. Sleva na druhé dítě, splňujete-li podmínky po celých dvanáct měsíců, oproti loňskému roku stoupla z 19 404 na 22 230 korun. U třetího, čtvrtého, pátého a každého dalšího dítěte se sleva dokonce vyhoupla z 24 204 na 27 840 korun.

Dělíme-li slevu na jednotlivé měsíce, stoupla sleva na druhé dítě z původních 1617 korun na 1c860 korun. Na třetí a každé další dítě činí sleva 2 320 korun. Sleva na prvního potomka činí měsíčně 1 267 korun.

Školkovné

Maximální výše roční slevy za umístění dítěte do školky odpovídá měsíční minimální mzdě za daný rok, za který si slevu od vypočítané daně odečítáte. Co se týká příjmů za rok 2021, činí sleva 15 200 korun, pro příjmy za rok 2022 pak bude sleva zvýšena na 16 200 korun. Uvedené slevy jsou ale maximální, od daně si ovšem můžete odečíst pouze vaše skutečné výdaje, které vám potvrdí provozovatel školky.

Daňový bonus

Odečtete-li slevu na dítě od daně, která vám vycházela před jejím uplatněním, může se výsledná hodnota dostat do mínusu. Tomu říkáme daňový bonus. V tomto případě je nárok na daňové zvýhodnění vyšší, než původní daňová povinnost. A to znamená jediné – nezaplatíte žádnou daň a ještě vám stát nějaké peníze vrátí.

A protože výplata bonusu není nijak limitována, můžete získat celý bonus bez jakéhokoliv omezení. Dříve ovšem mohl pracující rodič dostat zpátky od státu maximálně 60 300 korun za rok.

Bonusu ovšem mohou dosáhnout jen ti daňoví poplatníci, kteří měli příjmy ze zaměstnání či podnikání ve výši alespoň šedesátinásobku minimální mzdy. Hranice pro daň z příjmu za rok 2021 tedy činí 91 200 korun.

Odpočty hypoték

V tomto roce je limit pro odpočet úroků z hypoték ze základu daně poloviční. Strop je stanoven na 150 000 tisíc korun ročně s tím, že platí pouze pro úvěry sjednané od roku 2021. Jestliže jste si sjednali hypotéku do konce roku 2020, platí dřívější limit 300 tisíc korun.

V praxi a zjednodušeně řečeno se řídíme tím, kdy došlo k takzvanému obstarání bytové potřeby financované z úvěru, nikoliv kdy byla podepsána smlouva o hypotéce nebo úvěru ze stavebka. To znamená, že když jste si obstarali potřebu po 1. 1. 2021, uplatňujete nižší limit.

Odpočet darů

Od základu daně si samozřejmě můžete odpočítat také dar či dary, které jste věnovali na zákonem stanovené účely. Jejich celková hodnota ovšem musí v předchozím roce dosáhnout alespoň 1000 korun nebo pokud přesáhla dvě procenta vašeho základu daně.

Cena darů se odečte od základu daně, v letošním roce do výše maximálně 30 % základu daně. V letech 2020 a 2021 se limit pro zdaňovací období kvůli koronavirové pandemii zvýšil, neboť dříve činil 15 %.

Důchody

Důchody jsou osvobozeny od daně z příjmu. Jejich zdanění je nutné pouze v tom případě, že roční příjem všech důchodů (například starobní a invalidní) přesáhne 36násobek minimální měsíční mzdy. V roce 2021 se hranice osvobození důchodů zvýšila na 547 200 korun ročně. V příštím roce bude hranice činit dokonce 583 200 korun.

Co je progresivní daňová sazba?

Nadprůměrné výdělky jsou i v letošním roce opatřeny takzvanou solidární přirážkou, která činí 23 %. Tato přirážka se ovšem vztahuje jen na část základu daně, který přesáhne zákonem stanovený limit. V ročním součtu jde o 48násobek průměrné měsíční mzdy. Pro rok 2021 je částka stanovena na 1,7 milionu korun ročně. Částka pod tento limit se daní obvyklou 15% sazbou.

Progresivní sazba se týká rovněž příjmu z pronájmu, úroků, dividend či neosvobozených prodejů cenných papíru.

Paušální daň

Podnikatelé měli šanci se také dobrovolně přihlásit do systému, v jehož rámci na účet finančního úřadu měsíčně posílali paušální částku 5 469 korun (pro rok 2021). V roce 2022 zato částka činí 5 994 korun. Pokud se jako podnikatelé přihlásíte k paušální dani, nemusíte podávat žádné daňové přiznání ani přehledy. Rovněž tím ale také přijdete o všechny možné uplatňované odpočty a slevy.


Vydáno
12. 3. 2022
Kategorie
Tagy