Zadejte hledaný výraz...

ČSA se chystají propustit všechny své zaměstnance

České aerolinie (ČSA) oznámily úřadu práce, že se chystají propustit až všech svých 430 zaměstnanců. Letecká společnost byla tvrdě zasažena pandemií koronaviru, se státní pomocí přitom nemůže počítat. V současnosti jsou ještě pod ochranným moratoriem před věřiteli, to však vyprší na konci února.

Oznámení o hromadném propouštění potvrdila Hospodářským novinám předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Tereza Löffelmanová. Zaměstnanci podle ní neznají plán, jak chce firma přežít následující týdny.

Už za tři dny Aerolince skončí mimořádné moratorium, které ji chrání před věřiteli. Letecká skupina Smartwings, jejíž součástí České aerolinie jsou, dosud během moratoria financovala jen svůj provoz. Díky moratoriu mohla odkládat splácení dluhu bankám, pronajímatelům a dalším věřitelům.

Smartwings na začátku února požádaly stát o pomoc ve výši 1,1 miliardy korun pro ČSA. Bez pomoci tak ČSA čeká insolvenční řízení, protože firma nemá nárok na pomoc z programu Covid Plus.

Smartwings už dříve vládu vyzvaly také k vytvoření kompenzačního programu pro letectví, z nějž by čerpaly zřejmě jako jediné právě Smartwings a ČSA.

Kompenzace měly podle spolumajitele skupiny Jiřího Šimáněho pokrýt zrušené lety během nouzového stavu na jaře loňského roku, skupina náhradu vyčíslila na zhruba půl miliardy korun.

Žádná specifická podpora pro skupinu Smartwings se však podle ministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka nechystá.

Loni v létě ČSA oznámily, že plánují do letošního února snížit počet zaměstnanců o víc než 300. Ve firmě tehdy pracovalo zhruba 700 lidí.

ČSA loni zaznamenaly ztrátu asi 1,5 miliardy korun. Vedle toho nemají leasingovou společnost, která by je podpořila tak, jak se to stalo v případě Smartwings. Případný úpadek a insolvenční řízení můžou postihnout i klienty ČSA, kteří u společnosti nakoupili letenky za miliardu korun a dosud je nevyužili.


Dále čtěte:

Airbus a Boeing se připravují na další výrazné rušení objednávek

Odvětví leteckého průmyslu se rychlého oživení nejspíš nedočká


Vydáno
24. 2. 2021
Tagy