Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Historky z gastropodnikání

K založení sesterské diskuse k Historkám z provozování eshopů mě inspirovaly anekdoty z tématu Začátek podnikání - bar/kavárna.
Sám přispět nemůžu, protože v gastru nepodnikám, nicméně přiznávám, že jedno léto strávené brigádou jako číšník mě naučilo respektu vůči všem, kdo mě obsluhují, nalévají a vaří mi a vůbec jinak se o mě starají, zatímco já si užívám.
Vykopávám tedy zkopírovanými příspěvky
Napsal cargopro;1423183
třeba jak zase zprovoznit zvratkami ucpané umyvadlo nebo uklidnit ožralou hysterku, to jsou zkušenosti, které je potřeba nabýt nejlépe praxí - a to se oplatí a nejlépe se na to půjčit, radost z podnikání se dostaví sama.
Napsal trx2010;1423189
Ano.. Jak chytit člověka co ti krade lžičky, jak chytit člověka co ti exkrementama čmárá na záchodě po zdech, jak chytit zaměstnance co si přinese nescafé 2v1 a lidem tvrdí že je rozbitej kávovar, ten pocit když ti zaměstnankyně po litru vodky leží v bezvědomí pod barem, ten pocit když ti někdo zdrhne s tržbou - dobré je, že když se to stane tak po desáté člověk si na to zvykne a otupí :-), ten pocit když ti zaměstnanec nenastoupí na šichtu.. To jsou všechno věci které se nedají zprostředkovat a je nutné si je zažít :-)
Pokud podnikáte nebo jste podnikali v gastru, podělte se o své historky.
10. 11. 2017 14:30:27
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311159
hnidopich
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
10. 11. 2017 14:43:17
Že bych začal psát ebook :D:D:D
V roce 94 jsem měl na severu Moravy v menším městě diskošku, 1000m2.
Byla za mnou vedoucí, (TA), finančního odboru místního magistrátu, (protože jak už to tak bývá jsou období,kdy máte spousty "přátel"), že má syna který shání práci, tak jestli bych ho nezaměstnal. Já, tehdy ve své naivitě jsem to udělal.
První den v práci, tržba na pivnici 23k, chlapec zmizel i s tržbou.
Po 14-dnech marného hledání jsem nelenil, zašel za milou paní na magistrát, že máme ten a ten problém jestli by nám ho tedy nějak v klidu pomohla vyřešit.
A pomohla, téměř mě seřvala, že když neznám lidi, tak je nemám zaměstnávat :D
Bohužel, vše je do puntíku pravda, všem hezký víkend.
10. 11. 2017 14:43:17
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311158
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
10. 11. 2017 14:51:12
Jen jedna vzpomínková. My jsme měli po X generací hospody, dokud to naše generace nezapíchla. A já jako malý kluk, sotva jsem chodil a když začaly výherní automaty, tak hospodu vedl můj hodný strejda. A ten když mě měl na starosti, když si matka musela něco zařídit, tak mi vždycky přisunul židli k budce, dal mi do hrníčku peníze a já to tam ládoval, zatímco on vynášel opilce z hospody :-)) To by se teď asi úřadům moc nelíbilo. No a gambler ze mě skoro není :-))
10. 11. 2017 14:51:12
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311157
cargopro
verified
rating uzivatele
10. 11. 2017 16:00:36
to když já jsem měl bar (taky na sev Moravy) tak mi urazili na WC umyvadlo a vodu pustili naplno na zem. Bar byl plný lidí (vlastně ne lidí ale hornických hovad), nevěděl jsem jestli mám dřív kasírovat nebo tu vodu vytírat. Všicni se tomu náramně smáli a vesele cákali. Dnes už se tomu směji taky a taky mám úctu ke všem provozovatelům hostinců, protože ten mix zaměstnanců, hostů, alkoholu a starosti o finace je vražedný. Chápu, když hostinský nakonec začne chlastat taky:)
10. 11. 2017 16:00:36
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311156
lada1979
verified
rating uzivatele
11. 11. 2017 20:28:00
Jo jo přesně tak a dodnes nevím co to bylo za módu krást na wc kohoutky a hlavně co dělala obsluha, když si toho před odchodem nevšimla a mě pak budí ráno v 6 hodin policajti, že nám zpod dveří vytíká voda.
11. 11. 2017 20:28:00
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311155
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
11. 11. 2017 20:40:02
Neprovozuje tu nekdo nejaky vic "nobl" podnik? Protoze bary, hospody... vzhledem hlavne ke slozeni hostu se asi da ocekavat vselicos, sam mam znameho co provozuje maly bar na malem meste a historky z provozovani se zdaji byt nevycerpatelne, jenze je to vlastne porad dokola to same, zvratky, rozbijeni, konflikty... Ale jak to vlastne chodi v dobrych restauracich? jake problemy se resi tam?
11. 11. 2017 20:40:02
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311154
lada1979
verified
rating uzivatele
11. 11. 2017 20:56:38
Ale já píši o dobré restauraci určitě jsme patřili mezi dvě nejlepší v okresním městě. Jinak v "dobrých pražských " se třeba zase střílí. No a pokud si myslíš, že inteligentní lidé se chovají lépe tak vloni na vánočním večírku se zaměstnanci jedné státní krajské instituce ožrali tak, že chtěli volat policii, když jim servírka chtěla odebrat načerno donesený alkohol z Kauflandu. Prostě démon alkoholu je asi všude stejný. Takže kromě toho, že v nobl podniku občas nemá někdo na zaplacení ty problémy budou asi stejné.
11. 11. 2017 20:56:38
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311153
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
11. 11. 2017 21:16:09
no... neco na tom asi bude... Jak jsme se dostali do situace kde tak toxicka a nebezpecna latka neni jen tolerovana ale vyslovene glorifikovana a lide co ji "umi uzivat", jinak receno toho umi vypit za noc vic nez ostatni jsou glorifikovani, to je mi tedy zahadou... Nejsem sice pro zadne zakazy, jezis, to vubec, sam miluji dobre pivo, ale jak sme se jako spolecnost dostali do situace kdy chlastani jen proto abych se poradne vozral je uplne normlani vec...
---------- Příspěvek doplněn 11.11.2017 v 21:22 ----------
pak mam asi jinou otazku nema tu nekdo nejaky podnik kde se alkohol primarne nepodava a tyhle incidenty tedy nejsou to hlavni k vypraveni? :) napada me treba kavarna, cukrarna...
11. 11. 2017 21:16:09
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311152
beraniste
verified
rating uzivatele
(29 hodnocení)
11. 11. 2017 21:31:41
Napsal láďa1979;1423531
Ale já píši o dobré restauraci určitě jsme patřili mezi dvě nejlepší v okresním městě. Jinak v "dobrých pražských " se třeba zase střílí. No a pokud si myslíš, že inteligentní lidé se chovají lépe tak vloni na vánočním večírku se zaměstnanci jedné státní krajské instituce ožrali tak, že chtěli volat policii, když jim servírka chtěla odebrat načerno donesený alkohol z Kauflandu. Prostě démon alkoholu je asi všude stejný. Takže kromě toho, že v nobl podniku občas nemá někdo na zaplacení ty problémy budou asi stejné.
... a přitom nemusela volat moc daleko, protože všichni už tam seděli :-))) Dobrej fór
11. 11. 2017 21:31:41
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311151
cargopro
verified
rating uzivatele
11. 11. 2017 22:34:38
uzavřená společnost -samí lékaři a lidé ze záchranky, o půlnoci začali rozbíjet láhve vodky o zeď, nevěřil jsem vlastním očím, škodu ovšem uhradili až vystřízlivěli.
11. 11. 2017 22:34:38
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311150
lada1979
verified
rating uzivatele
12. 11. 2017 17:30:23
Napsal beraniste;1423536
... a přitom nemusela volat moc daleko, protože všichni už tam seděli :-))) Dobrej fór
jsi blízko, ale policie to nebyla.
---------- Příspěvek doplněn 12.11.2017 v 17:40 ----------
Napsal Aleš Jiříček;1423532
no... neco na tom asi bude... Jak jsme se dostali do situace kde tak toxicka a nebezpecna latka neni jen tolerovana ale vyslovene glorifikovana a lide co ji "umi uzivat", jinak receno toho umi vypit za noc vic nez ostatni jsou glorifikovani, to je mi tedy zahadou... Nejsem sice pro zadne zakazy, jezis, to vubec, sam miluji dobre pivo, ale jak sme se jako spolecnost dostali do situace kdy chlastani jen proto abych se poradne vozral je uplne normlani vec...
---------- Příspěvek doplněn 11.11.2017 v 21:22 ----------
pak mam asi jinou otazku nema tu nekdo nejaky podnik kde se alkohol primarne nepodava a tyhle incidenty tedy nejsou to hlavni k vypraveni? :) napada me treba kavarna, cukrarna...
Cukrárnu má známá, ale tam bez alkoholu to není nic moc, nějaké pozvracené dítě, alergická reakce a asi nejvíc tam frčí u lidí s náhradou zubů, že si je vytáhnou zakousnuté do zákusku a to je pak špatně jiným:)
---------- Příspěvek doplněn 12.11.2017 v 17:42 ----------
Napsal cargopro;1423542
uzavřená společnost -samí lékaři a lidé ze záchranky, o půlnoci začali rozbíjet láhve vodky o zeď, nevěřil jsem vlastním očím, škodu ovšem uhradili až vystřízlivěli.
přesně tak čím vzdělanější a váženější lidé, tím na ně alkohol působí hůře, naštěstí už nějakou dobu jsou kamery.
12. 11. 2017 17:30:23
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311149
trx2010
verified
rating uzivatele
13. 11. 2017 11:31:05
Napsal Aleš Jiříček;1423525
Neprovozuje tu nekdo nejaky vic "nobl" podnik? Protoze bary, hospody... vzhledem hlavne ke slozeni hostu se asi da ocekavat vselicos, sam mam znameho co provozuje maly bar na malem meste a historky z provozovani se zdaji byt nevycerpatelne, jenze je to vlastne porad dokola to same, zvratky, rozbijeni, konflikty... Ale jak to vlastne chodi v dobrych restauracich? jake problemy se resi tam?
V lepších podnicích je to dost podobný. I lidé z lepší společnosti se chovají jako prasata. Kradou, když je něco na večírku zadarmo ožerou se do němoty... Jednou jsem do podniku koupil takový krásný popelníky. Velký, keramický a ručně malovaný. Jeden stál dvojku. A asi po čtrnácti dnech byl jeden pryč. Řekl jsem si že takhle fakt ne a šel se podívat na kamery. Vezmu to stručně, ukradli ho celkem 4x. Vždy jsem nelenil, od obsluhy podle kamer zjistil kdo to je, kde bydlí a vydal se za ním, udělal sem si z toho takovej sport. Zazvonil jsem a povídám: Včera jste mi v podniku ukradl popelník za dva tisíce korun. Takže buď ho do večera vrátíte, nebo zaplatíte. Pokud ne, tak přijdu znova a bude zle. Všichni vrátili. A teď k tomu hlavnímu. V těch čtyřech případech ho ukradli: radní města, místní velkopodnikatel, učitelka ZŠ která shodou náhod učila děti mých zaměstnanců, nějakej puberťák. Omluvil se pouze puberťák. Učitelka vyhrožovala že mě zažaluje, protože jsem porušil její soukromí. Pak se rozkřiklo, že krádež u mě neprochází a nikdy se už nic hodnotného neztratilo.
13. 11. 2017 11:31:05
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311148
cargopro
verified
rating uzivatele
14. 11. 2017 12:28:45
do doby než bylo zavedeno EET, mohlo se kouřit a provozovat výherní automaty se tyto excesy dali asi vydržet kompenzaci z šedé ekonomiky provozu, teď nevím proč to někdo dela, aby podržel státní rozpočet? Nepočítám tedy podniky pro cizince, kde stojí pivo 80 Kč a jídlo nejde pod 300 ,-
14. 11. 2017 12:28:45
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311147
Pavol-s
verified
rating uzivatele
15. 11. 2017 10:45:15
Vstupne na koncert/party je 5€.
Pride o pol tretej rano napity buchac/balic zien a vyberac vstupneho povie ze vstup je 15€ a problem sa otoci vo dverach a v podniku je klud.
15. 11. 2017 10:45:15
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311146
honzakralik
verified
rating uzivatele
15. 11. 2017 11:02:02
Napsal cargopro;1424086
do doby než bylo zavedeno EET, mohlo se kouřit a provozovat výherní automaty se tyto excesy dali asi vydržet kompenzaci z šedé ekonomiky provozu, teď nevím proč to někdo dela, aby podržel státní rozpočet? Nepočítám tedy podniky pro cizince, kde stojí pivo 80 Kč a jídlo nejde pod 300 ,-
Klasická "slušná hospoda nebo bar" může být podle mě provozována ziskově i za poctivých podmínek. Místa, kam se chodí, nouzí netrpí. Vždy taková místa jsou, v každém malém městě.
Ale takové ty nálevny a pajzly, kam chodili lidi už opilí jako na poslední místo tahu, kde se kouřilo a házelo do beden (a kam se za noc dvakrát otočili benga), tak ty mají asi už utrum.
Jinak klasický bar jsme provozovali a byla to klasika jako všude jinde - každý pátek a sobotu nablito a nějaká strkanice, občas i vyloženě bitka - nehledě na společenském postavení daných hostů.
Jinak suverénně nejhorší a nejproblémovější vrstva byli vždy chlapci z posiloven mezi 20-30. Nadržení, frustrovaní. Oproti tomu dělňasi a úkáčka většinou naopak v klidu.
15. 11. 2017 11:02:02
https://webtrh.cz/diskuse/historky-z-gastropodnikani/#reply1311145
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit