Zadejte hledaný výraz...
Jakub Glos
Webtrh.cz
Vývoj webových stránek na WordPressu a proklientský přístup pro freelancery
Třídenní infromacemi nabitý prezenční + online kurz v Praze od Webtrhu pouze za 2 871 Kč
Více informací

Začátek podnikání – bar/kavárna

princezna.conzuela
verified
rating uzivatele
10. 11. 2017 10:45:16
Ahoj všem, chystám se otevřít vlastní podnik - bar/kavárna/vinárna. Mám svůj vlastní neotřelý koncept, který doufám přiláká zákazníky. Mám zjištěné základní informace, které k rozjezdu podniku potřebuji - živnostenský list, výuční list v oboru, popř. kurz, kolaudace, požární předpisy. Na několik otázek ale pořád nemůžu najít odpovědi: Pokud budu chtít prodávat občerstvení, které nebude vyráběno na provozovně, bude muset provozovna splňovat hygienické podmínky jako restaurace? Jak si vypočítám zhruba, kolik nápojů bude třeba pro začátek nakoupit a kde zjistím dopředu ceny? (nealko, víno, pivo).
Pokud je tu někdo, kdo podobný byznys rozjížděl, byla bych moc vděčná za jakýkoliv tip. Začínám úplně s 0, tedy budu řešit podnikatelskou půjčku.
Děkuji
Conzuela
10. 11. 2017 10:45:16
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311088
Zbynek Subert
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
10. 11. 2017 10:59:58
Jak se říká "bez peněz do hospody nalez" tak to neplatí jenom pro hosty, ale i pro majitele :)
10. 11. 2017 10:59:58
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311087
hnidopich
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
10. 11. 2017 11:10:59
Milá "princezno.konzuelo" kromě Tvého nicku, od začátku vše špatně, počínaje tím, že nejsi z oboru, což je dnes velký handicap, tak tím, že chceš začít s půjčkou.
Otevírat bar/kavárna/vinárna bez koruny, je téměř s jistotou sebevražda. Je jedno jestli máš nebo nemáš vlastní koncept, ale je to spíše zápor, protože tím méně Ti bude někdo něco umět poradit - pokud je to Tvůj specifický koncept.
Moje, troufám si tvrdit, že opravdu dobrá rada je, nechej se zaměstnat jako servírka, nebo něco podobného, obsluha bar/kavárna/vinárna, ošahej si to a pak něco rozjížděj. Dneska mají zavedené podniky co dělat aby se udržely, neřku li přežily ;-) tak asi tak :D
10. 11. 2017 11:10:59
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311086
trx2010
verified
rating uzivatele
10. 11. 2017 11:13:47
Nechci tě vůbec odrazovat, ale pár gastro podniků jsem už otevřel. Někdy to docela trvá než si najdeš klientelu a začneš být v plusu. Klidně i rok, někdy i déle. Mysli na to až si budeš brát tu půjčku. Ohledně hygienických norem záleží vždy na konkrétním pracoviští hygienické stanice a bohužel i na konkrétním pracovníkovi. Důležité je jestli máš prostor kolaudován, nebo to budeš teprve dělat. Ohledně ceny nápojů ti pomůže strejda google a přiznám se že bych podobný dotaz nečekal.
Napsal princezna.conzuela;1423097
Ahoj všem, chystám se otevřít vlastní podnik - bar/kavárna/vinárna. Mám svůj vlastní neotřelý koncept, který doufám přiláká zákazníky. Mám zjištěné základní informace, které k rozjezdu podniku potřebuji - živnostenský list, výuční list v oboru, popř. kurz, kolaudace, požární předpisy. Na několik otázek ale pořád nemůžu najít odpovědi: Pokud budu chtít prodávat občerstvení, které nebude vyráběno na provozovně, bude muset provozovna splňovat hygienické podmínky jako restaurace? Jak si vypočítám zhruba, kolik nápojů bude třeba pro začátek nakoupit a kde zjistím dopředu ceny? (nealko, víno, pivo).
Pokud je tu někdo, kdo podobný byznys rozjížděl, byla bych moc vděčná za jakýkoliv tip. Začínám úplně s 0, tedy budu řešit podnikatelskou půjčku.
Děkuji
Conzuela
10. 11. 2017 11:13:47
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311085
princezna.conzuela
verified
rating uzivatele
10. 11. 2017 11:17:15
Děkuji za reakce. V tuto chvíli neřeším, zda do toho jít nebo ne. Jsem rozhodnutá to udělat. Budu mít k ruce osobu, která v gastronomii leta pracovala a je v tomto oboru vyučená. Byznys rozjíždí lidé nejen s nulou, ale i s dluhy z minulosti. Půjčka nebude tak vysoká, aby mě v případě neúspěchu zlikvidovala.
Zajímají mě opravdu relevantní věci, na které si dát pozor v začátku. Co vše bude třeba vyřídit, kromě popsaného výše. Prosím o odpověď těch, kteří podobný podnik mají.
Děkuji moc:)
Conzuela
10. 11. 2017 11:17:15
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311084
hnidopich
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
10. 11. 2017 11:20:16
Napsal princezna.conzuela;1423108
Děkuji za reakce. V tuto chvíli neřeším, zda do toho jít nebo ne. Jsem rozhodnutá to udělat. Budu mít k ruce osobu, která v gastronomii leta pracovala a je v tomto oboru vyučená. Byznys rozjíždí lidé nejen s nulou, ale i s dluhy z minulosti. Půjčka nebude tak vysoká, aby mě v případě neúspěchu zlikvidovala.
Zajímají mě opravdu relevantní věci, na které si dát pozor v začátku. Co vše bude třeba vyřídit, kromě popsaného výše. Prosím o odpověď těch, kteří podobný podnik mají.
Děkuji moc:)
Conzuela
Můžeš napsat pro kolik lidí bude provozovna?
10. 11. 2017 11:20:16
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311083
langosh
verified
rating uzivatele
10. 11. 2017 11:20:20
Napsal princezna.conzuela;1423097
Pokud budu chtít prodávat občerstvení, které nebude vyráběno na provozovně, bude muset provozovna splňovat hygienické podmínky jako restaurace?
Nejlepší cesta - zavolat si na hygienickou stanici, popsat svůj záměr a hned víš co po tobě hygiena bude vyžadovat. Stejně bych postupoval i ve vztahu k ŽÚ. Co mám zkušenost, ze strany úředníků vždy příjemné jednání a hlavně informace přímo od zdroje.
Napsal princezna.conzuela;1423097
Jak si vypočítám zhruba, kolik nápojů bude třeba pro začátek nakoupit a kde zjistím dopředu ceny? (nealko, víno, pivo).
Třeba makro, v reálu je ale výhodnější některý nápoje (třeba lahvový pivo) kupovat v akci v supermarketu. V případě točenýho piva je nejlepší obrátit se přímo na pivovar (vybaví tě výčepním zařízením a doplňky podpory prodeje). Počítej ale s tím, že cena lahvovýho piva v akci je poloviční než u sudovýho (argumentace pivovarů - vybavíme vás vším co potřebujete k prodeji a to se nám musí někde zaplatit).
Stejně tak v případě kavárny - respektive obrátit se přímo na zastoupení výrobce / dovozce. Získáš lepší ceny a v závislosti na odběrech i vybavení zdarma.
Bacha na to, že pro prodej alkoholických nápojů s obsahem lihu > 15% musíš mít koncesi na prodej lihovin. Více se dozvíš na ŽÚ.
10. 11. 2017 11:20:20
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311082
trx2010
verified
rating uzivatele
10. 11. 2017 11:21:16
Máte v tom jasno, tak jen popřeju hodně štěstí.
Napsal princezna.conzuela;1423108
Děkuji za reakce. V tuto chvíli neřeším, zda do toho jít nebo ne. Jsem rozhodnutá to udělat. Budu mít k ruce osobu, která v gastronomii leta pracovala a je v tomto oboru vyučená. Byznys rozjíždí lidé nejen s nulou, ale i s dluhy z minulosti. Půjčka nebude tak vysoká, aby mě v případě neúspěchu zlikvidovala.
Zajímají mě opravdu relevantní věci, na které si dát pozor v začátku. Co vše bude třeba vyřídit, kromě popsaného výše. Prosím o odpověď těch, kteří podobný podnik mají.
Děkuji moc:)
Conzuela
10. 11. 2017 11:21:16
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311081
hnidopich
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
10. 11. 2017 11:23:05
Napsal trx2010;1423111
Máte v tom jasno, tak jen popřeju hodně štěstí.
Lépe to snad ani napsat nešlo :D ;-)
10. 11. 2017 11:23:05
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311080
princezna.conzuela
verified
rating uzivatele
10. 11. 2017 11:24:41
Napsal princezna.conzuela;1423108
Děkuji za reakce. V tuto chvíli neřeším, zda do toho jít nebo ne. Jsem rozhodnutá to udělat. Budu mít k ruce osobu, která v gastronomii leta pracovala a je v tomto oboru vyučená. Byznys rozjíždí lidé nejen s nulou, ale i s dluhy z minulosti. Půjčka nebude tak vysoká, aby mě v případě neúspěchu zlikvidovala.
Zajímají mě opravdu relevantní věci, na které si dát pozor v začátku. Co vše bude třeba vyřídit, kromě popsaného výše. Prosím o odpověď těch, kteří podobný podnik mají.
Děkuji moc:)
Conzuela
Provozovna bude pro cca 30 - 40 lidí, dle prostoru, který se mi podaří najít. Více určitě ne.
10. 11. 2017 11:24:41
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311079
hnidopich
verified
rating uzivatele
(1 hodnocení)
10. 11. 2017 11:29:35
Napsal princezna.conzuela;1423113
Provozovna bude pro cca 30 - 40 lidí, dle prostoru, který se mi podaří najít. Více určitě ne.
"dle prostoru, který se mi podaří najít" - to pobavilo, ale fakt a neber to osobně, Tvá naivita je odzbrojující.
Ale vraťme se k meritu věci, takže když budu hodně při zemi, tak počítej, že pro rozjezd od nuly, budeš na tento počet míst potřebovat částku tak od 350 - 500k. Nebavíme se o žádném luxusu nebo "HI-FI" podniku.
Takže pokud máš půjčku v této výši s nějakým "lidovým" úrokem, zodpovědně Ti říkám, že nedožiješ třetího roku. Věřím, že mi to místní souputníci z oboru potvrdí ;-)
10. 11. 2017 11:29:35
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311078
108
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
10. 11. 2017 11:38:28
:)))) Hnidopich je koukám odborník na vše a kvalitní šenkýř...
10. 11. 2017 11:38:28
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311077
trx2010
verified
rating uzivatele
10. 11. 2017 11:42:31
Myslím že ten jeho pohled je realistický a cenově se drží skutečně při zemi. Slušný kávovar se slušným mlýnkem stojí 200tis, o ostatním zařízení ani nemluvě. Samozřejmě ale netuším jakou představu a koncept má zakladatelka vlákna, dá se tam postavit i kávovar za 10 co po měsíci vyhodíš. Tím už ale těžko někoho oslníš.
Napsal 108;1423133
:)))) Hnidopich je koukám odborník na vše a kvalitní šenkýř...
10. 11. 2017 11:42:31
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311076
Napsal hnidopich;1423123
budeš na tento počet míst potřebovat částku tak od 350 - 500k
pocitas jen otevreni nebo i naklady ze zacatku? podle me je to rozpocet tak na otevreni a maximalne na prvni 3 mesice provozu coz mi prijde malo.
jsme ted pocitali rozpocet na hospodu (s kuchyni) a nákladove to vychazelo cca 10-15k euro mesicne coz me docela prekvapilo, cekal jsem min trochu.
---------- Příspěvek doplněn 10.11.2017 v 11:47 ----------
Napsal 108;1423133
:)))) Hnidopich je koukám odborník na vše a kvalitní šenkýř...
no prijde mi, ze má celkem realny pohled. spis mi prijde ze je az levny
10. 11. 2017 11:45:36
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311075
Zbynek Subert
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
10. 11. 2017 11:50:37
Nevíte kde nakoupit pivo pro můj nový podnik a kolik ho mám koupit je prostě vtip měsíce na webtrhu, bez urážky ... Ono je to tady pořád dokola, každej něco otevírá, zakládá a pak to zabije dotazem, že z toho máš pocit, že si to naplánoval včera u ranní kávy a už se nechtělo googlit, tak šup na webtrh. Navíc ti nikdo nemůže poradit, když se nezná koncepce, místo, provozní náklady, atd ... na to ostatní je tu fakt google.
10. 11. 2017 11:50:37
https://webtrh.cz/diskuse/zacatek-podnikani-bar-kavarna/#reply1311074
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit