Zadejte hledaný výraz...

Jsem až moc hodný zaměstnavatel?

NotTheCooker
verified
rating uzivatele
7. 9. 2016 20:38:23
Zdravím,
abych se prvně nějak představil. Je mi 33 let a po otci jsem zdědil restauraci v centru menšího města (20k obyvatel) na jihu Moravy. Restaurace byla 8 let neaktivní, takže jsem neměl žádný personál ani žádné pořádně vybavení. Nyní je to už pátým rokem, co ji vedu. Jediné zkušenosti, co jsem nasbíral, byly od otce, který byl vyučený šéf kuchař a restauraci založil. Já jsem vystudoval zdejší gymnázium a poté vysokou školu zaměřenou na informační technologie.
Restaurace si ve své době vedla docela dobře. No jelikož jsem naprostý samouk a amatér v oboru, tak když jsem po vzoru otce jsem otevřel restauraci, tak jsem první rok úplně tápal a dostal se psychicky na takové dno, že jsem chtěl zavřít.
Restaurace byla po dvou letech už tak výdělečná, že jsem úplně zanechal jinou práci a začal se věnovat plně jí. Nyní máme moderně rekonstruovanou restauraci. Snížili jsme kapacitu , ale za to mají zákazníci větší soukromí a nejsou tu jak vepři na pořážku. Odrazilo se to na složení osazenstva. Začali chodit lidé spíše ze vyšší střední a vyšší třídy.
Už v prvním roce jsem nabral personál, který se mnou zůstal do teď. Tedy krom jedné číšnice, co je na mateřské. A já si říkám proč? Když zpětně procházím jejich životopisy, tak nikde nevydrželi déle než rok. Nejsem na ně až moc hodný?
Popsané platy jsou hrubá mzda.
Mám tady 3 kuchaře. Šéf kuchař bere 26t Kč. Kuchaři poté po 20t Kč.
Mezi benefity patří: 13. plat, možnost vypůjčit si firemní auto (Ford S-MAX 2,0i 176kW, rok 2012) k soukromým účelům.
Pravidelně je posílám na kurzy a školení, které také zrovna nejsou levné.
Poté zde mám 5 servírek a 1 číšníka. Všichni mají jednotný plat 17t Kč + dýška, protože všichni jsou na tom stejně. Sice někde dělali, ale moc dlouho tam nevydrželi. Často střídali práce. Jednu servírku tady mám hned po škole půl roku, ale nebudu dělat rozbroje, tak má stejný plat.
Benefity: 13. plat.
Obsluha na školení nechodí. Za to objednávám školitele, aby dojel za námi, aby je učil na naše prostředí. Samozřejmě musím zdůraznit, že soukromý instruktor, který tu je do zavíračky, vychází dost draho - dost si bere a neplatí útratu :).
Ikdyž máme astronomické výdaje, tak se nám to stále nějak vrací. Popravdě když se podívám do restaurace, tak bych neřekl, že tam bývá dost lidí, aby se to zaplatilo zpět, ale ono to vždycky tak nějak vyjde, že jsme každý měsíc v plusu cca 100t Kč. Z čehož já si trošku vezmu na živobytí (20t Kč)a zbytek šetřím na zdokonalování. Podotýkám, že nejsme nějaký nóbl podnik a může za námi dojít kdokoliv a ceny také nejsou přemrštěné. Spíš se držíme konkurence v okolí, ovšem na úplně jiné úrovni.
7. 9. 2016 20:38:23
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222438
onsad
verified
rating uzivatele
(11 hodnocení)
7. 9. 2016 20:43:30
Platy jsou v čistém? Jako na Moravu asi super, ještě 13. platy. Dal bych jim minimálku a zbytek na ruku. :) A na školení bych se vykašlal. Nebo na švarc.
7. 9. 2016 20:43:30
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222437
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
7. 9. 2016 20:45:14
Tak preci musis vedet zda odvadeji adekvatni praci za ten plat ne? Nemuzeme vedet jestli jsi na ne prilis hodny, kdyz nemame absoltune zadne informace, informace o platu nebo vyhodach nam nereknou nic o tom jak pracuji a zda si to zaslouzi. Podle me by to tak jak to delas melo byt, clovek by nemel brat minimalni plat a spolehat se ze prijde dost dysek aby ten mesic vysel. Mel by do prace chodit rad i proto, ze vi, ze za to dostava jistotu, ze se bude mit dobre nebo alespon relativne dobre. Nicmene samozrejme by si to mel zaslouzit. Rozdilne platy nejsou podle me na skodu, ale musi pro to byt dobry duvod, nebo muzes jednotlivym lidem davat specialni bonusy pokud podavaji dobry nadstandardni vykon. Nicmene vzdy musis myslet na to aby to bylo adekvatni, abys nepreplacel lidi, kteri ti odhaneji hosty svoji spatnou praci nebo naopak nedocenoval lidi, kvuli kterym ti ty hosti chodi...
---------- Příspěvek doplněn 07.09.2016 v 20:45 ----------
Napsal onsad;1322809
Platy jsou v čistém? Jako na Moravu asi super, ještě 13. platy. Dal bych jim minimálku a zbytek na ruku. :) A na školení bych se vykašlal. Nebo na švarc.
takhle se to dela v putikach, ne v dobrych restauracich... Na tohle zapomen
7. 9. 2016 20:45:14
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222436
OndrejDyrka
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
7. 9. 2016 20:46:01
Je absolutně klíčové zaměstnance nepodplácet. Raději trochu přeplácet a mít klid a fungující podnik, než pořád řešit fluktuaci a trable.
7. 9. 2016 20:46:01
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222435
Jooguda
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
7. 9. 2016 20:51:23
Nemyslím si, že ste len dobrý zamestnávateľ, ale skôr "múdry", pretože neinvestujete len do podnikania, ale i do svojho personálu. Pokiaľ nemá Váš personál vysokú mieru fluktuácie, ako spomínate, s určitosťou Vám to Váš personál vráti skrze spokojnosť zákazníkov, ktorí sa k Vám opakovane vrátia. Skôr ako premýšľate, aký ste zamestnávateľ (to Vám pokojne povedia zamestnanci :) ), zamyslite sa aký ste podnikateľ. Myslím si, že ste vzácny prípad podnikateľa z gastronomie, ktorému biznis nielen slušne "vynáša", ale dokáže i zainvestovať do podnikania. Prajem veľa úspechov a ešte viac zákazníkov!
7. 9. 2016 20:51:23
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222434
Peter
verified
rating uzivatele
(12 hodnocení)
7. 9. 2016 20:58:00
Napsal NotTheCooker;1322807
Zdravím,
Nejsem na ně až moc hodný?
proč přemýšlíte nad něčím co funguje a je pro obě strany vlastně všechny tři včetně zákazníků přínosem?
Možná nejste hodní, ale samotná práce a prostředí těm lidem vyhovuje. Já být Vámi, nepřemýšlím nad tím kde ušetřit (protože to tak vypadá že to pravděpodobně chcete) a myslím na to že podnikání je takové jaké má být.¨
7. 9. 2016 20:58:00
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222433
NotTheCooker
verified
rating uzivatele
7. 9. 2016 21:00:40
onsad: Platy jsou v hrubém. Každý má ten čistý trošku jiný, protože tu mám i servírku s dítětem. Samozřejmě kdyby si někdo řekl o zvýšení, tak bych to uvážil a pravděpodobně přidal. Zatím se ale nikdo neozval.
Aleš Jiříček: Mně osobně se líbí, jak pracují, ale nejsem z oboru, tak na to najímám profesionály. Kuchaři se opravdu zlepšili od té doby, co je posílám na kurzy. Prosadili si i to, že denně budou dojíždět pro čerstvé a že mraženého bude úplně minimum. Na webových stránkách mám i speciální "kritizační" schránku, kde chodí zprávy na můj mail, kde se nikdo jiný nedostane. Za celou dobu došla jen 1 stížnost a to na to, že byla v restauraci moc veliká tma. Nechali jsme tedy nad každý stůl dát bodové světlo, které má ovladač intenzity přímo integrovaný do boku stolku. Hodně lidí si to chválilo.
Měl jsem nápad, že servírkám budu dýška násobit 1,5x ze svého (komu se to zdá málo, tak neví, kolik si vydělají na dýškách). No když to tak sečtu, tak si ty servírky leckdy vydělají víc jak kuchaři, což mi přijde nefér, protože oni nemají možnost získat dýška.
Hlavně nechci, aby byly odměny za nějaké lepší výkony. Chci, aby pracovali a neflákali se, ale nechci mezi nimi vyvolat rivalitu. Kdo nemá disciplínu, tak u mně nemusí být, ale jsem rád, že jsem nikoho nemusel vyhodit a všichni dělají co mají a ještě víc.
Co se nějaké zpětné vazby týče, tak na stolcích máme i dotazníky s obálkou v minimalistickém držáku, aby to nerušilo, které můžou házet do schránky u vchodu. Moc lidí to nevyužívá, ale když už, tak jsou to samé kladné ohlasy.
Peter Lacek: Opravdu nemám nutkání někde šetřit. Chci, aby mi zde stávající zaměstnanci zůstali, protože už jsem do nich nemalé částky vložil. Spíš se ptám, proč všude jinde jim lidi utečou? Co je tak rozdílné od naší restaurace, že jim tam šéfkuchař nevydrží 11 měsíců?
7. 9. 2016 21:00:40
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222432
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
7. 9. 2016 21:05:01
Dyska muzete rozdelovat celemu personalu stejnym dilem, tedy i kucharum :) Jinak mi vas pristup prijde vyjimecne dobry, hlavne se to nesnazte menit k horsimu, zda se, ze vam to funguje, tak to nerozbijejte zbytecne. Delejte takove zmeny, u kterych ocekavate ciste pozitivni vysledek, byt mene hodny na zamestnance to v tenhle moment asi nebude.
7. 9. 2016 21:05:01
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222431
Napsal Aleš Jiříček;1322821
Dyska muzete rozdelovat celemu personalu stejnym dilem, tedy i kucharum :) Jinak mi vas pristup prijde vyjimecne dobry, hlavne se to nesnazte menit k horsimu, zda se, ze vam to funguje, tak to nerozbijejte zbytecne. Delejte takove zmeny, u kterych ocekavate ciste pozitivni vysledek, byt mene hodny na zemstnance to v tenhel moment asi nebude.
Souhlas.
A odpověď na to proč jinde odchází je asi v penězích :)
Jinde dostávají minimum, zbytek na ruku ale to je hodně nevýhodné.
7. 9. 2016 21:09:06
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222430
Marp
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
7. 9. 2016 21:10:47
Hele, já být tebou, tak to držím v tý lajně, jak to máš. Na Jižní Moravu (a nejen na tu!) to je super. Investice do zaměstnanců se ti vrátí.
7. 9. 2016 21:10:47
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222429
NotTheCooker
verified
rating uzivatele
7. 9. 2016 21:14:12
Prvně to zkusím probrat s obsluhou, jestli by jim to vadilo. Pokud jim to bude vadit, tak se denně budou počítat dýška a průměr dostanou kuchaři navíc.
7. 9. 2016 21:14:12
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222428
TL
verified
rating uzivatele
(15 hodnocení)
7. 9. 2016 21:16:10
Napsal colbi;1322823
Souhlas.
A odpověď na to proč jinde odchází je asi v penězích :)
Jinde dostávají minimum, zbytek na ruku ale to je hodně nevýhodné.
Proč nevýhodné? Většina lidí myslí dost krátkozrace, ne do budoucna. Pokud jim někdo dává bokem na ruku, tak to je většinou více než by jim po odečtech zůstalo z vyššího hrubého příjmu.
7. 9. 2016 21:16:10
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222427
marat
verified
rating uzivatele
(2 hodnocení)
7. 9. 2016 21:16:29
Tohle je obor, který tady moc lidí nezná, takže moc rad tady nečekej.
Za mě....zažil jsem jako nestraná osoba výcvik personálu v Potrefené huse. Kontrolovalo se i, kdy servírky nabízejí moučník a s jakým časovým odstupem. Když udělali chybu, dostali čočku. Byl jsem tam cca dvě hodiny na jinou práci a celou dobu jim dva lidi doslova šlapali na krk. Kolik tam berou nevím, ale tenkrát se mi to zdálo skoro jak šikana.
A ještě bych podotknul, že v pohostinství je obecně obrovská kriminalita personálu. Krade se na všech úrovních, takže bych se tím asi trochu více zabýval, protože zaměstnanec co neremcá na plat je podezřelej. :)
7. 9. 2016 21:16:29
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222426
hm
verified
rating uzivatele
(20 hodnocení)
7. 9. 2016 21:22:45
marat: nekde na tu kulturu hodne dbaji a ja to docela chapu jako zakaznik. Protoze prave obsluha je cislo 1 pri rozhodovani zda se tam jeste vratim a hned cislo 2 je kvalita jidla. Mražené věci a polotovary do kuchyne zkratka nepatri a nekdo kdo ma rad jidlo to samozrejme hned pozna. Nicmene nekterym restauracim sem byl schopen odpustit i kolisajici kvalitu jidel, pokud byla obsluha na jednicku :)
nejsem typ zakaznika co si stezuje obsluze pokud neco dela spatne, zkratka ja nejsem ten kdo by je to mel ucit. Ale pravdepodobne odejdu drive, napriklad si nedam dezert nebo dalsi drink a uz me tam priste neuvidi... A takhle se chova podle me vetsina zakazniku.
7. 9. 2016 21:22:45
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222425
NotTheCooker
verified
rating uzivatele
7. 9. 2016 21:30:13
marat: To u nás opravdu nefunguje. Jak jsem říkal, nejsme nóbl podnik. Stejnokroj s košilí a černým spodkem a slušné vychování ano, ale aby jim na sekundu někdo stopoval, kdy se má ptát na moučník, to je do jiné kategorie restauraci. K nám se lidi chodí najíst a ne se dívat na divadlo strojů ve formě obsluhy. Co se kriminality týče, tak vše počítá stroj s účetním systémem, kde je vše vedené a málokdy máme ztrátu (například jednou za dva měsíce někdo špatně vrátí pár korun). Vybavení se nám také neztrácí, krom pár příborů do měsíce (no to může brát i zákazník). Co se jídla týče, tak po pracovní době si můžou zbytky z meníček nebo neprodané věci rozebrat a zbytek jde do místního útulku (lidského...). Nikdo nechce jíst dva dny "staré" jídlo, když si zakládáme na čerstvosti.
7. 9. 2016 21:30:13
https://webtrh.cz/diskuse/jsem-az-moc-hodny-zamestnavatel/#reply1222424
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit