Zadejte hledaný výraz...

Restaurace a kuchařina

tumac
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
23. 6. 2014 13:08:49
Dobrý den,
chci se zeptat a doufám, že mi tu bude schopný někdo nějak poradit.
Jako střední školu mám vystudovanou obchodní akademii a jsem studentem vysoké školy technicko-ekonomického rázu.
Chci si otevřít restauraci, kde bych chtěl sám vařit. Tak mne zajímá co si potřebuju dodělat za vzdělání popřípadě jaké kurzy k tomu abych to mohl provozovat.
Popřípadě prosím i o odkazy na dané společnosti které toto nabízí.
Předem děkuji za ochotu.
S pozdravem
Radek
23. 6. 2014 13:08:49
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034154
tumac
Kuchařská profese spadá do živností řemeslných. Abys mohl obdržet oprávnění k podnikání, musíš splnit některé zákonné požadavky (krátký kurz nepostačí). Více v § 21 živnostenského zákona http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zivnost/cast2.aspx
23. 6. 2014 13:22:02
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034153
Petr Laňka
verified
rating uzivatele
23. 6. 2014 15:20:51
No nevím, nestačí mu odpovědný zástupce???
23. 6. 2014 15:20:51
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034152
Stačí odpovědný zástupce. Ale on tvrdí, že "by chtěl sám vařit".
23. 6. 2014 16:03:07
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034151
Jan Stejskal
verified
rating uzivatele
(7 hodnocení)
23. 6. 2014 16:32:01
Napsal Plaváček;1100613
Stačí odpovědný zástupce. Ale on tvrdí, že "by chtěl sám vařit".
To přece nehraje roli kdo bude vařit. Vařit může klidně uklízečka. Podstatné je pouze splnění podmínek pro provoz restaurace a na to ani ten výuční list nemusí mít.
Samotné založení živnosti se domnívám bude ten nejmenší problém. S otevřením restaurace souvisí mnoho dalších předpisů, především hygienických. Je potřeba si to nastudovat. Zjednodušit si to můžete tak, že za tímto účelem využijete prostory, které již byli pro tuto činnost zkolaudované.
23. 6. 2014 16:32:01
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034150
tumac
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
23. 6. 2014 18:19:59
Děkuji za reakce, toto všechno vím, mám vše naplánované a nastudované. O odpovědném zástupci také vím. Mne zajímalo vše k tomu abych tou odpovědnou osobou mohl být já. Proto jestli mám střední školu ale ne v oboru jestli je varianta, že třeba bych dodělal kuchařinu za pů roku nebo za rok a ne cele tří leté studium. Přece když mám školu a řád vyšší snad nemusím dělat celý učňák znova nbeo ano? to by mne zajímalo.
Předem děkuji
Radek
23. 6. 2014 18:19:59
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034149
grizly007
verified
rating uzivatele
(5 hodnocení)
23. 6. 2014 18:52:09
Napsal tumac;1100676
Děkuji za reakce, toto všechno vím, mám vše naplánované a nastudované. O odpovědném zástupci také vím. Mne zajímalo vše k tomu abych tou odpovědnou osobou mohl být já. Proto jestli mám střední školu ale ne v oboru jestli je varianta, že třeba bych dodělal kuchařinu za pů roku nebo za rok a ne cele tří leté studium. Přece když mám školu a řád vyšší snad nemusím dělat celý učňák znova nbeo ano? to by mne zajímalo.
Předem děkuji
Radek
No já myslim že ano. Potřebuješ prostě vyučák čišník, kuchař nebo prodavačka atd.
23. 6. 2014 18:52:09
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034148
Sved
verified
rating uzivatele
23. 6. 2014 23:16:22
Miluji tyhle mladý nadšený blázny :) Jako člověk, který první vlastní restauraci otvíral ve 20 letech s hromadou vypůjčených peněz...abych potom pár let nespal a asi do třiceti udělal všechny chyby světa :) těmhle bláznům fandím...ale říkám na rovinu, je to risk který se většině nadšenců nepovede...
Základem pro získání živnosti je výuční list a tuším rok praxe...a nebo mít svého garanta,ručitele, který už živnostenský list pro daný obor má po dobu pěti let, potom člověk získá živnostenské oprávnění .
Odpovědná osoba zcela jistě budeš pro berňák, dodavatele a pracovní úřad, pokud budeš mít zaměstnance. Jak je to s odpovědností vůči ČOI a hygieně pokud máš garanta, to zcela přesně nevím...
Nastudovat hygienické předpisy nestačí...jsou obsáhlé za hranicí absurdity, měření teplot v lednicích, měření teplot pečeného masa, měření teplot ve výdejní vaně, totální absence skořápek a papírových plat v kuchyni a přilehlých prostorách, zákaz otevřených plechovek v lednici-jen plast, přesný datum a čas na každé uvařené omáčce, i pokud je shocker, oddělené lednice na všechny druhy zboží, zákaz zamražování takřka všeho (pokud není shocker), zákaz rozmrazování původně mraženého masa ve vodě, oddělené prostory pro krájení syrového, hotového, zeleniny, studené kuchyně, bezdotyková baterie pro kuchaře a k ní pouze papírové utěrky...oddělené prostory pro škrabání brambor, znalost kritických bodů, nutnost zpracování HACCP a každoročního auditu včetně školení hygienického minima...je toho mraky.
Doporučuji pár víkendových stáží v prosperující restauraci, aby člověk nasál veškeré info. Já mám dnes ve skladu 12 ledniček, očíslovaných, dvakrát denně měříme a zapisujeme výše zmiňované teploty-hygiena chodí s digitálem a sama ověřuje ! -...a za posledních deset let jedna malá pokuta, za chybějící nálepku s přesným datumem a časem na otevřené čtyřkilové vaničce vanilkové zmrzliny v mrazáku...ano, hygiena CHCE vědět, kdy jste kterou zmrzlinu otevřeli....
Další nástraha je s alkoholem, do restaurace musíš zapomenout na akce v Kauflandu apod.-tam se prodává alkohol určený k přímé spotřebě. Ty můžeš prodávat jen a pouze alkohol určený k dalšímu prodeji, což splní pouze velkoobchod a Makro, nikdo jiný. Rodný list, doklad o původu lihu a faktura ke KAŽDÉ láhvi je samozřejmost. A propo, jen doklad o původu lihu k Becherovce má 28 stránek...naštěstí to už mají velkoobchody pořešené a pro své zákazníky vedou evidenci on-line...
Jinak držím palce, základem všeho je co nejvíc čerstvých potravin, často měnit menu, ve všem co budeš dělat se rozhodovat ve prospěch hosta, být KAŽDÝ den v době největšího kšeftu přítomen a vše kontrolovat...a hlavně personál. Hospoda stojí a padá s dobrými lidmi...stálý host odpustí faux pas kuchaře, ale těžko stráví a dlouho nezapomene nepříjemnou obsluhu...Hlídat si trendy, nyní malinovka, loni to byla ovocná piva, nedávat do dětského menu žádná smažená jídla...a věci jako kulajda, domácí bramborový salát, rajská, játra na roštu...to jsou nesmrtelný klasiky který neurazí v žádné hospodě, drahé ani levné...zlom vaz :)
P.S. Nikdy nikoho nenech nastoupit aniž by byla podepsaná pracovní smlouva/ dohoda o pracovní činnosti apod. ...Pokud ti v deset nastoupí číšník, ty si řekneš po obědech sepíšem smlouvu...a v jedenáct přijde kontrola z pracáku, je to sranda minimálně za sto tisíc a není síla která by to zvrátila, zcela vážně ! To platí pro všechny rodinné příslušníky kromě manželky...ovšem i tam opatrně, pokud by náhodou pobírala dávky...
23. 6. 2014 23:16:22
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034147
tumac
verified
rating uzivatele
(3 hodnocení)
26. 6. 2014 15:33:38
A co si myslíte o tomto? To je vpodstate kurz z ktereho budu rovnocenný těm vyučeným ne?
26. 6. 2014 15:33:38
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034146
vasek1
verified
rating uzivatele
26. 6. 2014 23:03:52
Švéd má pravdu, ale v jedné věci ohledně alkoholu se mýlíte. V Kauflandu nakupovat alkohol můžete i nadále, jen na informacích musíte předložit ŽL s vyznačenou koncesí. Určitě Vás potěší, že rodné listy včera vláda zrušila, platnost nabude snad v září letošního roku :-)
26. 6. 2014 23:03:52
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034145
SEmilk
verified
rating uzivatele
26. 6. 2014 23:10:30
Doplním jen výše uvedené, ohledně rodných listů. Rodný list je třeba několik měsíců už jen pro dříve vyrobený alkohol. Na nových flaškách stačí už jen ten kolek a nakupuj si klidně i v tom Kaufu.
26. 6. 2014 23:10:30
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034144
vasek1
verified
rating uzivatele
26. 6. 2014 23:15:44
Rodné listy alkoholu končí. Bary se mají zbavit papírování - Aktuálně.cz
26. 6. 2014 23:15:44
https://webtrh.cz/diskuse/restaurace-a-kucharina/#reply1034143
Pro odpověď se přihlašte.
Přihlásit